1. Home
  2. Vesti
  3. Amerikanci kažu da je ovo njihov najopasniji put za vožnju
Amerikanci kažu da je ovo njihov najopasniji put za vožnju
1

Amerikanci kažu da je ovo njihov najopasniji put za vožnju

275
1
Podelite sa prijateljima:

Na prvi pogled američki autoput pod imenom „U.S. Route 550“ izgleda kao onaj na kojem bi svako od nas želeo da vozi i uživa u prirodi. Prostire se kroz savezne države Novi Meksiko i Kolorado, a posebno je popularan predeo u Koloradu nazvan „autoput od milion dolara“. Ime je dobio po ceni, ondosno sumi koliko je koštao poreske obveznik da bi se renovirao, i taj deo je dugačak nekih 40 kilometara, a prostire se između gradova Silverton i Karej.

Ali autoput ima i jednu negativnu stranu (ili više njih), a to je oličeno kroz informaciju da je odneo čak 412 života od kada je otvoren 1992. godine.

Amerikanci ga smatraju svojim najopasnijim autoputem iz više razloga. Možemo preći preko onog podatka da je taj predeo na nadmorskoj visini od 3.350 metara. Možda i nije toliko crno što postoji samo jedna traka u svakom pravcu planinskog predela, ali zatim dolazimo do jednog nezamislivog detalja. A to je onaj da uopšte nema zaštitne ograde što znači da sekunda nepažnje može koštati vozače i putnike života.

Ne znamo zašto vlasti Kolorada nikada nisu uspele da uklope u budžet da se napravi i zaštitna ograda, posebno što je ova crna statistika na račun smrtnih ishoda veoma poznata širom Sjedinjenih Američkih Država, ali mnogobrojni novinarski članci kažu da se priča pokreće svake godine i onda vremenom padne u zaborav.

Ako to nije dovoljno loše, onda ćemo spomenuti da je i odron kamenja veoma česta pojava, a kako je reč o planinskom delu Kolorada, tako možemo da vidimo sneg većinu meseci u godini. U suštini, ruta 550 lepo izgleda na oko, ali je svakako smrtonosan i treba je izbegavati.

Na listi se našao i autoput pod brojem jedan na saveznoj državi Floridi. Na njemu je stradalo 87 osoba u periodu od 2015. do 2019. godine, a eksperti smatraju da je ključni razlog taj što Florida nema zakon o zabrani korišćenja mobilnog telefona u vožnji. Tako da istovremeno vožnja pri brzini od 130 km/h i proveravanje statusa na društvenim mrežama nikako nije dobra kombinacija.

„Bronzana medalja“ je pripala putu nazvanom „Lake Pontchartrain Causeway“ u saveznoj državi Luuzijani. Sam put kao put zapravo i nije opasan sa izuzetkom mosta dužine čak 40 kilometara, što ga čini najdužim mostom na svetu preko vode. Na ovom putu je česta i magla, pa nije retkost da automobili skrenu iz svoje linije, završe u sudarima i često i u vodi.

Amerikanci su inače poznati kao ne baš fantastični vozači i godišnje preko 46 hiljada njih strada u saobraćanim nesrećama, a još 4,4 miliona završi sa težim povredama. To stavlja Jenkije na 63. mesto u svetu po broju smrtnih ishoda na 100 hiljada stanovnika i daleko su od lidera kao što su Švajcarska, Norveška i Island.

AutoRepublika

(275)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Andre

Prešao preko Lake Pontchartrain Causeway u decembru 2020, vozio noću prema New Orleansu, neverovatan prizor…