1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: BMW X7 40d xDrive M Sport na probnom radu
AR test: BMW X7 40d xDrive M Sport na probnom radu
99

AR test: BMW X7 40d xDrive M Sport na probnom radu

4.35K
99
Podelite sa prijateljima:

Interkontinentalna klasa

Dobro znana plavo-bela marka iz Minhena je imidž stekla i gradila decenijama na temelju razvoja srazmerno malih limuzina i kupea sa snažnim motorima i vanserijskom voznom dinamikom. S vremenom su automobile bavarskog brenda dobijali na snazi, ali i na dozi luksuza i prataćeg prestiža koji su donosili. Međutim, kao nusproizvod ovako postavljenog smera razvoja je došlo povećanje gabarita i prirast mase praznog vozila.

I dok dlanom o dlan, od trećine game BMW-a, i to u gornjem delu iste, od proslavljene vozne dinamike je ostalo malo ili nimalo, ali sve ostalo je tu.

BMW X7 je došao kao posledica istraživanja tržišta i ozbiljne analize. Da su analitičari bili u pravu, pokazala su kasnija zbivanja na tržištu, gde proizvođači ostvaruju vanserijske, rekordne obime prodaje, najpre, a sada i iste takve profite (uprkos padu fizičkih pokazatelja realizacije, izazvanih problemima u lancima snabdevanja).

Dakle, istraživanje je donelo zaključke među kojima je istaknuto mesto našla i prognoza o rastu tražnje, posebno u segmentu veoma luksuznih četvorotočkaša. Došao je kao posledica mešavine faktora: inflacije uzrokovane kako epidemijom korona virusa i pratećim štampanjem novca i željom političkih struktura da spreče društvene tenzije, a isto tako i kao prirodnog delovanja kapitalizma gde se uvek mora rasti, napredovati, pa makar i na fiktivnim osnovama.

Kako bilo, pre četiri godine (I koji mesec više) BMW X5 je prestao da bude najveći porodični krosover u gami Bavaraca, a svoje mesto je ustupio još većem modelu koji je izazvao zbun u javnosti s momentom pojave prototipa.

Glomazan, visok, (pre)dugačak i pretežak, sa još rogobatnijom maskom hladnjaka… Malo je bilo onih kojima se dopao! Iskreno, nije ni meni, sve dok ne ga ne osmotrih dobro na događaju zatvorenom za širu javnost, onom koji se naziva “Closed Room”, a namenjen je pretpremijernom upoznavanju finansijski potentnih kupaca s novim adutom brenda.

Sve ono što je delovalo prenaglašeno, hipertrofirano, bilo je u stvari dobro odmereno. Spram veličine celog automobila, ništa nije dodatno štrčalo. Pa i sam amblem BMW-a je morao da bude uvećan u prečniku (za dva santima ako se ne varam), kako bi se održao nekakav vizuelni sklad.

Godine su od tada prolazile, ali nije bilo trenutaka u kojima sam eventualno i hipotetički poželeo da kupim, čak i da provozam X7. Mada jesam, u proleće 2019. godine sam “okrenuo koji krug” u verziji M50d, i tada je automobil na mene ostavio utisak luksuzne drumske krstarice “na sprat”.

Naposletku, trenutak je došao. Kako i zašto, u ovom momentu, pa i u ovom tekstu ne bih da oprerećujem skup Republikanaca, ali evo upravo ostavljam (pomen) 40 dana od ideje i uplaćenog avansa za novi BMW X7 40i xDrive. Dok ne stigne na svet, a “ginekolog iz Radničke”, to jest iz Delte Motors, je rekao da je termin negde u aprilu 2023. godine, dobih “pravo prve bračne noći” se ovde opisanom alternativom iz naslova. Kada budem pisao test mog vozila, onog s benzinskim motorom, tada ću da objasnim logiku u vezi dilemma: “zašto i kako baš taj”.

Demonstracioni automobil je naručen u nekoj varijanti veoma popularne sive boje karoserije (Brooklyn Grey) i s paketom opreme M (preko 5,5 hiljada evra), dodatno pojačanim detaljima iz koktela dodataka M Pro (još preko 2 hiljade evra). Da te čovek pita, evo kao što verujem da me pitate, šta uključuje paket M, a šta ovaj dodatni, teško bih izdvojio nešto što bi mirisalo da vredi doplate. Evo, obruč upravljača je poseban, mnoštvo je detalja na karoseriji koji su u sjajnoj crnoj boji (rešetke hladnjaka i lajsne) a inače bi bile nalik hromu, a tu je i sportski izduv (u onom paketu povrh osnovnog M) i on zaista oduševljava. Ovo ostalo… Šta reći, navodno dodaje na agresivnosti, nabusitosti pojave i potencira sportski karakter vozila. Ali, ovaj tenkić ima sportski pedigre baš koliko i Bad Spenser u doba najveće filmske slave.

Pride, za naplatke M se doplaćuje 4.250 evra, a isto važi i za pomenutu “M” boju karoserije (1,4 hiljade evra). E sad, naplaci su od 23 cola i kao takvi najveći na jednom BMW-u ikada, a i farba školjke se meni lično veoma dopada, mada će uvek biti i baksuza koji će je porediti sa osnovnom boju za zaštitu metala. Ko je farbao kapije, oluke i slične rukotvorine limara, taj zna o čemu pričam.

Kako sam krenuo, čovek bi pomislio da sam se pokajao zbog odluke o kupovini, ali naprotiv. Oduševljen sam! X7-ica je sve ono što sam očekivao da jeste i sve ono zbog čega sam je i izabrao, pa i više i bolje od toga.

Vozio sam pomenutu verziju pre tri i po godine, terao sam i rivalski Audi Q7, pa i uporedivi Range Rover. Hoću da kažem, znao sam da na relevantnim osnovama utemeljim pretpostavke, i nakon vikenda s demo vozilom sam ostao oduševljen, kako i rekoh. Zašto?

Pa jednostavno, očekivao sam super luksuzno i mega prostrano vozilo koje ima dovoljno snage da se vozi suludo brzo autoputem uz vrhunsku udobnost i maksimalnu dozu sigurnosti. A otprilike to se i dobija. BMW X7 nudi nestvarno bogatu serijsku opremu, a na njoj se našao i sistem dvoosovinskog vazdušnog vešanja, panorama krovni otvor, praktično celom dužinom krova (iz tri dela), hi-fi muzički sistem, sedišta od veštačke kože koju brojni prezenteri na društvenoj mreži Youtube hvale kao bolju opciju od one “oguljene s leđa pokojne životinjke”…

Ni u jednom momentu se nisam nadao da ću dobiti uvećani X5, jer X5 je okretna balerinica puna adrenalina za X7. Zapravo, za vozača, a spram X7. Naravno, ovo važi samo ako je X5 lišen sistema vazdušnog ogibljenja. Ovo naglašavam jer vazdušni amortizeri koliko daju na udobnosti, toliko pa i više, uskraćuju na vozačevom užitku u vitlanju kroz krivine. Pa opet, ta disciplina nije humana da bi bila nametnuta ni vozilu veličine X5-ice, a kamoli za X7. One sa sportskim aspiracijama snažno odvraćamo od ideje da se oslone na ovo rešenje. Ubija vezu vozača s mašinom i s drumom.

Paradoksalna je onda odluka proizvođača da ponudi naplatke tako velikog prečnika jer je profil gume takav (nizak – “bez mesa”) da u velikoj meri anulira dobrobiti koje donosi vazdušno vešanje. Dakle, veliki plus za vešanje na testiranoj grdosiji – ko pazari, savet je da izabere manje felne. Lepše leže, funkcionalnije su, daju veće šanse da sačuvate gume (a i same naplatke), pa i sami pneumatici su jeftiniji.

Sav taj baršun koji obezbeđuje prefinjeno vešanje, odlično je opet nadograđen fenomenalno urađenim enterijerom. Izbor materijala je odličan, kvalitet izrade jednako dobar. Test vozilo je posedovalo sedišta presvučena kožom merino (malo više od 3 hiljade evra), ali veganska opcija dolazi bez doplate i daće Bog da je najmanje jednako dobra. Ko želi masažu i ventilaciju sedišta, moraće pak da plati “merino” pa preko toga i još par (verovatno bukvalno) hiljada za ostale opcije.

Mesta je u vozilu napretek u sva tri reda za sedenje, pa tako ako napred sede dvometraši, slični mogu u drugi red, dok će se u trećem redu komotno osećati persone oko 1,75 metara visine. Mesta i za prtljag ima u svakoj varijanti, čak i kada je vozilo puno naroda, više od trista litara je dostupno iza svih njih.

Posebno poglavlje, ne samo dodeljeni pasus, zaslužuje tandem ekrana fantastične rezolucije ispred vozača i još ekstenzivnijeg sadržaja. Matorci ne vole novotarije, posebno ne one iz sveta IT-ija, ali evo, na pragu 52. rođendana sam se veselo poigravao aplikacijama i mogućnostima.

Vreme provedeno na rukovodećim funkcijama me je ozbiljno hendikepiralo, pa sam tako od svih jezičkih formi najviše uvežbavao imperative, i kao takav sam se super uklopio sa sistemom glasovnih komandi. Ni najmanje mi nisu nedostajali, u ovoj iteraciji uklonjeni dugmići za sve i svašta. Ako prijatelji, rodbina, kolege, deca žena ili žene neće da vas (po)slušaju, BMW asistent hoće. “Zapovedi gospodaru”.

Čitajući novinarske materijale sam ostao zabezeknut pri spoznaji da ovaj BMW u osnovi ima zadnji pogon, a ne očekivani permanentni na sva četiri točka u odnosu 60 procenata sile na zadnjoj osovini, ostatak na prednjoj. Kako to u praksi izgleda, pomogao mi je da shvatim i jedan prikaz na pomenutom spektakularnom ekranu, gde sam zapazio grafiku koja prikazuje da su sva četiri točka aktivna pri polasku iz mesta i pri jačem stisku papučice gasa, dok pri umerenoj vožnji, pogonski su samo točkovi pozadi.

Fora je verovatno u potrošnji goriva, a opet ima smisla, jer ponavljam, ovo nije klasa vozila podesna za ispitivanje granica u dinamičnoj vožnji. Ljuljanje karoserije je veoma izraženo, iako manje nego kod voženih i pomenutih rivala, a motor je izuzetno snažan, toliko da su retke limuzinice koje na pravcu mogu da sustignu ovu, oko 2,5 tona tešku gromadu.

Pogonska jedinica je šestocilindarska biturbodizel sa 350 i kusur konjskih snaga. Menjač je odličan ZF-ov osmostepeni automatski i radi po tradiciji odlično. Svojevremeno sam čitao odgovore jednog od direktora BMW-a, iz doba smenjenog Haralda Krigera, koji je na kritike da Bavarci kasne za rivalima s implementacijom lakih hibrida, izjavio da će kompanija ući u svet MHEV onda kada na scenu stupi jedino smisleno rešenje, ono s implementiranim elektromotorom u menjačkoj kutiji. E, Kriger je smenjen i BMW je i ranije krenuo s lakim hibridima, ali to su bili lažni laki hibridi, ovde se već može govoriti o blagom hibridu, jer je elektromotor deo sistema za transmisiju.

Tehičke specifikacije motora pronađite na globalnoj mreži, ja ću vam pak reći da to u praksi zvuči i radi savršeno (na kilometraži od 600 prevaljenih jedinica), a navešću i da se u ponudi nalaze tri laka hibrida, i to dva turbobenzinca (40i kao redni šestak sa 381 konjskom snagom i 60i M Sport sa V8 motorom i ludih 530 konjskih snaga), kao i jedan, ovaj testirani turbodizel.

Kako će pogonski sklop da deluje na duži rok, nemam pojma, iskustva mi nisu bajna s biturbo dizelom iz BMW-a (F15), otuda sam se i opredelio za benzinsku verziju. Ali, ono što jeste apsolutno senzacionalno je da mi je ova X7-ica očitala potrošnju od 10,5 litara u gradskoj vožnji. Jesam ga ja timario kao najveće blago (što i jeste moj generalni odnos prema automobilima), ali opet, hej 2,5 tone ima i ogromnu čeonu površinu – čitaj „u odnosu na putnička vozila značajno lošiju aerodinamiku“! I sve te tone se osećaju, svako kilo se oseti na volanu, na kočnicama, evo vidimo, ne toliko i na potrošnji. Kad rekoh težinu, da navedem i da je dužina ovog krosovera 5,16 metara, visina oko 1,8 metara (varijabilna je zbog vazdušnog ogibljenja) i širina je 2 metra.

Nisam ga vozio autoputem, niti brže od 100 kilometara na čas, pa ćete ostati za sada uskraćeni za te utiske, ali ovo što jesam, zvučna izolacija je odlična, šumovi od vetra su bezazleni, motor lepo prede i vrti se na malom broju obrtaja. Ono što je obavezno doplatiti, uprkos bogatoj opreme, jeste i sistem za upravljanje na sva četiri točka, koji mnogo, mnogo pomaže u manevru. Inače, po gradu manevar i jeste malo mučniji i ovo je očito automobil za interkontinentalna iskustva.

Da li ste videli Airbus A380 na linijama kraćim od 4 hiljade kilometara? Teško, a isto važi i za ovaj X7. Mislim… Može, jašta da može, ali je bez veze da kolješ vola za kilo mesa.

Pokušavajući da se presaberem i dodam ono što propustih, shvatam da je važno da naglasim da u osnovi ne postoji izražena potreba da se duboko zalazi u registar opcionala jer je standardna oprema izrazito bogata. Može, naravno i ima šta da se poruči i dodatno, ali i bez toga, neće vam puno čega faliti. Osnovna cena benzinske verzije sa 380+ konjskih snaga iznosi 106 hiljada i kusur evra, dajte sebi slobodu još nekih petnaestak procenata preko osnovne cene za željenu dodatnu opremu i dobićete automobil snova.

Pominjanje aviona nije bilo bezvezno, baš kao ni odluka BMW-a da ponudi ovo vozilo, i to baš ovako kontroverzno stilizovano. Evo referentnog vica: Hvali se pilot borbenog aviona, tridesetogodišnji mladić, pilotskom kolegi pomenutog džambo-džeta, govoreći kako izvodi spektakularne figure na velikim visinama, ponire frapantnom brzinom i kreće se u brišućem letu na tri metra iznad površine mora. Poplava adrenalina! Na to mu pedesetogodišnji pilot najvećeg Airbusa odgovara kako on za to vreme ispije kafu, istušira se i izmiluje stjuardesu, sve dok letilica seče vazduh bez da zatrese čaše u kabini…

Dakle, sve u svoje vreme i svaka roba se tako prilagođava ukusu onoga za kog je spremana. Opet, prema istraživanjima, X7 ovakav i treba da bude, ako želi da se dopadne kupcima na koje se cilja.

Evo mene kao živog dokaza!

Ima li koja stjuardesa u publici?

P.S. Bolje fotografije i cenu konkretnog primerka možete videti na sajtu poloviniautomobili.com.

Zvezdan Božinović

(4354)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

99 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Suki

Svaka čast!!!! Vrhunsko auto! Moćno u svakom pogledu.

s mile

Lađa na točkovima koja pokazuje svoje najbolje atribute na kvalitetnim putevima ( kojih je malo u SRB ).

Šta reći, sve je u superlativu, moćni inženjering, nadograđen luksuzom.

Mogu samo poželeti vlasniku puno zadovoljnih kilometara, a stjuardese … one se bukvalno lepe na ovakvu krstaricu…

Renault Terminator

Teška artiljerija.Unutra je vrh.Nije ni spolja tako ružan koliko je ovde na AR blaćen taj novi dizajn BMW-a.Naravno,nije lijep kao onaj crveni 850 što ga juče predstavio Zoki,bar meni.I čardak je,džabe mu sve neosporne dobre stvari,ja ga ne volim i gotovo.
I neka te služi đunta daleko bolje od predhodnih Bembara.

moron

U tehničkom smislu čista perfekcija. Što se vidi iz smešno male potrošnje.

Voleo bih znati kako funkcioniše ovaj 4WD pogon i da li je to zapravo samo neki (BMW-ov) „Haldex sistem“.

Inače, gledao sam na sajtu BMW-a serijsku opremu ovog modela i to je nadrealno šta sve on ima standardno. Čista bajka. I čini mi se da dok za broj manji X5 sa istim motorom kroz opcije dovedeš na sličan nivo opremljenosti, shvatiš koliko je ovaj X7 zapravo realtivno jeftin. Ili je X5 preskup 😊

'79 DeVille

Haldex AWD ima vise varijanti, ali xDrive nije Haldex. xDrive je full time AWD, odnosno obrtni moment se salje na sve tockove simultano. Po potrebi, do 100% dostupnog obrtnog momenta moze da se prosledi bilo prednjoj bilo zadnjoj osovini. Sto se tice proklizvanja na istoj osovini, X7 je opremljen sa torque vectoring tehnologijom, koja preko sistema kvacila u zadnjem difrencijalu prenosi obrtni moment tocku koji moze da ga iskoristi. Po suvom terenju, torque vectoring pomaze vozilu prilikom kretanja kroz krivinie, itd.. Vozila bez ove opcije koriste kocnice da postignu isti efekat, naravno uz mali gubitak energije zbog nepotrebnog kocenja. Sto… Pročitaj više »

moron

Možda pogrešno razumeh, ali, ja razumeh da verzija 4WD pogona na zadnju osovinu šalje 100 posto obrtnog momenta „u pravilu“, a ne „po potrebi“, tako da se na podlozi sa dobrom trakcijom „ponasa“ kao da je RWD.

BB

Na pravcu… Čim se to promeni on „šara“

moron

Očito je prevagnula borba za svakim gramom deklarisanog CO2 …

BB

Tako je, a onda nakrkaš 2.5 tone lima i luksuza 😜

Neko iz mase

xDrive je full time AWD. Kod većine modela je RWD biased, odnosno u neutralnom stanju šalje više obrtnog momenta na zadnju osovinu. Ta vozila
daju osecaj zadnje vuče. Varijacija u obrtnim momentu je rezultat trenutne potrebe a ne pravila.

Neko iz mase

Na pravcu i u krivinama je 45:55 front to rear. Sve dok nema proklizavanja.

TheStig

Zapravo je 40:60 odnos.

Neko iz mase

Vrlo moguće, varira od modela do modela, ali je uvek u korist zadnje osovine.

moron

Ne kod ovog X7. To je neki novi sistem. Koji nema veze sa ranijim xDrive kao full time AWD. Zvezdan može bliže da objasni.

Neko iz mase

Provereno, xDrive je full time AWD, kao što je opisano.

moron

Možda sam ja loše razumeo Zvezdana. Moje izvinjenje ako je tako.

'79 DeVille

xDrive je full time AWD.

Ili je xDrive ili nije, za razliku od 4matic koja ima vise verzija, Haldex AWD, Subaru, itd. Ima toliko dobrog materijala da se procita u vezi razlicitih AWD.

M xDrive ima selector modusa koji ga cini ili AWD ili RWD.

moron

Hvala za objašnjenje.
Znači, ipak sam te dobro razumeo kada si mi o tome govorio i xDrive je samo isti komercijalni naziv za različite koncepte 4WD pogona koje BMW koristi, zavisno od modela.

Dragan

Šta je sa Pekijem? Odmor ili nešto drugo.

S mile

Cccc navikli nas, cim nema testa u 7h subotom, odma pomislimo „sta li se desilo“.. nedo ti bog sta ti majka pomisli 🤣

moron

Živ je, ne brini 😄

Laki

Ovo plače za dugim relacijama a sistem sličan „Haldexu“ idealan za ovaj kolos.Oko veličine i ukusa možemo diskutovati ali ovaj agregat sa svojim asistentima nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

BB

Sudeći po dizajnu znaka, reklo bi se da se četvrtina ovih auta proda u Srbiji 😜

Sviđa mi se kod ovih auta prostor i udobnost, ali što se tiče cijene kilometra (pretpostavljam da je drug revizor to pedantno izračunao ili svjesno „gurnuo pod tepih“) može se porediti sa manjim privatnim avionom…

moron

Eh, jesi zlo 😄

Balkanboj

Dizajn znaka je malo pederski, ali to je već neko novo (ne)normalno viđenje sveta oko nas.

Laki

Interesantno samo na volanu stari logo.

Balkanboj

Želje, čestitke i pozdravi, da nam se drug urednik kada stigne lađa preveze bezbrižno i sa uživanjem. S moje tačke gledišta imam par zamerki, uglavnom esteCkih. Instrument tabla je očajno dizajnirana, posebno je neinovativan displej ispred vozača. I sve štrči kao da je nabodeno tek tako, što mora. Što se tiče gepeka, kada se spusti treći red sedišta nema nikakve zaštite za leđa istih (dok je sirotinjski Opel uz Zafiru Tourer to nudio kao standard). Znači brate, neki lep sklopivi itison koji pokrije čitav pod i štiti sedišta. Dizajn je već nešto što svako od nas gleda drugačije, meni lično… Pročitaj više »

Balkanboj

Evo gledam kabinu X7 pre ovog restyle modela i mnoogo je lepša. Skladna.

TheStig

Čestitke Supreme Leader-u na novoj mašini. Puno bezbrižnih kilometara i što manje vandrednih posjeta servisu.😊

moron

Da, biće interesantno videti te paralelne utiske, jer, ako ne grešim, ovaj dizel ima oko 200 Nm više ( i nešto manju maks. snagu ).

Balkanboj

Ovaj X7 je idealan kandidat za V12 (N74B60) sa 540ks i 750Nm.

moron

Ali, on „prima“ najviše V8 i to ne u Evropi.
😄

Balkanboj

Ma „primio“ bi ga on kao od šale, ne bi V8 ni pogledao.

Rikošet

Sa ovako niskim pneumaticima ovaj automobil je ozbiljno osakaćen u startu. Zvezdan je to i sugerisao, ali na lijep način… Gledam sad u tehničke podatke standardni 20-inčni pneumatik ima visinu 50, što je iz mog ugla za 2,6 tona težak automobil premalo kad se „navali“ na jedan pneumatik. Znači drži se asfalta i strepi od rupa, trotoara i sličnih prepreka inače odera ove lijepe „cipelice“. Silazak sa asfalta je moguć samo po suvom valjda ga zato i zovu SUV. Sve u svemu shodno cijeni, veličini i činjenici da je ovo najveći BMW-ov model ovdje zamjerku može naći samo neko ljubomoran,… Pročitaj više »

'79 DeVille

Trotoari su izazov u Srbiji. Niskoprofine gume nisu pravljene za tu pricu. Ja tolike godine vozim i nikada nisam imao potrebu da se popnem kolima na ivicnjak. Nekoliko modela niskoprofilnih Michelin guma ima zastitni greben koji stiti felnu od kontakta sa razlicitim objectima.

BB

Pa čemu onda tetenac (SUV, šta li je), ako se boji običnog ivičnjaka? Ili mu trebamo prostrijeti crveni tepih, da bi mogao da se kreće? Klirens mu služi da se džukac zavuče pod njega da glumi alarm da se lopovi ne približe?

Automobil mora da bude logičan od gume pa do krova…

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
Renault Terminator

Ovo kod Zvezdana nije prošlo pored terenca,zapravo ni jedan BMW nije terenac.Taj tip automobila,čardak,nema nikakvog smisla,niti može tamo gdje je terenac,niti može da se vozi kao normalan auto.Za mene je to neupotrebljiv auto,maltene beskoristan.Ljudi to vole,tako da to proizvođači onda i prave,pogledaj samo Renault,sem aktuelnog Clia,sve i jedan auto koji prave je čardak.

'79 DeVille

Definisi terenac. Lada Niva? Land Rover? Land Cruiser? G Class? UAZ? Jeep? Da je automobil neupotrebljiv, ne bih se slozio sa tobom: – Udoban – Bezbedan – Puno prostora za putnike i prtljag – Moze da povuce pikolicu od 2.7 tona (kamper, camac, itd.) Sto se voznje tice, moras da ga probas pre nego sto sud doneses. Moje iskustvo sa X5 relevantno u kontekstu ove konverzacije: Suprugin X5 ima Dynamic Performance Control opciju koja ukljucuje torque vectoring – u odnosu na vozilo bez ove opcije razlika je bas ocigledna, narocito je izrazena u dugim krivinama. Dobro mesto da se proba… Pročitaj više »

Renault Terminator

„Definisi terenac. Lada Niva? Land Rover? Land Cruiser? G Class? UAZ? Jeep?“ Evo sam si definisao,možda ima mijesta još za nekog ali to je to. Pa neupotrebljiv.Ne možeš se popeti na ivičnjak sjebaćeš gumu,sjebaćeš felnu,na smiješ da siđeš na makadam o nekim ekstremnijim podlogama ni da pomisliš,uživanje u vožnji nula,ljulja,gega,naginje se…to što je on unutra trosoban stan to mene ne zanima niti me impresionira.Ja za opremom ne patim.Klima,navigacija,tempomat,što se mene tiče ne treba mi ništa više. Meni je bitno da je auto stabilan,upravljiv,podvozan,to je za mene sigurnost i bezbjednost a ne to što je on težak 2.5 tone i što… Pročitaj više »

Neko iz mase

Ne ljulja se nego ne umeš da rukujes…

Posedovao sam 2002 ml500, w163, i 2010 ml550, w164. Sjajni automobili. Sada vozim 2018 x5 50i. I taj auto je odličan. MB ima bolje završne radove, ali je savršen za vožnju.

Renault Terminator

Prike…nemoj molim te.U rikverc imam više kilometara za volanom hoćeš posebno sa prikoličarom,kamionom sa poluprikolicom,autobusom zglobom,autobusom troosovincem,dvoosovincem..nego ti što si vozio pravo sa malim autom.Tako da batali me „rukovanja“ i uživaj u svojim čardacima kada ti ih je Bog dao.

TheStig

Šta se bolan ne ljulja hahaha. Po tebi su Njemci uspjeli da promijene zakone fizike. Koliko god da staviš tvrdo vješanje, niskoprofilne gume, sportske amortizere i štagod od tehnologije imaš automobil se mora naginjati ako ima centar gravitacije visoko. Vozio sam se u 10 SUV bar (q5, sq5, q7, x3, ml itd) i svi se naginju ako uletis u krivinu. Ti možda ili pojedinci ne registruju možda naginjanje jer većina ovih vozila imaju načine da to maskiraju u vidu elektronski kontrolisanih amortizere ili tehnologija kao što Porsche ima pdcc što je aktivna kontrola naginjanja. I ta vozila se manje naginju… Pročitaj više »

moron

Fizika? Šta je to ?
😊
„Brate“, ako vozim suviše brzo, meni CRV po krivinama deluje kao „njihalo strave“ 😊 Doduše, neki će reći da su za to krive mesnate gume ( 235/60×18 ), ali, onakvo naginjanje karoserije ( i ljuljanje ) nema veze sa gumama.

TheStig

Generalno, gume itekako imaju uticaj na ponašanje vozila. Cilj niskoprofilnih guma i jeste instantan odziv jer ako razmisliš guma na niskim profilom sa jako tankim zidom odmah prenosi „informaciju“ tj omogućava vozilu da što prije promjeni npr pravac. Dok u poređenju sa debljom gumom prvo mora da se desi npr transfer težine preko zida gume dok se guma „suzbije“. Tehnicki ona djeluje kao neka vrsta usporivača čitavog procesa. Ako imaš veliku felnu i tanku gumu vozilo odmah reaguje.

Laki

Sve što si rekao potvrdjujem iz prakse.

TheStig

Razumijemo se zemljače 😉

Laki

👍👍

BB

Nek se naginje, bolje da ljulja nego da žulja 😜

TheStig

Penzijo 😀

Neko iz mase

‘Nebi’ ili ‘ne bih’? Smatrao ti ili ne smatrao ta vozila automobilima, nebitno je. Niko te nije ni pitao.

Renault Terminator

Piše se „ne bih“.
Pa ti si se prvi javio na moj post ubeđujući me da „ne umem da rukujem“.Prema tome nisam ja tebe prvi ništa ni pitao ni kritikovao,već ti samo lijepo odgovorio na tvoju repliku upućenu meni.

Balkanboj

Ja koliko vidim većina tih „terenaca“ ima gume poprečnog preseka 65, eventualno 60. Meni su to balon gume. Iako dobre za udobnost, a ne plaše se ni ivičnjaka, nisu za neku oštriju vožnju.
Ovi točkovi 23″ više pripadaju supersport kategoriji svojim presekom negoli bilo kom terencu. Bmw je probao da kompenzuje nedostatak vozne dinamike tim gumama.

Primer gde su uvalili veliki točak a zadržali tu neku udobnost je Renault sa Scenic-om i točkovima 195/55r20.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Balkanboj
BB

Kod Mokke su 215/65 R16… Svi vele što nisu niskoprofilne… Ali meni na terencu vizuelno ne pašu niskoprofilne. Ako je luksuzni terenac nek bude to – luksuzni terenac. Ako hoćeš da ga ganjaš po krivinama i vodiš evidenciju jednog grada o ivičnjacima i šahtovima, onda uzmi sportsku mašinu a ovako ke dobijen neki hibrid koji me podsjeća na opis iz drame Branka Ćopića Odumiranje međeda: Ama baba, nije to međed nego ibridno tele, mater mu je ruska krava a ćaća američki bik, ali nešto zebnjičavo pa smo ga umotali u kožune, zato izgleda k’o da su ga čele izujedale…

moron

To ti je sasvim ok dimenzija gume za moj ukus.

'79 DeVille

Na svaki automobil mogu da se instaliraju niskoprofilne gume i odgovarajuce felne. Kao i obratno.

I X7 i X5 imaju solidno odstojanje od tla tako da mogu da predju preko dzombi i da pregaze vodu duboku do pola metra. JUz to mogu dobro da se nose sa snegom, blatom, usponima, restrestitim podlogama.

Kome je bas do rizicnijeg off-road iskustva (ne ukljucuje rock crawling), uvek moze da promeni tockove i gume.

To sto ti ocekjujes univerzalno resenje nije problem dizajna vozila vec tvojih ocekivanaja.

Rikošet

Ti prstenovi su dobro rješenje za neke situacije, ali kad se navali velika masa, plus brzina svaki pa i najjači pneumatik se uvija i ako felga udari u tvrdu podlogu eto belaja… Međutim, doživio sam situaciju u kojoj sam vozio skupocjen SUV sa V6 dizelom i tada mnoštvom najsavremenijih sistema. Idila, dizelski je šestak moćan, odličan, planinski put, 4×4 me lijepi za asfalt, a iza samo ostaju ostali vozači, jer na svakoj isprekidanoj auto poleti, preleti ih… Na servu je lagan, na gas odgovara kao neki sportski model, vješanje super, audio sistem perfektan, sjedišta vrhunska, ma nema dalje osjećaj je… Pročitaj više »

BB

Vrlo poučan komentar (skoro pa članak 😉). Kod mene su na sastanak u Banjaluku dolazila dvojica iz Zagreba, došao sa Audi A6, auto skoro nov, premoćan, gume nsikoprofilne… Elem, završimo mi sastanak oko 10 naveče i oni odoše. Sutradan me zove taj kolega, veli da je govorio svom kompanjonu da idu njegovim Peugeotom 607 ali ovaj je htio da diže Audi u nebesa. Ali Audi nema rezervnu gumu i poderao je na autoputu (ne nije šuma, niti ivičnjak a ni rupa puna vode), tako da se rascvetala, nema u šta gurnuti pjenu. Ostali do 5 ujutru dok su našli negdje… Pročitaj više »

Rikošet

A takve lekcije se uvijek uče na teži način. Kažem ti dok nisam opalio u tu rupu osjećao sam se neuništivima, poslije rupe drugačije na sve gledam, ali poslije rupe!

BB

Rupa nas sve uništi … 🤣😂🤣

Laki

Svi ćemo opet u rupu kako god.🤣

BB

Iz rupe izađeš, za rupu gineš, rupa ti ne gine…
Šta ti je sudbina… 😉

moron

A zamisli da ti se to desilo baš tako u pola noći „u sred ničega“, npr na putu od Šavnika ka Kolašinu, na deonici od Boana preko Semolja ka Dragovića polju …
Vukojebina, dobrim delom bez signala mobilne mreže 😊
Kako bi tamo zvao šlep službu ?

😊

Rikošet

Tada ti samo ostaje da primjeniš stari Zagorov način komunikacije. Malo vatre, vlažne trave, deka i pošalješ dimne signale 🙂

Ove novije generacije će da ti kažu da imaš SOS taster u automobilu, a istu funkciju odnedavno nudi i „svemogući“ iPhone 14 i preko satelita 🙂

Možda je najbolja fora da se u gepek ubaci neki mali električni romobil ili sklopivi biciklić i lagano 🙂

moron

Koliko ja znam, „SOS taster“ koristi GSM mrežu za prenos podataka.

TheStig

Nekidan su dvoje sletili u provaliju na čuvenom putu u Kaliforniji Angeles Forest te su ih uspjeli spasiti jer novi Iphone 14 ima mogucnost samostalno da posalje SOS poziv preko satelita, posto je osjetio pad. Iphonov centar uputio poziv lokalnoj stanici a ovi gorskoj sluzbi. Tehnologija je uzdanica naše vrste da opstanemo. Međutim krivim stopama smo krenuli. Kako je rekao veliki Stephen Hawking imamo najviše 200 godina prije nego sami sebi dođemo glave.

moron

Toyotina aplikacija „MY Toyota“ koristi „SOS funkciju“ i znam da negde u uslovima korišćenja aplikacija piše da o trošku Toyote za prvih 10 godina od prodaje vozila ide „usluga GSM prenosa podataka“

TheStig

Mene je iskreno više „strah“ da na nekom dalekom putovanju ne vrisne elektronika nego što sam zabrinut da li auto ima SOS funkciju ili ne. Kad skontaš da današnji najeftiniji smartphone ima nekoliko desetina hiljada puta više procesorske moći nego što je NASA imala u šesdesetim malo se osjeća čovjek pogubljeno. Naletio sam na dobar video nedavno napretka u robotici čuvenom Boston Dynamicsa od 2011 pa do danas. Zapitao sam se kojeg dana oficijelno počinje da radi SKYNET 😀

BB

2 puta mi je na „presvetom“ VW Passatu otišla elektronika, jedanput crkla centrala od ručne kočnice u nedođijama Bugarske (Njihova Jahorina), srećom ostala otvorena. Drugi put dizna crkla pored VW servisa, ali moga je samo da konstatuje da ću biti 2 mjeseca bez auta, tad sam ga zamijenio sa Hondom Accord i više ga nisam vozio…

TheStig

Ah da, to je taj TUV certified njemački Bogom hvaljeni kvalitet i pouzdanost.

BB

Servis 24h…
Skoro od kolege prijatelj kupio Rav4 hybrid i ostavio ga da polijepi folije po njemu, došao nakon par sati nema kontakta, prazna baterija. Taj jaran uzme telefon da zovne famozni sevis 24h… Niko se ne javlja 😀
Ovaj drugi, tehnički osposobljen, traži uputstvo gdje se vežu kablovi da mu se prebaci malo struje… I pronađe dva „kočića“ plus i minus, poveže sa svog auta, sačeka 15-tak minuta (ljudi prave grešku pa odmah pale i sprže kablove) i upali Toyota kao da je nova 🙂

Rikošet
Laki

Vrlo poučan tekst junače.Prilikom udarca u vodom sakriveni „kazan“ od rupe presjekao gumu a čeličnu felnu iskrivio devedesetih na tada novoj Mazdi 323 na rentu.

BB

Na Peugeot 309 sam imao neku varijantu felgi, ja bih rekao da je ono aluminijum ali izrađeno tehnikom kao čelične felge… Već sam se bio izvježbao, čim osjetim jači udarac, odmah izbacijem desni žmigavac i idem nazad po rezervnu gumu i dizalicu, dakle nisam više ni provjeravao da li je guma izduvana. Bile su trinaeske, ali nikad ni na jednom autu koji sam vozio nisam iskrivio viže felgi, guma i ne strada, kasnije se felga poravna čekićem i ode dalje, ali svaki put ostaneš na ivici rupe (opet te rupe 😜)…

Laki

Eh kad bi oni koji su nadležni za kontrolu puta radili kako treba ??

BB

To je bilo odmah poslije rata, bio si sretan da ne pucaju u tebe prilikom promjene gume 😜

Laki

Kod mene se desilo baš u ratu 4 ujutro ali blizu većeg grada pa se relativno glatko završilo. Ostala mi navika od tada po kiši držim se sredine puta.

Neko iz mase

Kakav prsten?

Rikošet

Ma to je žargonski rečeno. Pneumatik je tako dizajniran da pored unutrašnje ivice koja naliježe na felgu ima i jednu još jednu bočnu (dodatni obruč), koja se kod udara u ivičnjak ili rupu savija preko točka i sprečava grebanje aluminijuma…

https://www.youtube.com/watch?v=pJ6cS2DzWrw

Sad imaš i nekih drugih rješenja za zaštitu felge, koja još nisam vidio kod nas, ali vidim da se koriste vani…

https://www.youtube.com/watch?v=aaRshV-F7tA

moron

Da li ovo vozilo može da bude opremljeno opcionim „ćopavcem“ ili je osudjen samo na kit za reperaciju ?

moron

Pa, run flat je legitimno rešenje problema te vrste 😊 Čak je možda bolje i od ćopavog … Ne traži nikakav trud 😊

Balkanboj

Run-flat je odlično rešenje dok se ne probuši.
Ako probušen run-flat voziš bilo kako na onim bokovima posle je možeš baciti. Kupuju se nove gume..
Znači, i run-flat moraš napumpati kako znaš i umeš do prvog vulkanizera i ne dopustiti da se voze na bokovima. Onda ne vidim razlog da ih imam uopšte.

moron

Nije meni to problem što ću posle bušenja run flat gume i vožnje tako izduvane 80-100 km da je bacim.
Veća je muka kada ti običnu gumu, kada je probušiš, a kit ne može da je zakrpi, možeš samo da sedneš i plačeš. I zoveš pomoć na putu – ako imaš signal mobilne mreže 😊

Balkanboj

Jednu tubu pur pene, ako već guma mora da se baca. Napuniš i voziš.

moron

😊😊😊

Laki

Baš u tvom gradu onomad izvadismo šaraf iz „run flat“ gume!Sistem je detektovao blagi gubitak vazduha i vozio sam nekih 30 tak km bez ikakvih posledica do vulkanizera.Proizvodjač kaže da se ne ne stavlja čep kod takvih guma ali se u praksi radi i košta 5 eura kao i klasična.

TheStig

Ja bih radije običnu gumu pa sve i da je sam krpim nego da slušam buku od tog „run flet“ govneta. Em su manje udobne osjetno od obične gume.

Laki

Osim blagog gubitka komfora ova guma ipak nudi više sigurnosti kod teških a brzih vozila posebno na autobanu. Taj gubitak komfora kod zadnjih generacija „run flat“ je mali u odnosu na prošle modele zahvaljujući napretku ogibljenja i zvučne izolacije.

TheStig

Koliko sam ja upoznat, a dosta sam čitao i gledao o tim gumama gubitak komfora je osjetan, gume su skuplje i imaju manju trajnost. Dakle opet je u pitanju porez na neugodnost. Gubitak komfora može biti smanjen jedino kod vozila sa elektronski kontrolisanim amortizerima, ali realno govoreći koliko to vozila na cestama danas ima. Kod nas 3 posto, a na zapadu 10 do 15 odsto, ne više rekao bih.

Laki

Nekadašnji reper za dobra vozila „Michelin TRX“ iz osamdesetih je bio tvrdji od današnje „run flat“ gume za moj pojam.Dunlop je imao onomad problema sa lošim gumama pa im je Bmw žestoko naplatio reklamacije od mušterija.Inače terenci i teške limuzine bukvalno jedu gume ma kakve bile kod vozača sa teškom nogom.

moron

Jako mi se dopada volan, u smislu oblika i debljine, „mesnat“ je.

Tek kada vidim ovu bukvalnu raskoš na zadnjoj klupi, sav se istopim 😊

U gepeku, pokrivka je sistem roletne ili kako ?

Renault Terminator

Auuuu kakva je ovo aždaja bila u Navaku…
https://youtu.be/Cwg104mQ_hE

Renault Terminator

Sretna Vam Nova 2023.🍻
comment image

Milos Nis

Moj kum ima 2021 x7 m50i 530 konja ide kao ferrari ali trosi kao tenk , Sve u svemu ludo vozilo