1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Kako je Chevrolet spasio milioniti primerak model Corvette nakon što je propao pod muzeja (VIDEO)
Kako je Chevrolet spasio milioniti primerak model Corvette nakon što je propao pod muzeja (VIDEO)

Kako je Chevrolet spasio milioniti primerak model Corvette nakon što je propao pod muzeja (VIDEO)

5.71K
0
Podelite sa prijateljima:

Gradić Bouling Grin u američkoj saveznoj državi Kentaki sigurno nije na mapi sveta, za većinu od nas, osim ako ne pratite detaljno automobilsku industriju. U njemu se proizvodi model Chevrolet Corvette još od 1981. godine, a takođe se nalazi i muzej posvećen američkom velikanu. Za razliku od većine drugih automobilskih muzeja, gde je bitniji kvantitet nego kvalitet, onaj u Bouling Grinu je imao „samo“ 28 automobila i koncentrisao se na retke i specijalne serijske modele i preživele prototipove.

A onda, u noćnim satima 12. februara 2014. godine je iznenada propao pod u zgradi muzeja, nakon što su podzemne vode učinile strukturu objekta nestabilnom. U rupu koja je bila duboka 7,6 metara je upalo osam automobila, a ceo slučaj su zabeležile bezbednosne kamere.

Automobili su podignuti iz zemlje, a nakon detaljne analize je doneta odluka da bi se restauracija isplatila za tri primerka koja su preživela pad i ostala, koliko-toliko još uvek čitava. Preostalih pet jedinica je bilo toliko oštećeno, da su kao takve „parkirani“ u muzej pošto bi njihovo popravljanje bilo nemoguće.

Jedan od tri primerka je milionita serijski proizvedena Corvetta koja je sišla sa proizvodne trake tokom 1992. godine, uz veliku proslavu i čuvenu pesmu „Born in the USA“ (Rođen u Americi), izvedenu od strane Brusa Springstina.

Reč je o belom kabrioletu sa crvenim enterijerom i crnim platnenim krovom, što su ujedno bile identične karakteristike prve Corvette kada je sišla sa proizvodne trake davne 1953. godine.

Ispod haube se krio 5,7-litarski V8 motor sa 300 konjskih snaga (iako je postojala i verzija sa 75 „grla“ više) dok je menjač bio četverostepeni „automatik“. Automobil su zatim potpisali svi zaposleni pre nego što je poslat u muzej.

Posao spašavanja milionite Corvette je poveren čoveku po imenu Dejvid Bolodžino, a on je zaključio da želi da popravi što je više delova moguće i da zameni samo one gde šanse za restauraciju ne postoje. Bolodžino je poslao automobil u radionicu specijalizovanu za klasične Corvette, a njihov prvi posao je bio da kompletno rastavi Corvettu do najmanjih komponenti.

Tada se došlo do saznanja da će najveći problem biti iskrivljena šasija, ali na sreću General Motors je imao odbor sa najvećim ekspertima u automobilskoj industriji pa je ovaj problem brzo rešen. Automobil je zatim dobio i potpuno novu šoferšajbnu i haubu, a na sreću većina krila su popravljena.

Corvette je moralo biti i ofarbana u originalnu boju dok je enterijer uglavnom ostao fabrički. Čak i napukla plastika je rešena pa je tako automobil, u iznenađujuće originalnom stanju, što se teško moglo očekivati kada je upao u rupu. Zanimljivo je da su preživeli i originalni potpisi, mada su oni skenirani i ponovo rekreirani na farbi.

 

Posle više od 1.200 sati rada, milionita Corvette je vraćena u muzej početkom septembra 2015. godine. Tu se nalazi do današnjeg dana i svako ko želi da vidi automobil, to može i uraditi.

Pogledajte kako je došlo do propadanja poda, u priloženom video klipu.

AutoRepublika

(5705)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments