1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Renault R16 – začetnik moderne forme hečbeka
Zanimljivost dana: Renault R16 – začetnik moderne forme hečbeka

Zanimljivost dana: Renault R16 – začetnik moderne forme hečbeka

1.93K
16
Podelite sa prijateljima:

Pre nego što su krosoveri krenuli sa dominacijom na putevima, najpopularnija kategorija putničkih automobila je bila ona s oblikom karoserije hečbeka. Amerikanci su se uvek protivili i više voleli tradicionalne limuzine, ali ostatak sveta je uživao u njima i cenio praktičnost, ekonomičnost i relativno pristupačnu cenu.

Danas nam se čini da je generalna ideja porodičnog heča relativno prosta i odnosi se na motor postavljen napred uz pogon na prednjoj osovini, tokom ranih godina smo videli razne eksperimente.

Većina takvih modela je pružala pogon na zadnje točkove, a neki i motor postavljen pozadi. Nasuprot očekivanjima, standarde na temu šta je tu najpraktičnije nije napisao Volkswagen Golf, pa ni naš Stojadin, već Renault R16. U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo ga predstaviti u kratkim crtama.

U neku ruku Renault je tehnološki uvek zaostajao za Citroenom. Doduše, ne samo Renault već i celokupna automobilska industrija, a razlog leži u tome što je Citroen uvek gledao dugogodišnju budućnost i želeo modele koji će biti moderni i za nekoliko decenija.

S druge strane, Renault bi se obično osvrtao šta Citroen radi, zatim celokupni paket osmislio na praktičniji i jednostavniji način, a onda predstavio širim narodnim masama. Citroen je imao prvi svetski heč i to model Traction Avant, koji je debitovao još 1934. godine, i pripadao je ekskluzivnoj kategoriji.

Prvi pokušaj Renaulta da napravi pristupačnije izdanje Traction Avanta je bio čuveni model pod imenom 4 i kao što znamo prodavao se veoma dobro. To je dalo krila inženjerima da sličnu konfiguraciju ponude i u kategoriji D segmenta 1965. godine kada je debitovao model R16 ili kako se u nekim državama zvao samo 16.

Iako možda nisu ličili na prvi pogled, Traction Avant i R16 su zapravo delili mnogobrojne karakteristike. Ne pričamo samo o generalnoj dizajnerskoj ideji već i na temu pogona, pozicije aluminijumskog motora i menjača i ogibljenja. Sam stil možda nije osvojio svetske nagrade, ali je svakako bio dopadljiv za svoj vremenski period.

Ono što se kupcima posebno dopalo je veoma prostran enterijer i lagani pristup prtljažniku. Postojali su slični četvorotočkaši i ranije, ali nijedan od njih nije ponudio takav paket u pristupačnom vozilu D segmenta.

R16 je zvanično predstavljen na Salonu automobila u Ženevi 1965. godine, a serijska proizvodnja je startovala u junu iste godine. Nudio se sa dva paketa opreme pod imenima Grand Luxe i Super i samo sa 1,5-litarskim benzincem koji je razvijao 54 konjske snage.

Kasnije smo videli i nešto veći 1,6-litarski benzinac sa osam „grla“ više, a uparen sa njim R16 je dostizao maksimalnu brzinu od 160 km/h. Renault će vremenom da ponudi i moderniji petostepeni manuelni menjač kao i trostepeni „automatik“, ali osim toga, R16 se nije preterano mnogo izmenio tokom svoje petnaestogodišnje istorije.

Jedino osveženje je dobio 1971. godine sa nešto izmenjenom svetlosnom grupom i novim paketima opreme kao što su L i TL. Dve godine kasnije smo videli i njegovo premijum izdanje pod značkom TX. Pružao je nešto veći 1,6-litarski benzinac sa 92 konjske snage kao i moderniji petostepeni manuelni menjač. Mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 11,5 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 170 km/h, ali zbog svoje visoke cene nikada nije privlačio preterano mnogo kupaca.

Oni koji su imali prilike da ga testiraju su imali smo reči pohvale. Takva praktičnost i stabilnost nije postojala u spomenuto vreme, mada su vremenom debitovali neki moderniji modeli kao što su Austin Maxi i Volkswagen Passat. R16 se najbolje prodavao u rodnoj Francuskoj, ali je imao i dosta kupaca u Velikoj Britaniji, Italiji, pa i u Jugoslaviji pošto se jedno vreme sklapao u Novom Mestu od strane tadašnjog IMV-a (Industrija Motornih Vozil).

Takođe je zabeležio određeni uspeh i u Sjedinjenim Američkim Državama i tokom kratkog perioda se proizvodio i u Kanadi. Zamenili su ga modeli 20 i 30. Tokom petnaest godina proizvodnje fabriku je napustilo ukupno 1.845.959 jedinica, što je veća brojka nego što se i sam Renault originalno nadao. Spomenućemo da je kompanija eksperimentisala i sa limuzinskim i kabrioletskim izdanjima u prototip formi, ali oni nikada nisu ušli u serijsku proizvodnju.

Lako bi bilo reći da je R16 jedan od mnogobrojnih modela kroz istoriju i da je danas relativno zaboravljen, ali ga moramo videti kao začetnika nečega što će celokupna industrija pratiti sve do današnjeg dana.

Iako nema jasnih dokaza da je R16 bio zaslužan da Fiat razvije prototip heč izdanja modela 128, koji će kasnije da postane Zastava 101, ne sumnjamo da je ovaj Renault inspirisao svaki naredni heč, i da je njegov uspeh otvorio vrata drugim proizvođačima koji su pohrlili ka ovoj formi školjke.

A na kraju dana, barem na našim prostorima, zbog toga zaslužuje bitno mesto u automobilskim istorijskih knjigama.

Zoran Tomasović

(1927)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Uh, kako je to lepa forma bila, a ovaj zeleni TX baš privlačno deluje. Kada sam bio klinac, pok. ćale je kupio polovan Reno 12 TL ( možda već i deceniju star ) u „Orange“ boji. Taj automobil mi je bio verovatno najdraža stvar u tom periodu mladosti. Pošto je ćale imao običaj da ga često na sitno odere ili ulubi, ja sam ga stalno „peglao“, gitovao i farbao. Boju sam sam „mešao“, jer OEM nikada nisam kupovao, već sam ih „mešao“ od dostupnih sličnih nijansi ZAstava programa. I uvek bih dobio neku drugu boju 😊 Na šta je taj… Pročitaj više »

BB

Sad me to podsjeća na scenu iz Mućki, kad se Bojsi pravda kako je možda prethodni vlasnik stavio novine i zakrpio blatobran, a Rodni izbezumljeno: Ali novine su od juče…
😂🤣😂🤣

moron

Kad je došao dan prodaje tog renoa, „pamtim to kao da je bilo danas“, došao kupac zajedno sa mojim ocem i „kucka“ kupac po limu, po kolima.
Naravno, zna on gde treba da „kucka“, jer je očito znao rak-rane tog renoa.
Dodje „kuckajući“ i do tih mesta na kolima i dakako, promena zvuka je očita. Gleda me, a ja ; Ah, to? Tu je sa ove strane najpre git za čamce … 😊

BB

Dobar auto 👍
Ali je ovo auto ipak veći od Stojadina i imao je motor po dužini. Onda ispada d aje ipet Stpjko prvi C segment sa poprečnim motorom. A ako to nije važno, ond je to Renault 4 😜

Matija

Motor nije bitan vec veliki poklopac pozadi.

BB

Onda nije R16 prvi, već R4

Matija

Istorijski redosled: – Citroen Traction Avant 1938 godina, varijanta Comerciale. – Renault 4………………….. 1961 godina. – Renault 16………………… 1965 godina. – Simca 1100……………….. 1967 godina. – Zastava 101………………. 1971 godina. – VW Golf…………………….. 1974 godina. Itd. Reno 16 bio je izvanredan auto – prostran i udoban, dobro opremljen. Dizajn je za ono vreme bio neobican – svi ostali bili su zaobljeni a 16-tica je imala prave linije i ravne povrsine, prava avangarda! Njegov dizajn bio je rezultat akcije grupe mladih francuskih dizajnera koji su se pozabavili automobilima kompaktnih dimenzija, narocito sa tzv. „hec“-formom. Jedino sto mi je kod njega smetalo… Pročitaj više »

Renault Terminator

Mislim da je taj Renault 16 još neke novine prvi serijski ubacio od svih proizvođača…Gigant je to ipak.

BB

Novine misliš kao noviteti ili novine kad ga kitiješ (kao moron i Bojsi)? 😜🤣😂

Zoca

Ako se dobro secam prvi alternator u automobilu je ugradjen u R16.

Renault Terminator

Renault je sa R16 prvi uveo električne podizače prednjih prozora i centralnu bravu u serijske automobile.Mislim da je i prvi ugradio sva 4 diska na točkove,dal je to bilo na ovom modelu ili na nekom drugom morao bi da provjerim.Ali Renault je svakako prvi.Renault je veliki inovator u auto industriji.

Zoca

Daljinsko centralno otkljucavanje je uveo Renault Fuego..Daleke 1982-ge..Da dopunim ,i komande na volanu prvi ..A nije S klasa.🤣🤣🤣.Pa govorni uredjaj u R-25……

Izmenjeno 1 godina pre od strane Zoca
BB

Nisam neki pratilac Renaulta ali znam da je Renault 10 imao sve četiri disk kočnice. Ali to ga nije spriječilo da se jedan silidno očuvan primjerak zabije u moj kamion (dok sam ga ja popravljao). Rođak se malo frajerisao pa su mu klizave papuče skliznule sa pedale kočnica, a sama poluga kočnica izranja iz poda – noga pewlezila i zaglavila se, i u toj junačkoj borbi, on umjesto da iskoristi talenat disk kočnica iskoristio zonu gužvanja prednjeg gepeka…

Fala Qrcu

Snašao se čovjek, to je najvažnije. Jel stalo auto? Jest. 😁

BB

Jeste stalo, ali je od Renault 10 postao Renault 8 😜. Skratio mu baja nos. A onda sam ja običnim elektro aparatom vario kojekakve kosnike da mu se to me raspadne do kuće. Uglavnom od oldtimera je napravio krš u selundi. Od tog prizora su me oli boljele… Ili će biti pd aparata 🤔😜😂

damir

To je ipak bio R 8..