1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Poslednji američki „phaeton“ – Jeep Jeepster
Zanimljivost dana: Poslednji američki „phaeton“ – Jeep Jeepster

Zanimljivost dana: Poslednji američki „phaeton“ – Jeep Jeepster

323
2
Podelite sa prijateljima:

Sama pomisao na čuveni američki brend Jeep nas sigurno asociocira na poznate terence koji su stekli slavu za vreme Drugog svetskog rata. Iako onaj vojni model zapravo i nije razvila firma kojoj se zasluga pripisuje, a to je Willys (o tome smo ranije i pisali, u posleratnom periodu pravo je pripalo baš Willysu.

Kompanija odlučuje da zanemari sopstvene modele i da se fokusira na Jeep kao samostalan brend sa sličnim imidžom i reputacijom koji su pratili vojni model. Prvo je debitovao model CJ (Civilian Jeep) koji se danas smatra duševnim naslednikom slavnog ratnog pretka. Zatim smo videli i karavan 1946. godine, a godinu dana kasnije i pikap kamionet.

Prodajni rezultati su bili toliko pozitivni da je Jeep proširi ponudi vozilom kojem posvećujemo današnju zanimljivost dana. Zvao se Jeepster i iako nije ostvario komercijalni uspeh, danas je sopstvena legenda baš zbog podatka da se smatra poslednjim američkim „phaetonom“.

Dok je takva konfiguracija praktično nestala pre više od jednog veka, postojao je period kada je bila veoma popularna u automobilskom svetu. Štaviše, većina ranih četvorotočkaša su bili baš takvi, a neki od najlepših automobila u istoriji su „phaetoni“.

Pa šta onda ta reč znači i po čemu se razlikuje od tradicionalnih kabrioleta? Zapravo imaju više sličnosti nego razlika, kao što su platneni krov, ali onaj kod „phaetona“ ne štiti od svih vremenskih uslova i takođe ne poseduje pokretno staklo osim šofersajbne. Na taj način krov je uglavnom bio više u kocastom stilu i potiče još iz vremena kada su kočije bile tradicionalno prevozno sredstvo.

Znajući sve to, lako je zaključiti da dok je možda takav stil bio praktičan u saveznim državama kao što su Kalifornija ili Arizona, u većini njih je pružao nepostojeću zaštitu od vremenskih neprilika i malo ko se usudio da ga poseduje kao jedini automobil u familiji. Nismo iznenađeni što se u posleratnom periodu svaki je veći proizvođač odustao od konfiguracije „phaeton“, ali iz nama nekog nepoznatog razloga, Jeep nije bio jedan od njih i model Jeepster se pojavio u prodaji 1948. godine.

Iako je zadržao onaj prepoznatljivi stil i pružao solidne terenske mogućnosti, na prvi pogled je jasno da je Jeepster civilizovaniji nego bilo koji drugi model brenda. Takođe je nudio i opremu uglavnom rezervisanu za putničke automobile dok su oni modeli orijentisani za teške terete u većini slučajeva bili radničke konfiguracije.

Mogli bismo lako reći da je Jeepster zapravo bio prvi američki krosover pošto je kombinovan najbolje karakteristike iz oba sveta i naslutio nešto šta će postati popularno tek tokom poslednjih desetak godina.

Mogao je da se naruči samo kao „phaeton“ i nije pružao tradicionalni krov, što znači da bočna zaštita uopšte nije postojala. Pomalo je iznenađujuće da se nudio samo sa pogonom na zadnje točkove, mada ovaj detalj zapravo i ne šokira previše pošto je pogon na sva četiri točka značajno dobio na popularnosti tek dvadesetak godina nakon što je debitovao.

Na samom početku kupac je mogao da bira samo jedan motor i to 2,2-litarski atmosferac sa 63 konjske snage. Godinu dana kasnije ponuda je proširena i nešto većim 2,4-litarskim benzincem sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji, a on je podigao snagu za devet „grla“.

Najveći motor će biti 2,6-litarski i pojavio se u prodaji 1950. godine sa 90 „konja“. Iako je pružao poseban stil, solidne performance i bio primećen na ulicama, Jeepster nije uspeo da ostvari komercijalni uspeh. Spomenuta praktičnost je igrala ključnu ulogu, ali i mali broj izložbeno-prodajnih salona i nemogućnost da pruži terenske mogućnosti kao svoj legendarni predak su takođe rezultirali da nestane sa tržišta posle svega tri godine.

Spomenućemo da je Jeepster bio relativno pristupačan sa cenom od svega 1.765 dolara, što iznosi nešto manje od 20 hiljada zelembaća u današnjoj vrednosti novca. Isporučeno je 10.326 jedinica tokom 1948. godine, 2.960 primeraka godinu dana kasnije da bi poslednje godine samo 5.836 Amerikanca odlučila da potroše svoj novac na ovaj model. Petnaestak godina kasnije Jeep će da iskoristi ime i za novi model bez neke povezanosti sa originalom.

Slično kao i kada je bio novi, Jeepster danas nije preterano cenjen kod kolekcionara. Na skupovima se može videti sa vremena na vreme, uglavnom od strane onih koji bi da se razlikuju. Možemo zaključiti da je velika šteta što je takav slučaj jer ne samo što je poslednji američki „phaeton“ već je takođe i začetnik najpopularnije kategorije vozila ovih dana…

Zoran Tomasović

(323)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Interesantno vozilo. U suštini neka mješavina bagija i terenca. Brojke nisu velikoserijske, dakle ovaj automobil bi bio idealan za neku mnaju firmu da ga radi po principu manufakture. Mislim da bi danas ovaj koncept imao mnogo više poklonika jer mnogo više porodica ima dva ili više automobila, i uz neku umjerenu cijenu, uvijek se može naći mjesta u garaži za ovakvo vozilo… Za ovakvo vozilo ima smisla i električni pogon (i to nekog manjeg dometa, do 150 km), dakle nije ga previše teško „postaviti na noge“…

Matija

Simpatican auto, kao kabriolet izgleda mnogo bolje nego danasnji SUV kabrioleti! Pocetkom 60-tih imali smo jedan ovakav Dzip u nasoj ulici ali sa cvrstim krovom. Bio je obojen svetlo-zelenom metalik bojom i imao je dosta hroma na sebi. Tada sam se cudio njegovom obliku, pojmovi „terenac“ i „SUV“ tada jos nisu bili u opticaju.