1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes-Benz CLS (2019.)
Mercedes-Benz CLS (2019.)
0

Mercedes-Benz CLS (2019.)

2.12K
0
Podelite sa prijateljima:

Treći čin

Mercedes-Benz, nedavno je na Salonu automobila u Los Anđelesu predstavio treću generaciju CLS-a, modela koji će se postaviti naspram novog Audija A7 i BMW Serije 6 Gran Coupe.

Kada se prvi CLS pojavio na tržištu 2003. godine, doneo je pravu revoluciju i uveo jednu sasvim novu klasu. S obzirom na premijum epitet i novoosnovanu klasu, CLS prve generacije odlično je prošao tržištu, naslednik koji se pojavio 2011. godine već je imao značajno slabije prodajne rezultate. Sa trećom generacijom, koja će biti najsvežija u svojoj klasi naspram gore pomenutih konkurenata, Mercedes očekuje znatno bolju prodaju.

Dizajn

Stručna javnost i ljubitelji automobila složno ocenjuju da je prva generacija CLS-a bila ujedno i najlepša. Najavljeni model za 2019. godinu odmah je po predstavljanju dobio niz kritika na račun izgleda od strane publike.

Za početak, Mercedes je napustio sistem oštrih linija i okrenuo se ka oblim konturama i „čistim“, ravnim površinama na automobilu. CLS ostavlja vizuelni utisak manjeg vozila, sa jasnom željom da se napravi otklon od patronskog modela,  E klase.  Bočno gledano očigledna je kupeovska silueta automobila, bez uokvirenih prozora, sa visokim lukovima za točkove.

Napred dominira rešetka nalik onoj na modelu AMG GT, čime se želeo postići agresivniji izgled, dok je na zadnjem delu automobila uočljiva vrlo visoka gornja linija vozila i dvodelno orijentisana svetlosna grupa.

Novi CLS postavljen je na modularnu MRA platformu, koju deli sa E klasom.  Iz E klase u unutrašnjost je stigao i novi sistem instrumenata, jer se i instrumentalna tabla i ekran za kontrolu info-zabavnog sistema nalaze u jednom, istom panelu. Oba displeja imaju dijagonalu od  izdašnih 12,3 inča. Postavljeni su i novi otvori za vazduh, a upotrebljeni su plemeniti materijali poput kože i drveta.

Unutrašnjost ima ambijentalno osvetljenje sa čak 64 boje, a interesantno je da će se prilikom prilagođavanja klimatizacije, osvetljenje na kratko menjati u crvenu ili plavu boju, u zavisnosti od toga da li se temperatura povećava ili smanjuje.

Prvi put od nastanka, u CLS-u će se naći pet umesto dosadašnjih četiri sedišta. U skladu sa tim je i zadnja klupa deljiva po principu 40:20:40, dok je zapremina prtljažnika 520 litara.

Tehnologija

Na početku rada na novom CLS-u, bilo je predloga da se ime promeni u CLE, s obzirom na to da je većim delom ovaj model derivat E klase, no ova propozicija je ipak odbijena. Iz S klase stigao je veliki broj naprednih elektronskih sistema u CLS.

Napomenimo elektronsku asistenciju pri kočenju, održavanje automobila u traci, limiter brzine, a opciono je moguće uzeti i Driving Assistance Package, koji donosi niz elektronskih pomoćnih sistema.  Novost je da će, takođe opciono, CLS biti ponuđen i sa vazdušnim oslanjanjem kakvo nalazimo u S klasi, dok kao standardno dolazi multilink ogibljenje u četiri tačke na prednjim točkovima tj. u pet tačaka na zadnjim naplacima.

Paleta motora

Na početku ovaj model će se nuditi sa tri motora: dva dizel agregata i jednim (novim) benzinskim.  Sve tri pogonske jedinice imaće 4MATIC i devetostepeni automatski menjač. Takođe zajedničko za pomenute agregate je da su u pitanju motori sa šest redno postavljenih cilindara.

Slabiji od dizel motora – 350 d, dolazi sa 286 konjskih snaga i 600 Nm obrtnog momenta, dok snažniji, 400 d, isporučuje 340 konjskih snaga i 700 Nm obrtnog momenta. Najsnažniji, a ujedno i najiteresantniji, je novi benzinski motor, koji je u postavci sa integrisanim starterom/generatorom zapravo blagi hibrid.

Naime, benzinac razvija 367 konjskih snaga i 500 Nm obrtnog momenta, koji se na kratko vreme uz pomoć električne energije mogu povećati za 22 ks, odnosno za još 250 Nm obrtnog momenta. Kako tvrdi Mercedes, na taj način je ovaj redni šestak dobio performanse motora sa osam cilindara, sa značajnom uštedom goriva (prosečna potrošnja 7,5 litara na 100 kilometara kombinovane vožnje).

Mercedes je najavio da planira da ponudi i verzije sa pogonom isključivo na zadnjim točkovima, te da će za te varijante biti dostupni i motori sa četiri cilindra, no isti neće biti u ponudi pre kraja 2018. godine

Cena

Kompanija iz Štutgarta još uvek nije precizirala cenu novog CLS-a. Naručivanje je moguće od 11. decembra, ali prvi modeli će biti dostavljeni na proleće iduće godine. Pretpostavlja se da će početna cena CLS-a iznositi oko 65.000 evra.

Tekst: Đorđe Platiša

Foto: Mercedes

(2118)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments