1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Plan prelaska na električne modele u Evropi po svakom proizvođaču
Plan prelaska na električne modele u Evropi po svakom proizvođaču

Plan prelaska na električne modele u Evropi po svakom proizvođaču

716
10
Podelite sa prijateljima:

Gotovo svaki proizvođač automobila je najavio svoje planove o potpunom prelasku na elektrifikaciju, barem što se Evrope tiče. Preko bare se čini da su nadležni hladnije glave pa se ne najavljuju drastični potezi kao na našem kontinentu, koji je zahvaćen neodrživim ekološkim ludilom po svaku cenu.

Najsvežija vest je da norveški uvoznik za Volkswagen najavljuje potpunu elektrifikaciju brenda za to tržište.

Prema studiji mobilnosti iz 2020. koju je sproveo Continental, jedan od najpoznatijih proizvođača komponenti za automobilsku industriju, 59 odsto Nemaca ne može da zamisli da u budućnosti kupuje električne automobile.

Sve više proizvođača, s druge strane, više ne može da zamisli da u narednoj deceniji nudi automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i planiraju da ih postupno ukinu. U ovom pregledu predstavljamo one proizvođače automobila koji su već naveli manje-više konkretan datum povlačenja.

Sigurno je da smo pojedinačno objavili planove mnogih proizvođača, ako ne i svih navedenih u predstojećem tekstu, ali u ovom tekstu, koji prenosimo sa sajta Auto, Motor und Sport, to je objedinjeno na jednom mestu, uz ažuriranja koja su u međuvremenu nastala.

Opel i Vauxhall će biti potpuno električni već 2028. godine

Kompanija sa sedištem u Riselshajmu i njen britanski sestrinski brend su u posebnoj žurbi da ukinu motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Danas Opel nudi dvanaest elektrifikovanih modela, uključujući ceo portfolio komercijalnih vozila, a do 2024. cela paleta modela bi trebalo da bude bar delimično električna.

Ali ovo su samo posredni koraci ka potpuno električnoj budućnosti, koja će početi već 2028. godine. To znači da će naslednici Insignije i Crosslanda biti dostupni samo sa električnim pogonom na baterije. Pored toga, tu će biti i novi Manta-e polovinom dekade, koji će se verovatno vratiti kao dinamični krosover (nažalost). Zajedno sa matičnom kompanijom Stellantis, baterije će se takođe proizvoditi u bivšoj fabrici automobila u Kajzerslauternu od 2025. godine.

VW planira između 2033. i 2035. godine

Čak i večiti Opelov rival počinje „naglas“ da razmišlja o sudnjem času za motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Član odbora odgovoran za marketing marke Volkswagen, Klaus Celmer, poslao je odgovarajuće signale iz Volfsburga na društvenu mrežu LinkedIn u leto prošle godine: „… između 2033. i 2035. ćemo napustiti posao sa vozilima sa unutrašnjim sagorevanjem u Evropi. U SAD i Kini nešto kasnije. A u Južnoj Americi i Africi će potrajati nešto duže zbog nedostatka političkih i infrastrukturnih okvirnih uslova“.

U Norveškoj, pak, stvari idu mnogo brže. Za manje od godinu i po dana, samo potpuno električni modeli VW-a (BEV) biće dostupni kod tamošnjih zastupnika. Odluka da se motori sa unutrašnjim sagorevanjem u ranoj fazi ukidaju na vodećem evropskom tržištu e-automobila nije došla iz Volfsburga, već od norveškog uvoznika marki VW Grupe (Volkswagen, Audi, Škoda i Cupra), kompanije Harald A. Møller AS.

Šef kompanije, Ulf Tore Heknebi, najavio je da će putnički automobili VW-a nuditi samo verzije BEV u skandinavskoj zemlji od 1. januara 2024. godine. Do 2035. godine („što je pre moguće“) polovina svih VW-a na norveškim putevima trebalo bi da bude potpuno električna.

Izvršni direktor Audija Markus Disman okreće kursor marke sa četiri prstena kako bi omogućio prelaz sa benzinskih i dizel motora na elektriku. Naslednici A3, A4 i A6 nisu planirani sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, poslednja nova serija motora sa unutrašnjim sagorevanjem treba da debituje 2026. godine, a 2033. bi bio kraj.

Od 2035. godine, nijedna Audijeva fabrika neće više proizvoditi motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Kompanija iz Ingolštata takođe smanjuje portfolio, ukidajući serije ispod kompaktne klase u budućnosti i fokusirajući se na veće i luksuznije modele. Glad za još većim maržama i profitom je toliko očigledna, pored sve kuknjave kako vlada kriza.

Hyundai će u Evropi od 2035. biti bez modela s motorima SUS

Korejski proizvođač je sada takođe po prvi put dao konkretne prognoze za postepeno ukidanje motora SUS. U Evropi, Korejci žele da ponude samo takozvana „vozila sa nultom emisijom“ (zero-emission vehicles – ZEV) od 2035. godine.

Do 2040. Hyundai ima za cilj da postupno ukine sva vozila na fosilna goriva na glavnim svetskim tržištima. Očekuje se da će baterijski električni modeli (BEV) i električna vozila sa gorivnim ćelijama (FCEV) do tog trenutka činiti 80 odsto ukupne prodaje. Do 2045. Hyundai želi da postigne klimatsku neutralnost svojih proizvoda i svoje globalne proizvodnje.

Mercedesova električna ofanziva

A Mercedes želi da diktira tempo sopstvenom električnom ofanzivom. Prema intervjuu Handelsblatta sa izvršnim direktorom Olom Keleniusom, tradicionalni brend iz Štutgarta mogao bi da postane marka bez sagorevanja mnogo ranije nego što je prvobitno planirano.

Prvobitno je bila predviđena 2039. godina, ali se u međuvremenu očigledno ispituju scenarija po kojima bi samo novi automobili sa elektromotorima trebalo da siđu sa trake pet do osam godina ranije. Kelenius je za Handelsblatt objasnio svoju spoznaju da će jasan fokus biti nagrađen od strane investitora.

Osnova za ovu izjavu je pogled na berzu, gde proizvođači kao što su Tesla, pa čak i Nio, nadmašuju brend Mercedes u smislu tržišne kapitalizacije. Ljudi iz Štutgarta nikako nisu sami sa ovom ciljanom orijentacijom. Druge kompanije su već najavile slične korake u nedavnoj prošlosti.

Samo elektromobili u Fiatu od kraja ove decenije

Italijanski proizvođač automobila Fiat planira da u potpunosti ukine motore sa unutrašnjim sagorevanjem do 2030. godine. Šef Fiata, Olivije Fransoa, dao je odgovarajuću najavu. „Između 2025. i 2030. naš portfolio proizvoda će postepeno biti pretvoren u čisto električna vozila“, rekao je on na događaju povodom Svetskog dana zaštite životne sredine.

U skladu sa opadajućim troškovima prouzvodnje i nabavke baterija, cilj je da se električni automobili dovedu na tržište što je brže moguće, a koji ne koštaju više od modela sa sagorevanjem. Prelazak na električni pogon znači radikalnu promenu za Fiat. Do sada, međutim, Fiat ima samo jedan potpuno električni model u svojoj ponudi, 500e. Međutim, Italijani bi trebalo da imaju koristi od samog Stellantisa u predstojećoj elektrifikaciji.

Hondini planovi su pomereni deceniju kasnije u odnosu na Fiat

Japanski proizvođač automobila Honda najavio je da će prestati sa prodajom novih automobila na benzin do 2040. godine. To uključuje i sve hibridne modele. Zauzvrat, Honda planira da postepeno povećava udeo električnih vozila i vozila na gorivne ćelije u SAD, Evropi i Kini, ciljajući 40 odsto do 2030. i 80 odsto do 2035. godine. Japanci trenutno imaju samo jedan mali električni automobil u ponudi, to je Honda e, a 2024. godine slede novi modeli na čisto električni pogon.

Automobili marke DS će biti potpuno električni za manje od dve godine

Od 2019. godine svaki novi model DS-a nudi se u elektrifikovanoj verziji. Mlada premium filijala Stellantis grupe je 2021. objavila da će od 2024. biti predstavljeni samo potpuno električni modeli. Pored toga, novi DS 4 će od 2024. godine biti isključivo električni, a zasnovan na srednjoj platformi STLA, DS će biti prvi brend u grupi koji će lansirati još jedan čisto električni model sa dometom od 700 kilometara.

Mini takođe daje svoje najave

Britanska filijala grupe BMW, Mini, takođe se polako oprašta od motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Od 2031. pa nadalje, proizvođač automobila želi da prodaje samo električne modele malih automobila. Poslednji model sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem biće lansiran 2025. godine, a do 2027. polovina prodaje marke Mini trebalo bi da bude ostvarena sa e-modelima.

Električna budućnost Bentleya

Bentley, luksuzni brend u okviru VW grupe, takođe se sprema za čisto električnu budućnost. Lansiranje na tržište prvog potpuno električnog Bentleya planirano je za 2025. godine. Pet godina kasnije, Britanci žele da ponude samo električne modele. Oni imaju koristi od Premium Platform Electric (PPE), koji su sestrinske kompanije Audi i Porsche zajedno razvile.

Volvo će biti potpuno električna marka

Šveđani planiraju radikalno smanjenje od kraja decenije. Više se ne govori o elektrifikaciji asortimana modela, već o potpunom prelasku na potpuno električni portfolio proizvoda. Volvo će čak izbaciti hibride kako bi naknadno popunio tržište električnim automobilimaa. Proizvođač takođe reorganizuje svoju prodajnu strukturu. „Umesto da investiramo u posao koji se smanjuje, radije investiramo u budućnost – električnu i onlajn“, rekao je šef Volva Hokan Samuelson u saopštenju za javnost.

Pored Norveške, švedska marka je sada prestala da prodaje vozila sa blagim hibridnim pogonima u Danskoj. Tamo se prodaju samo modeli BEV i PHEV sa oznakom Recharge.

Planovi General Motorsa

Američki proizvođač automobila General Motors (GM) je u januaru predstavio novi logo brenda, koji svojom plavom bojom treba da simbolizuje vedro nebo, a time i ekološku svest. Nešto kasnije, sa nivoa menadžmenta je rečeno da kompanija želi da bude ugljenično neutralna do 2040. godine.

Do 2035. cilj je da se eliminišu štetne emisije iz lakih komercijalnih vozila. To je izjava koja bi trebalo da znači kraj pikapova sa V8 motorom. S obzirom na to da je posebno ovaj segment veoma popularan na domaćem tržištu, to će biti bolan rez za kompaniju.

GM-ova premium divizija Cadillac je posvećena relativno ranom datumu povlačenja iz resora modela sa motorima SUS. U okviru predstavljanja potpuno električnog SUV-a Lyriq, potpredsednik Cadillaca Rori Harvi je naglasio da brend od 2030. više neće nuditi vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ford mnogo ulaže

Prvi električni Ford zasnovan na Volkswagenovoj platformi MEB biće lansiran u relativno bliskoj budućnosti. Sledeće godine mogao bi da bude električni krosover koji kompanija iz Kelna stavlja na svoje točkove – za to ulažu milijardu evra u glavno postrojenje.

Ali to nije sve: prema planu, svi Fordovi automobili koji se prodaju u Evropi biće električni do 2030. godine. Sve u svemu, polovina globalnog obima proizvodnje bi tada trebalo da izađe iz fabrika sa isključivo električnim pogonom. Investicija za ovaj korak znatno je veća i iznosi 22 milijarde evra.

Jaguar postaje čisto električni brend

Već 2025. Jaguar će proizvoditi samo električne automobile, dok bi Land Rover trebalo da ima najmanje jedan po seriji. Konkretno: Britanci će u narednih pet godina doneti šest čisto električnih SUV modela i potpuno nezavisnu električnu platformu za Jaguar.

Modeli kao što su XF i XE će se završiti svoje karijere do 2025. bez direktnog naslednika. Jaguar je već otkazao novi XJ, ali ne isključuje električni model na novoj platformi pod ovim imenom. Pored toga, promena bi mogla da obezbedi kompaktan model britanskog sportskog brenda.

Ostaje da se vidi da li će kupci podržati promenu ovog obrasca. Mnogi kupci i dalje sumnjaju, ali planovi proizvođača svakako nisu slučajnost, jer političke odluke koje se donose u Evropi i svetu nekad nisu baš usaglašene sa realnim stanjem u privredi i društvu uopšte.

AutoRepublika

(716)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Kiki

Ja zivim u No i istina je,ali je tako i istina da cena struje ode u nebo i mnogi norvezani se pitaju u isplativost el automobila,cak njihov NAF kaze da se izbegava kupovina polovonih el automobila i norvezani su odlepili.Tako da cemo da vidimo sta i kako.

moron

A Dacia i njen plan prelaska samo na strujaše?
Ah, da, oni su svesni činjenice da većina kupaca sebe u tome uskoro i ne vidi. Kao što su svesni i da je već sada u Evropi cena punjenje na javnim punjačima ( pa I kod Tesle ) takva da je vožnja na SUS jeftinija.

Iznogud Časni

Tako će i biti dok ne dobijemo nove cijene benzina. Ja sad dobijam update, država traži da joj se plati još za 2019,2020… Novi izračuni…hoće još para…pun kuki ukrajinaca, svima plaćen stan i hrana i date pare, nekoliko hiljada eura mjesečno…i sve to mi plaćamo a mene ogulise ko krompir…i ko im ne bi j…mater?! Nemre se više ovdje živjet..

moron

“ … država traži da joj se plati još za 2019,2020… Novi izračuni…hoće još para…“

???

BB

https://youtu.be/Z2nfvtbqEYI

Oni su u suštini optimisti… Misle da će poslije SUS ere, civilizacija uopšte postojati … 😜
Jedina nada je da se Lade u dovoljnoj količini naštancaju pa da se raspodijele po salonima bivše EU. Kako god okrenu Vesta im ne gine, ili ispred radijatora ili iza volana 😜.
Ili da ponovo pokrenu Rivu, da domiri da bude najproizvođeniji auto na svijetu (sad je na trećem mjestu ever liste), nema ni čipova ni ekrana i ostalih gluposti…

Renault Terminator

Viđeh danas prvi put u Linzu Civica TypeR.Možda je i jedini u gradu..
comment image

BB

Lako je tebi kad gledaš svijet odozgo…😜

Renault Terminator

🤣

Renault Terminator

Da,Linz Land table.Može biti 2km od centra grada a može biti i 20km.