1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Fiat pao na Green NCAP testu, ali ne i Seat
Fiat pao na Green NCAP testu, ali ne i Seat
1

Fiat pao na Green NCAP testu, ali ne i Seat

1.09K
1
Podelite sa prijateljima:

Fiat poseduje FCA, ali kao marka prilično posrće. Tome u prilog ide i prodaja u 2018., kada je na tržište plasirao ukupno 697.977 vozila.

Da bismo dobili uvid u realno stanje stvari, prisetićemo se 2017., kada je italijanska marka prodala 769.670 vozila, dok je 1990. Fiat uživao u tržišnom učešću od čak 9,91 odsto. U međuvremenu, sem 500 i Pande, gama italijanskog proizvođača se sastoji od bezličnih i dosadnih vozila.

Green NCAP je zagrebao dublje u Fiat u trećoj i finalnoj rundi ovogodišnjeg testiranja. Panda se muči da se nametne i kao ekološki prihvatljvi privatan prevoz, nakon nula zvezdica na Euro NCAP testu. „Kontrola nekih polutanata, u najvećoj meri čestica, bila je loša u benzinskom režimu, dok je Clear Index pao na dve zvezdice, što je diktiralo ukupnu ocenu.“

Test dotičnog modela možete pročitati OVDE, a on poseduje benzinski rezervoar od 35 litara i drugi koji skladišti komprimovani zemni glas, bez dileme najčistije fosilno gorivo. Sagorevanje tog gasa oslobađa 50 odsto manje ugljen-dioksida od sagorevanja uglja, a do 30 odsto manje u odnosu na naftu. Benzinske opcije, poput atmosferskog 1.2 i 0,9-litarskog turba u Pandi, nisu na visini zadatka.

Dok Fiat doživljava pad, Green NCAP je izvestio da je SEAT s Aronom postigao „gotovo maksimalne ocene za „čist vazduh“ s indeksom od 9,8 od 10. Indeks energetske efikasnosti od 6,1 u prevodu znači da ukupnu ocenu čine četiri zvezdice, a svi testovi su prošli dobro sem onog pri velikom opterećenju na auto-putu. Ipak, šta se može očekivati od krosovera kreiranog za pre svega urban prevoz i kraće distance?

Škoda Octavia s turbodizelom od 110 kW se pokazala „prosečnom“ po Green NCAP-u. Ipak, češki model uskoro nastupa u novoj generaciji, blago hibridizovan, tako da će se verovatno pokazati bolje.

AutoRepublika

(1085)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bravo za Ostaviu …