1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagenovu novu diviziju Scout će predvoditi Amerikanac
Volkswagenovu novu diviziju Scout će predvoditi Amerikanac
1

Volkswagenovu novu diviziju Scout će predvoditi Amerikanac

194
1
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko godina smo analizirali zašto nekadašnji automobilski gigant DaimlerChrysler nije uspeo u svojoj zamisli da uspešno spoji dve firme. Kao jedan od razloga neuspeha smo spomenuli da je njegovu američku diviziju vodio popularni „Brka“ Diter Ceče, koji nikada ranije nije radio „preko bare“ i jednostavno nije imao iskustva o tome šta američki kupci žele. Pokušao je da od Chryslera napravi premijum brend s vozilima na Mercedesovim platformama i prošao kao „bos po trnju“.

To nas dovodi do današnje priče o Volkswagenovoj novoj diviziji za američko tržište Scout. Nemački proizvođač vozila je postao vlasnik ovog nekada legendarnog američkog terenca tako što je kupio proizvođača kamiona International, a upravo je on nekada imao i automobilsku diviziju koja je proizvodila Scout.

Trebalo bi da počne sa radom do 2026. godine nakon investije od 100 miliona američkih dolara i kombinovaće retro dizajn prethodnika s modernom tehnologijom za električna vozila. Volkswagen otvoreno priznaje da je razgovarao sa vlasnicima Scouta predstavljenih pre pet ili šest decenija da bi otkrio šta oni očekuju od novog modela, ali nije ignorisao ni istoriju. I to ne svoju istoriju već onu od strane spomenutog DaimlerChryslera i kako ne ponoviti njihove greške.

Doneta je odluka da ako Scout želi da privuče američke kupce, onda ovu diviziju mora da vodi neko ko i poznaje tradicionalnog Jenkija. I izbor je pao na čoveka po imenu Skot Kijo, koji već šesnaest godina radi za Volkswagen, a prethodno je bio zaposlen u Mercedesu. Prvo je proveo vreme u Audiju, a tokom poslednje četiri godine je predsednik celokupne američke divizije nemačke firme.

Ne sumnjamo da Kija čeka veoma težak posao. Volkswagen nam je ranije rekao da će Scout funkcionisati odvojeno od ostalih divizija, i da neće imati mnogo zajedničkih tačaka sa nemačkim automobilima. Očekuju se terenci u konfiguracijama sa dvoje i četvoro vrata, a nije isključena mogućnost ni lansiranja odnosnog pikapa. Inače, Volkswagen je poslednji put nudio kamionet „preko bare“ još 1980. godine kada je sa proizvodnih traka silazio Rabbit Pickup ili kako je u ostatku sveta bio poznatiji pod imenom Caddy.

Upravo bi Scout trebalo da poveća učešće firme na američkom tržištu na zadovoljavajućih 10%, a ono trenutno iznosi svega 4% kombinovane prodaje Volkswagena i Audija.

Pred Kijom je težak posao, a da li će ova američko-nemačka avantura biti uspešnija od one kojoj smo svedočili pre nekih dvadeset i kusur godina, e to će pokazati vreme.

AutoRepublika

(194)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dobra strategija VWa – ako nesto ne znamo, naucicemo! Tako je pala odluka da se kupi Skaut. Isto tako je pala odluka da se za sefa Skauta postavi amerikanac. Ali! Ovaj covek je vec suvise dugo vremena proveo u Evropi – 16 godina u VWu a pre toga je vise godina radio za Mercedes, ukupno bar 20 godina je odvojen od svoje domovine! Koliko je u njemu jos ostalo pravog americkog duha? Postoji otvorena opasnost da je on poprimio nemacki poslovni mentalitet, ukljucujuci i slepu poslusnost svom „fireru“ na celu VWa! Time se dovodi u pitanje sustinska strategija Skauta: nezavisnost… Pročitaj više »