1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nio kreće da gradi mrežu stanica za brzu zamenu baterija
Nio kreće da gradi mrežu stanica za brzu zamenu baterija

Nio kreće da gradi mrežu stanica za brzu zamenu baterija

128
0
Podelite sa prijateljima:

Kineska novoosnovana kompanija čija je osnovna delatnost razvoj i proizvodnja električnih automobila, a koja se zove Nio, žestoko se nameračila na rastuće evropsko tržište baterijskih vozila i želi da ga osvoji tako što će razviti poslovni model koji predviđa iznajmljivanje baterijskih pakovanja kao i izgradnju mreže stanica za zamenu baterija, sve s ciljem snižavanja troškova posedovanja i eksploatacije električnih vozila. Ovo je otprilike siže onog što je novinarima Reutersa izjavio predsednik Nija.

Nio planira da izgradi oko hiljadu stanica za brzu zamenu batrerija van teritorije domovine, a do 2025. godine. Većina njih bi bila u Evropi, i to s ciljem servisiranje sve veće flote električnih vozila koje namerava da počne da prodaje u Nemačkoj, ali i na ostalim bliskim tržištima, reče Šin Lihong, koji je i suosnivač kompanije.

„Trenutno smo značajno ispred rivala, kako u smislu proizvoda, tako i usluga,“ rekao je Šin u telefonskom razgovoru obavljenom u utorak. „ITačno je da će biti više električnih modela lansiranih u Evropi u naredne tri godine, ali takođe napredujemo i dalje.“

Nio je ranije ovog meseca otvorio i prvu fabriku na drugom kontinentu, u nama komšijskoj Mađarskoj, i tu će izrađivati neke svoje proizvode kao i stanice za brzu zamenu baterija, a što bi bilo veoma skupo prebacivati iz Kine, pre svega zbog gabarita istih, reče Šin.

Samu srž plana rukovodstva marke Nio čini želja da zapali Evropljane za koncept zamene baterija koja su najskuplja komponenta električnog vozila. Ideja je da vlasnik vozila ne bude i vlasnik baterije, kako bi se snizili troškovi za imaoce automobila. Iz kompanije obećavaju da će zamena potpuno dopunjenih baterija trajati veoma kratko, svega par minuta, na koji način će biti drastično brža od bilo kog aktuelnog rešenja u ovom momentu.

Primena ove stragije je jasno diferencirala Nio od rivala u Kini, ali je zato centralizovala skopčane rizike na samu kompaniju, što je jedan od razloga koji je doveo do toga da firma traga za načinom za smanjenje troškova i unapređenjem načina dopune baterija.

Šin tvrdi da Nio traži partnera u Evropi a koji bi finansirao posao iznajmljivnja baterija, pošto će se s prodajom krenuti već ove godine. U Kini je uspostavljen zajednički poduhvat s gigantskim proizvođačem baterija zvanim CATL, a oni su zaduženi za otkup baterijskih pakovanja iz lizinga i naplatu pretplate od korisnika koje usmeri Nio.

Prihodi kompanije Nio su porasli za 22% tokom drugog tromesečja u odnosu na one iz uporednog perioda, dok je neto gubitak više nego četvorostruko uvećan na protivvrednost sume od 410 miliona američkih dolara. Vrednost akcija se utrosturčila na njujorškoj berzi, u odnosu na onu aktuelnu pre oko četiri godine, a kompanija je uspela da oformi i klub obožavalaca u domovini, zahvaljujući atraktivnom dizajnu i cenovnoj politici. Tome je svakako i doprineo imidž utemeljen na izvrsnoj usluzi.

Nio je eksperimentisao sa iznajmljivanjem baterija i njihovom zamenom tokom prošle godine na norveškom tržištu, pri čemu mislim ona SUV ES8. Prodato ih je osamsto na tom tržištu na kom su u funkciji i dve stanice za brzu zamenu, navode iz kineske firme. Na osnovu tog eksperimenta je kompanija stekla uverenje da je značajno ispred rivala u vidu nemačkih kompanija BMW, Mercedes i Volkswagen.

Nio će u Evropi uskoro lansirati i ostale modele iz ponude. Misli se na sedane ET7 i ET5 koji će pred kupce u preostalom delu ove godine. Skoro polovina kupaca u Norveškoj se opredelila za iznajmljivanje baterija, naveo je Šen Fei, potpredsednik Nija.

Nio u Norveškoj prodaje krosover ES8 bez baterijskih ćelija uz kupoprodajnu cenu od 52 hiljade američkih dolara, a ko želi bateriju mora da doplati 8,7 hiljada dolara za bateriju kapaciteta 75 kWh. Skoro svi su se složili da plate naknadu za najam baterija od 135 dolara mesečno.

AutoRepublika

(128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments