1. Home
  2. Vesti
  3. Kia sprema novitete
Kia sprema novitete
7

Kia sprema novitete

325
7
Podelite sa prijateljima:

Naredna, 2023. godina, biće veoma važna godina za Kiju u oblasti elektrifikacije. Južnokorejski proizvođač planira da predstavi nova električna vozila, kao i da obnovi svoj najveći elektrifikovani SUV. Na dnevnom redu je lansiranje značajne količine vesti.

Glavne novine Kije za 2023. imaju zajedničku karakteristiku. A to je da će to biti vozila tipa SUV. Kompanija podiže svoju posvećenost SUV-ovima jer takozvana „SUV groznica“ ne pokazuje znakove jenjavanja u kratkom roku na evropskoj teritoriji.

Ovo je Kijin „veliki projekat“ u oblasti električne mobilnosti. U 2023. očekuje se izlazak novog modela Kia EV9. Veliki električni SUV je razvijen na Hyundaijevoj platformi e-GMP i po veličini je jedan korak iznad sadašnjeg Sorenta. Biće dugačak oko 4,9 metara.

Unutra ima mesta za šest putnika koji mogu da putuju u tri reda sedišta. Najavljen preko prototipa Kia Concept EV9, imaće domet veći od 500 kilometara prema ciklusu WLTP. To će takođe biti prvi Kijin model koji će predstaviti nove tehnologije na nivou povezivanja i automatizacije. Tehnologija AutoMop je jedna od njih.

Pomenuti EV9 neće biti jedino električno vozilo koje korejska marka predstavlja u Evropi tokom sledeće godine. Takođe se sprema i Kia EV7. To je SUV srednje veličine koji će stići na tržište kao rival, između ostalih modela, Škodi Enyaq iV. Po veličini, biće pozicioniran na pola puta između Sportagea i Sorenta.

Novi EV7 se takođe razvija na pomenutoj platformi e-GMP. Interno je poznat pod šifrom MV i do danas je fotografisan samo na teritoriji Južne Koreje. Iako će se plasirati u Evropi, proces serijske proizvodnje odvijaće se u Sohariju (Južna Koreja).

Pored pomenutih „električara“, biće predstavljen i nova Kia Sorento. Kijin najveći SUV u Evropi biće podvrgnut fejsliftingu.

Novi Sorento će, pored unapređenog dizajna, dobiti novu tehnološku opremu, s akcentom na nivo povezanosti i bezbednosti. Poboljšaće se i efikasnost motora. Elektrifikacija će, kao i kod sadašnjeg modela, biti odlučujuća. Biće dostupan sa dizel motorima i u hibridnim (HEV) i hibridnim plug-in verzijama (PHEV). U zavisnosti od izabranog motora, imaće sistem pogona na prednje točkove ili pogon na sva četiri točka.

AutoRepublika

(325)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Znači biće smeća ko pljeve iz Kije u vidu čardaklija…

TheStig

Za razliku od smeća iz Renoa, Kia ima šta da ponudi ako voliš čardake. Auto kao što je Sorento ili recimo Telluride Reno može samo da sanja haha. Reno je na nivou fenova za kosu i mikrovalnih pećnica ako ćemo da automobile stavimo u kontekst električnih uređaja.

Renault Terminator

Koji dio u riječi ODJEBI ne razumiješ?

kikiriki

Hrskava piletino sa susamom i sa kija dodatkom

moron

Sorento sa pogonom samo na prednje točkove? Čemu ? Kome ?

BB

Meni, ali ne po toj cijeni… 😜

s mile

Kia Seltos mi je nekako mnogo dobrog izgleda…