1. Home
  2. Prezentacije
  3. Blizanac modela Chevrolet Colorado takođe debitovao u novoj generaciji
Blizanac modela Chevrolet Colorado takođe debitovao u novoj generaciji
0

Blizanac modela Chevrolet Colorado takođe debitovao u novoj generaciji

91
0
Podelite sa prijateljima:

Od kada je General Motors osnovan pre više od jednog veka, postojala je jedna njegova divizija za koju većina onih izvan Sjedinjenih Američkih Država nikada nije ni čula, ali ona zapravo igra ključnu ulogu u profitabilnosti ovog brenda. Reč je o ispostavi po imenu General Motors Commercial ili skraćeno GMC i kao što mu ime kaže, orijentiše se uglavnom na komercijalna vozila.

GMC se nekada bavio proizvodnjom autobusa i velikih kamiona sa osamnaest točkova, a danas se usredsređuje na nešto laganije kategorije na temeljima modela koje plasira Chevrolet. I dalje je reč o vozilima sposobnim za obavljanje poslova u tradicionalnom smislu te reči, ali istovremeno se mogu pohvaliti većom dozom luksuza nego sami Chevroleti, pa samim tim četvorotočkaši ove marke i koštaju više.


Chevrolet nam je nedavno podario novi Colorado posle više od deset godina vladavine prethodnika, a GMC je pratio potez s novom generacijom svog blizanca Canyon.

I šta je onda „novo“? Pa ako je verovati američkom proizvođaču vozila – sve. GMC je shvatio da prethodnik nije bio namenjen Jenkijima pošto je originalno razvijen na Tajlandu, a zatim predstavljen na domaćem tlu kada je kategorija iznenada eksplodirala.

Novitet je dostupan samo u konfiguraciji s četvoro vrata i dužinom prikolice (tovarnog sanduka) od 132 milimetra. Nestala je kabina sa dvoje vrata i produžena prikolica, pa je GMC odlučio da nam ponudi samo onu najpopularniju opciju. Takođe je nestalo nekoliko paketa opreme koje smo navikli da viđamo u prošlosti. Štaviše, GMC je eliminisao sve one sa pristupačnom cenom, kao što su Elevation Standard, SLE i SLT, pa se novi model može dobiti samo sa premijum paketima kao što su AT4 i Denali i proterenskim po imenu AT4X.

Opet, za tako nešto možemo da krivimo same kupce koji izgleda biraju Colorado ako ne žele mnogo opreme i onda Canyon kada su spremni otvoriti šire pregrade novčanika.

Ponajviše pažnje privlači AT4X koji je zapravo luksuznija verzija već viđenog modela Chevrolet Colorado ZR2. Odlikuje ga viši klirens od 24,4 centimetara (za 2,5 cm viši nego standardan AT4), ploče ispod vozila za bolju zaštitu na neasfaltiranim putevima, modifikovano ogibljenje, kraći prenosni odnosi menjača i još mnogo toga.

Enterijer je naravno bolje opremljen sa 11,3-inčnim monitorom, kožnim sedištima, Boseovim audio sistemom sa sedam zvučnika i ostalom opremom koju smo navikli da vidimo samo na premijum automobilima.

Slično kao i kod modela Colorado, i razvojni tim Canyona je eliminisao sve atmosferske benzinske motore sa četiri i šest cilindara kao i jedan od retkih dizela „preko bare“. Samo jedan motor je u ponudi, i to poznati 2,7-litarski turbobenzinac i biće dostupan u tri konfiguracije.

Ona bazna razvija 237 konjskih snaga i maksimalnih 351 Nm obrtnog momenta. Zatim nam sledi verzija sa 310 „grla“ i najviših 528 Nm obrtnog momenta, a u vrhu je model sa istim brojem „konja“ i 556 Nm obrtnog momenta kada je motor u punom zaletu.

Nismo baš sigurni kako će ih kupci razlikovati, ali smo sigurni da će GMC imati različite oznake. Bez obzira za koji motor se mušterija odluči, jedini menjač u izboru je osmostepeni automatski, uz standardni pogon na zadnjoj osovini i opcioni pogon na sva četiri točka.

Početna cena novog Canyona iznosi 41.495 američkih dolara dok će za AT4X biti potrebno izdvojiti 63.350 „zelembaća“. Zanimljiva je informacija da je čak i daleko veći pikap kamionet GMC Sierra zapravo pristupačniji, pošto je za njega potrebno izdvojiti 35.400 najmanjih zelenih novčanica.

Ne sumnjamo da je Canyon sada „premijum“ model među kamionetima slične kategorije, posebno pošto ni Toyota Tacoma ili Ford Ranger ne koštaju toliko u najskupljem izdanju, pa ko voli neka izvoli.

AutoRepublika

(91)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments