1. Home
  2. Vesti
  3. King Daytona je najmoćnije izdanje modela Dodge Charger u istoriji
King Daytona je najmoćnije izdanje modela Dodge Charger u istoriji
3

King Daytona je najmoćnije izdanje modela Dodge Charger u istoriji

1.07K
3
Podelite sa prijateljima:

Teško da postoji neki drugi automobil kome smo posvetili više pažnje na sajtu AutoRepublike prethodnih meseci. I to sa opravdanim razlozima, pošto jedna od najvećih ikona američke automobilske industrije odlazi u penziju posle približno dve decenije prethodne generacije. Zameniće ga naslednik sa električnim motorom, a u čast sadašnje generacije, Dodge nam je spremio šest specijalnih verzija sa ciljem da proslavi njegovu istoriju.

Bile su to uglavnom konfiguracije inspirisane originalnim Chargerom iz šezdesetih godina prošlog veka i razlikovale su ih nove boje, po koja dizajnerska linija i specijalne grafike.

Dodge nam je ostavio najbolje za kraj i to zanimljivo, samo nekoliko sati pre nego što je Ford predstavio novu generaciju svog sportiste Mustang. Iako Charger i Mustang ne ciljaju na istu kategoriju, u očima kupaca su legendarni američki automobili i ne sumnjamo da je cilj bio odvuči pažnju javnosti.

U svakom slučaju, ovaj poslednji specijalni Charger se zove King Daytona i ime je dobio kombinacijom dve reči. „King“ na engleskom jeziku znači „kralj“, dok se Daytona odnosi na istoimenu trkačku stazu u saveznoj državi Floridi.

Isto ime je koristio vozač Vilijam Robinson u takozvanom šampionatu NHRA (National Hot Rod Association) na svom Chargeru iz 1969. godine, pa je veza očigledna. I ne, ovaj put nije samo smešno ime da se privuče pažnja sa nostalgijom već je King Daytona zaista kralj i najmoćniji serijski Dodge Charger sa kojim je publika imala prilike da se upozna.

Pokreće ga čuveni motor Hellcat radne zapremine 6,2 litre i uz pomoć kompresora se može pohvaliti sa čak 807 konjskih snaga. Zasnovan je na bratskom modelu Challenger SRT Super Stock iz 2020. godine, ali je za desetak „grla“ moćniji, dok ćemo pretpostaviti da je obrtni momenat ostao identičnih 959 Nm. Jedini menjač u izboru je osmostepeni automatski i snagu prenosi na zadnje točkove.

King Daytona nije pretrpeo veće dizajnerske promene u poređenju s bilo kojim drugim Chargerom pogonjenim Hellcatom. Stiže u prepoznatljivoj narandžastoj boji sa osobenim 20-inčnim felnama, pa će jedini način da ga razlikujemo stilski biti onaj koji se tiče velikih grafika na zadnjem delu limuzine.

Mnogo više je „napucan“ enterijer, ali s izuzetkom nekoliko novih znački, ne pruža ništa što već nismo videli na Chargeru. Poruka je bila jasna i Dodge je odlučio da se orijentiše na sirovu snagu pre nego što pošalje svog velikana u penziju.


Ponuda će biti limitirana na svega 300 jedinica, a mediji očekuju da će cena iznositi oko 90 hiljada američkih dolara.
Dodge će nam predstaviti još samo jedno specijalno izdanje nakon King Daytone, a za sada nismo sigurni da li će biti zasnovano na modelima Charger ili Challenger. Debitovaće 21. septembra na Salonu tjunerskih proizvoda SEMA koji se svake godine održava u Las Vegasu.

AutoRepublika

(1067)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Pravi automobil za Gretu Thunberg 😀

Matija

Za ovog monstruma trebalo bi uvesti specijalnu vozacku dozvolu! Vec na prvi pogled ovo je grandiozan auto!

s mile

Grandiozan, DA. Ali meni lično je Ford Mustang vizuelno privlačniji