1. Home
  2. Prezentacije
  3. Everrati priprema električni Range Rover Classic i klasični Defender
Everrati priprema električni Range Rover Classic i klasični Defender
1

Everrati priprema električni Range Rover Classic i klasični Defender

78
1
Podelite sa prijateljima:

Specijalista za konverziju klasičnih automobila Everrati je svoju pažnju usmerio na Range Rover Classic i Land Rover Defender, nudeći oba sa čisto električnim pogonom.

Nije prvi put da vidimo kako Everrati lansira klasiku na električni pogon – ikone poput Porschea 911, Forda GT40 i Mercedes-Benza SL „Pagoda“ su sve pretvorene na baterijsko napajanje.

Range Rover Classic EV je skup projekat od 230.000 funti (264 hiljade evra). Na ovo treba dodati cenu donorskog automobila i PDV.

Land Rover Defender je malo „jeftiniji“ sa cenom od 185.000 funti (212 hiljada). Everrati je uskratio informacije o performansama, ali baterije od 62 kWh su korišćene u njegovim drugim kreacijama, a još veća baterija bi potencijalno mogla da bude u Rangeu Roveru i Defenderu.

Everrati kaže da Range Rover Classic i Defender koriste „najsavremeniji električni pogonski sklop, dizajniran i razvijen u Oksfordširu, u Engleskoj“.

Što se enterijera tiče, britanska firma kaže da postoje „održivi luksuzni materijali, kao što je koža od ugljeničnih vlakana, koja je delo proizvođača kože Bridge of Weir.“ Everrati takođe kaže da će svako vozilo biti napravljeno po meri svakog kupca. Range Rover Classic ima boju ‘Camel Yellow’.

Osnivač i izvršni direktor Everratija, Džastin Luni, govorio je o Everratijevim električnim verzijama Range Rovera i Defendera: „Izuzetno smo ponosni što objavljujemo naše planove za Range Rover Classic i Land Rover Defender, redefinišući ih sa našom najsavremenijom arhitekturom 4×4 EV. Ova vozila postavljaju nove standarde prilikom lansiranja, omogućavajući im da žive u doba elektrifikacije.

AutoRepublika

(78)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Sjajna ideja! Kako se niko nije toga vec setio?! Gomila idiota.