1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Najlepša generacija modela Chevrolet Corvette
AR pijaca klasika: Najlepša generacija modela Chevrolet Corvette

AR pijaca klasika: Najlepša generacija modela Chevrolet Corvette

203
2
Podelite sa prijateljima:

Prethodnih dana smo mnogobrojnim automobilima dodelili titule najlepšeg za taj konkretan brend ili pak u okvirima celokupne industrije. Za originalni model M6 smo (to jest, ja) rekli da je najlepši BMW, dok se Jaguar E-Type smatra možda najatraktivnijim ikada proizvedenim četvorotočkašem. Sada je na red došla još jedna ikona automobilske industrije, a pričamo naravno o modelu Chevrolet Corvette.

Većina će reći da je njegova druga generacija bila ona koja je konačno stavila na mapu svetu, ali ja sam opet drugačiji i smatram da ta čast pripada poslednjoj evoluciji prve generacije.


Corvette C1 se proizvodio od 1953. do 1962. godine i to kroz četiri evolucije. Sam početak ovog sportiste je bio jako težak i malo je falilo da nestane sa tržišta posle svega nekoliko godina, i to pre nego što je Chevrolet zavrnuo rukave i ponudio ono što je trebalo da uradi od prvog dana.

Primerak iz današnje priče je iz 1962. godine, koja je ujedno bila poslednja za ovu generaciju. Lično smatram da je ona iz perioda od 1958. do 1960. godine bila najlepša, pošto je imala zadnju svetlosnu grupu na bočnim panelima, to jest na krilima, dok model iz naše priče ih ima ispod zadnjeg branika. Doduše sve su to sitnice i na kraju dana je opet dobijen prelep automobil za kojim se svi okreću na ulicama. Takođe je bio poslednje dizajnersko delo velikog Harlija Erla pre nego što je otišao u penziju.

Izabrali smo model iz 1962. godine zbog još jednog razloga. Tada je debitovao čuveni motor „Small Block“ sa osam cilindara zapremine 327 kubnih inča (5,4 litre). Nudio se u četiri konfiguracije i to sa 250, 300, 340 i 360 konjskih snaga, a iako je postojala i opcija sa automatskim menjačem, ono šta kolekcionari zaista žele je četvorostepeni manuelni menjač.

Ako uzmemo za primer verziju sa 340 „grla“, fabričke informacije kažu da ubrzanje od nule do 100 km/h trajati 5,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 224 km/h. Ako ste želeli brži automobil tokom ranih šezdesetih godina, morali biste da se odlučite na neki Ferrari ili Maserati za daleko više novca. Ali u slučaju Corvette, ona je iznosila relativno pristupačnih 4.340 dolara (oko 42.577 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

U oglasu se navodi da je ovaj primerak proveo život u istoj porodici od prvog dana. Originalni vlasnik ga je kupio preko izložbeno-prodajnog salona Helm Chevrolet u gradu Modesto unutar američke savezne države Kalifornije, a nakon njegove smrti ga je preuzeo sin.

Automobil je u originalnom stanju i do sada je prešao tek 16 hiljada kilometara. Spomenućemo da je Corvette bio dostupan samo kao kabriolet tokom prve generacije, uz metalni krov koji se sa lakoćom skidao, a ovaj primerak ga poseduje. Jednom je zamenjen hladnjak i to ne zbog mehaničkih problema već je ugrađen onaj moderniji od aluminijuma, dok je enterijer baš onakav kakav je bio kada je ovaj Chevrolet napustio fabriku.


Do kraja javnog nadmetanja je ostalo još pet dana, a najviša ponuda iznosi 72 hiljade dolara.

Zoran Tomasović

(203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milan Grozdanović

Ne mogu da se ne složim da je lep auto. Ameri kad se potrude, stvarno dobro urade posao.

TheStig

A kad se potrude znaju i da naprave katastrofu također 😁Npr Pontiac Aztec ili Chrysler Crossfire 😩