1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Porsche Cayenne S Transsyberia je bio SUV inspirisan relijem
Zanimljivost dana: Porsche Cayenne S Transsyberia je bio SUV inspirisan relijem

Zanimljivost dana: Porsche Cayenne S Transsyberia je bio SUV inspirisan relijem

200
0
Podelite sa prijateljima:

Da bi obeležio dvadesetu godišnjicu Cayennea, Porsche se osvrće na ključne trenutke u razvoju SUV-a. Ovog puta se fokusira na Cayenne S Transsyberia pripremljenog za reli.

Da bi pokazao terenske sposobnosti tada novog Cayennea, Porsche je 2006. učestvovao na reliju Transsyberia, koji je poslao takmičare na odiseju dugu 6.000 milja (gotovo 10 hiljada kilometara) od Berlina do Ulan Batora, Mongolija, preko Moskve, Irkutska i Bajkalskog jezera u Rusiji. Par Cayenna S je te godine završio sa prvim i drugim mestom, sa pobedničkim Cayenneom koji je vozio Porscheov inženjer Jirgen Kern, koji je radio na razvoju prve generacije Cayennea.

Trkačka vozila su uglavnom bila teretna, a glavne promene su bile različite gume, zaštita podvozja, snorkeri, vitla i pomoćna svetla. Takođe su imali blokadu diferencijala i vazdušno ogibljenje za bespuća sa specifičnim podešavanjem, što su bile fabričke opcije u to vreme.

Ovaj uspeh je podstakao Porsche da uspostavi program trke kupaca. Proizvođač automobila je napravio 26 trkačkih Cayennea S Transsyberia za upotrebu od strane privatnih timova na reliju Transsyberia 2007. na skraćenoj ruti od Moskve do Ulan Batora.

Ova vozila su bila opsežnije modifikovana, sa sportskim kavezima, ojačanim polugama i kraćim osovinskim odnosima kako bi se poboljšalo ubrzanje. Automobili učesnici relija Transsyberia takođe su dobili opsežniju hidroizolaciju od standardnih Cayennea, omogućavajući dubinu gazenja od 75 cm sa vazdušnim vešanjem na najvišoj postavci.

4,8-litarski V8 motor je bio standard, ali 2007. godine Cayenne je dobio povećanje snage na 384 konjskih snaga i 500 Nm obrtnog momenta, u odnosu na prethodnih 340 „konja“ i 418 Nm. U to vreme je takođe dodat aktivni sistem protiv prevrtanja Porsche Dynamic Chassis Control.

Porše je nastavio da dominira događajem. U 2007. godini Cayenne je osvojio podijum i zauzeo sedam od 10 najboljih mesta. Ista flota vozila je takođe korišćena 2008. godine, a osvojeno je sve osim sedmog mesta među 10 najboljih.

Pokazavši moć, Porsche je pomerio fokus na pravljenje specijalnog izdanja za put da obeleži uspeh Cayennea u reliju. Lansiran 2009. godine kao model za 2010. godinu, imao je motor iz Cayennea GTS i tako je zapravo imao više snage od trkačkih modela, sa 406 „grla“. Takođe je standardno dolazio sa 6-stepenim manuelnim menjačem, sa kojim je mogao da ubrza od 0-100 km/h za 6,1 sekundu (Tiptronic automatski menjač je takođe bio dostupan).

Terenska svetla i specijalne šeme boja su bile replika izgleda reli automobila. Proizvedeno je samo 285, što je činilo specijalno izdanje češćim od verzija za reli, ali i dalje prilično retko. Porsche od tada nije napravio ništa slično.

AutoRepublika

(200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments