1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kinezi se uskopistili da prisvoje veći udeo u Aston Martinu
Kinezi se uskopistili da prisvoje veći udeo u Aston Martinu

Kinezi se uskopistili da prisvoje veći udeo u Aston Martinu

131
1
Podelite sa prijateljima:

Pre par nedelja nam je pažnju privkla priča o tome da je azijski holding Geely pazario akcije (po Džejmsu Bondu) poznatog i slavnog ostrvskog proizvođača automobila po imenu Aston Martin. Kinezi su spremni za ulaganja većih razmera!

Ugledni specijalizovani medij Automotive News Europe je preneo izvorno Bloombergovu vest koja govori o tome da je kineski milijarder koji figurira kao vlasnik koncerna Zhejiang Geely Holding, Li Šufu zainteresovan za uvećanje procenta akcija u Aston Martinu, a koje u ovom trenutku iznosi 7,6%. Novi cilj ambicioznog Kineza za realizaciju u doglednoj budućnosti se meri s udelom od 10%.

Najavljeno dublje povezivanje dve strane (Geely i Aston Martin) donosi mogućnost da se uspostavi šira razmena znanja i tehnologija, što je posebno važno u oblasti elektrifikacije. Ovo se dalo naslutiti i još nekih nepunih mesec dana kada je Geely Holding stekao pravo na prvi paket akcija Aston Martina, za koji kruže priče da je plaćen nekih 74 miliona američkih dolara. Za ovu tvrdnju nema zvanične konfirmacije. Iz kineskog društva je stigao demanti vesti o navodnoj želji da se kupi više akcija Aston Martina.

Ipak, nepobitna je istina da je Aston Martin pao na niske grane i da je vrednost akcija britanske firme od koje je izgleda ostalo samo ime, opala za 97,5% u odnosu na trenutak inicijalne javne ponude akcija, a koja je upriličena pre tačno četiri godine (oktobar 2018).

Kompanija je tokom 2020. godine pala pod kontrolu kanadskog milijardera Lorensa Strola, kao i jednog investicionog fonda iz Saudijske Arabije, a koji možda i ne bi bili najsrećniji rastom uticaja kineskih preduzetnika. Ovo zvuči smisleno kada se zna da kineski holding kontroliše i desetak procenata Mercedes-Benza, 34% korejske ispostave Renaulta, a podsetićemo da Geely upravlja i brendovima kao što su: Volvo, Lotus, Lynk & Co, Geometry i Zeekr.

AutoRepublika

(131)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Davno su prosla vremena kada je jedna mala i ekskluzivna firma mogla samostalno da ekzistira. Svi engleski dragulji, Rols, Bentli, Jaguar, morali su da traze zastitu velikih proizvodjaca. Radi se o transferu vrhunskog znanja i tehnologije bez kojih cak ni jedan prosecan auto ne moze vise da opstane. Investori tipa tog Kanadjanina Lorensa Strola i seika iz Saudijske Arabije mogu da ponude samo novac ali ne i tehnologiju i znanje – znaci da moraju dalje da investiraju u njegovu kupovinu. Ako nesto na tom nivou uopste moze da se kupi! Biznismen tipa Li Sufua, vlasnik Geeliya, nudi kompletan „paket aranzman“… Pročitaj više »