1. Home
  2. Vesti
  3. Kako vlasti Čikaga pune gradsku kasu?
Kako vlasti Čikaga pune gradsku kasu?
7

Kako vlasti Čikaga pune gradsku kasu?

2.05K
7
Podelite sa prijateljima:

Dugo godina sam živeo u centru jednog relativno velikog američkog grada i uživao u većini karakteristika koje pruža. Sve je bilo na dohvat ruke (oni koji žive na periferiji „preko bare“ znaju koliko je to retko videti), a u delu grada gde se uglavnom može videti mlađarija, ona kojja je učinila da osetiš i „čuješ“ život bez obzira o kom dobu dana ili noći pričamo.

Ponovo, to je sasvim drugačije od života na periferiji gradova gde su sva svetla ugašena posle devet sati uveče. Ali postojala je jedna velika mana koja me je konačno naterala da napustim centar, a to je parking.

Pričamo o državi gde porodica ima vozila koliko i članova iste, pa samim tim postoji velika konkurencija za svako parking mesto. Parking na ulici i nije toliko strašan tokom letnjih meseci, ali prva padavina snega i odmah na snagu stupaju drugačija pravila. Nije retkost da ujutro zateknete prazno mesto tamo gde ste veče ranije ostavili svog ljubimca i onda molite Boga da je automobil odneo državni pauk umesto privatnog pošto je razlika u ceni oko tri puta veća.

Čikago je ovih dana pogodio prvi sneg ove zime, a rezultat toga je onaj da je gradska kasa bogatija za minimalno 58.045 dolara za samo jednu noć. Naime, najveći grad savezne države Ilinois ima pravilo po kojem je zabranjen bilo kakav vid parkinga od početka meseca decembra pa sve do marta.

Kombinovana, zbirna dužina ulica na koje se odnosi takav zakon je oko 170 kilometara, a kada padne više od pet centimetara snaga, onda je parking zabranjen na dodatnih 800 kilometara. I desilo se baš prvog dana decembra da je palo baš toliko snega, a krajnji rezultat je onaj da je 247 vlasnika ostalo bez svog automobila zbog nepropisnog parkiranja.

Statistika kaže da je potrebno platiti 235 dolara ako želite da ga vam vrate uz još dodatnih 25 najmanjih zelenih novčanica za svaki dan koji provede u rukama parking centra. U spomenutih 235 dolara su uračunate usluge pauka u iznosu od 150 „zelembaća“, zatim kazna za parkiranje od 60 dolara i spomenutih 25 dolara za parking centar tokom prvog dana, a za svaki naredni dan vlasnik plaća dodatnu sumu novca. Ukoliko ga ne preuzmete u roku od 30 dana, onda parking centar zakonski ima pravo da ga pošalje na aukciju i proda.


Čikako je samo jedan od gradova sa ovakvim zakonom, ali je dospeo na naslovne stranice svih američkih medija iz razloga koliko posla je pauk imao tokom prve snežne noći. Stara izreka kaže „ako vam se nešto ne sviđa – promenite to ili naučite da živite sa tim“.

Ja lično sam napustio centar i sada imam garažu za dva automobila. Definitivno postoje dani kada mi centar fali… Sve dok ne padne prvi sneg svake zime.

AutoRepublika

(2054)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A šta gradski oci nude „uličarima“ kao parking rešenje za snežne dane ?

Milan Grozdanović

Isto pitanje i od mene

BB

Ja sam mislio da je članak sponzorisao Vesić da se umire narodne mase zbog Oka Sokolvog 😜

BB

Proširuju kapacitete otpada…

Kad čujev ovakve vijesti sve mi je draža ova „Balkanska prćija“…

Yankee

Ne znam kako funkcionise u Chicagu, ali ovde u Milwaukee nisu toliko ostri sa zakonima i na glavnim ulicama ne smes da parkiras samo ako padne vise od 5 inch snega (oko 13 cm). I to vazi samo za glavne ulice, tako da uvek mozes da parkias u onim manjim sporednim ulicama. Ali bilo je slucajeva gde bi recimo parkirao mozda 8-10 ulica dalje od svog stana i onda peske kuci. A bilo je i dana kada bi ostavio auto na poslu i dosao kuci Uberom.

Fala Qrcu

Gdje je Šeki, zna li se šta?

moron

Živ je 🙂 Radi.
A i „testira“ nešto u beloj boji 😊 Samo, ne znam da li će ti se dopasti. Niti je Alfa, niti je dizel …