1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Renault Nissan alijansa u zamahu
Renault Nissan alijansa u zamahu
0

Renault Nissan alijansa u zamahu

207
0
Podelite sa prijateljima:

Liderska pozicija se gradi godinama, u automobilskom biznisu, decenijama čak. Serijali mudrih poteza doveli su Renault Nissan alijansu u situaciju da sa gotovo stoprocentnom izvesnošću očekuje globalno vodeću poziciju, na kraju ove poslovne godine. Kako bi se što duže zadržali na toj poziciji, sklopljen je novi veliki ugovor sa iranskom vladom, prema kome će Renault grupa u toj državi proizvoditi 150.000 vozila godišnje. a koji je najveći u istoriji Irana.

Kao što je poznato, Iran je bio izložen sankcijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije sve do 2015., kada je konačno postignut sporazum prema kome su svetske sile stekle uvid u status “programa za obogaćivanje uranijuma” i skinule veo sankcija, otvorivši time prostor za ovaj ugovor vredan 780 miliona američkih dolara.

Ugovor je potpisan samo nekoliko dana nakon vesti o novim američkim sankcijama Iranu, koje je potpisao Donald Tramp, a nakon bilateralnih razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom. Na meti novih sankcija su svi koji su uključeni u program iranskih balističkih raketa, ili na bilo koji način sarađuju sa njima. Na ovaj način, preduzetnicima iz SAD je onemogućen bilo kakav biznis u Iranu, dok se evropske firme prosto utrkuju, kako bi obezbedile sebi što bolju poziciju na tom velikom tržištu.

France Total SA i Chinese Oil Company su, tokom jula, potpisale ugovor o razvoju polja za istraživanje gasa, vredan 5 miliona američkih dolara. Ovo je prvi takav ugovor, nakon prestanka važenja sankcija. Ni Airbus i Boeing nisu sedeli skrštenih ruku. Ove kompanije su potpisale, desetina miliona dolara vredne, ugovore sa iranskim nacionalnim avio prevoznikom, o isporuci letelica.

Renault, ali i ostale evropske kompanije, se svojski trude da obnove i ojačaju svoje pozicije na iranskom tržištu, nakon pada sankcija. Renault navodi da je u prvom polugođu 2017. godine, prodaja u Iranu udvostročena, odnosno da je prodala 68.365 vozila. Na ovaj način, uvećala je svoje tržišno učešće na gotovo 10%.

Renault posluje na iranskom tržištu još od 2003. godine, ali je svoje poslovanje zamrzao za vreme trajanja sankcija.

Iranski ministar industrije Mohamad Reza Nematze, je tokom ceremonije potpisivanja ugovora, održane u Teheranu, naveo kako će ovaj aranžman biti temelj za izgradnju istraživačkog i razvojnog, kao i dizajnerskog centra u njegovoj zemlji. S druge strane, izvršni rukovodilac u Renault Tijeri Bolore, navodi važnost transfera tehnologije ka Iranu, a sa ciljem jačanja tržišne pozicije njegove kompanije u toj zemlji: „Ovaj zajednički poduhvat će ubrzati rast i razvoj Irana“.

Očekivanja su da će potpis i implementacija ovog ugovora doneti novih 3.000 radnih mesta u dve iranske kompanije uključene u realizaciju posla: IDRO (Industriijska organizacija za razvoj i obnovu Irana, kao i Negin grupa, privatna kompanija koja se bavi uvozom Renault proizvoda u Iran.

Postrojenja će biti locirana 120 kilometara od Tehrana, i proizvodiće Duster i Symbol vozila u 2018. godini. Na ovaj način, biće uvećani iranski kapaciteti za proizvodnju vozila Renault, sa trenutno aktuelnih 200.000 na 350.000 vozila godišnje. U ovom zajedničkom poduhvatu, Renault če imati većinsko vlasništvo od 60%, a razviće sopstvenu distributersku mrežu, po prvi put u Iranu. Inicijalni dogovor o celokupnom aranžmanu je postignut još prošlog septembra.

Još jedan francuski automobilski div je tokom prethodne godine postigao dogovor sa iranskim vlastima o proširenju proizvodnih kapaciteta pogona na 200.000 vozila godišnje: PSA grupa. I pre uvođenja sankcija Iranu, Peugeot je bio najznačajniji i najprisutniji svetski automobilski gigant u Iranu.

Prema sadašnjim podacima, u Iranu se godišnje proizvede oko 1.350.000 vozila godišnje, dok vlasti gaje nadu da će se ta cifra uvećati na oko 3 miliona do kraja 2025. Godine. U Iranu posluje oko 30 proizvođača automobila, a dominiraju kineski i korejski.

 

 

(207)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments