1. Home
  2. Vesti
  3. Honda Civic slavi pet decenija postojanja
Honda Civic slavi pet decenija postojanja
3

Honda Civic slavi pet decenija postojanja

241
3
Podelite sa prijateljima:

Honda je pre nekoliko godina započela veoma zanimljiv marketinški akt pod nazivom „svako poznaje nekoga ko je posedovao i voleo Hondu“. I zaista, teško je poverovati da među nama ima takvih koji nisu u životu imali člana porodice, prijatelja ili poznanika koji neće reći pozitivno mišljenje na račun ovog japanskog proizvođača vozila. Na našem sajtu najpoznatija rodbina su moron i J4ZZ3R.

Takve pohvale se uglavnom odnose na motocikle, gde je Honda najveći svetski proizvođač, ali i na raznovrsne sportske četvorotočkaše kao što su Prelude, S2000 i NSX. Ali, da bi finansirao sve takve legende, japanski gigant je morao da ima onaj „dosadni“ model za šire narodne mase koji će svojom prodajom omogućiti da se plaćaju dospele obaveze.

I takav automobil je upravo proslavio svoj 50. rođendan, a naravno reč je o kompaktnom četvorotočkašu pod imenom Civic. Proizvedeno ih je čak 27,5 miliona u tom periodu, što stavlja Civic na treće mesto večne liste među kompaktnim automobilima, iza Toyote Corolle i Volkswagena Golfa.

U navedenu brojku nisu uračunati oni modeli koji su bili zasnovani na Civicu, ali su nosili neka druga imena, kao što su CR-X, del Sol, Concerto i Shuttle. Videli smo jedanaest generacija u konfiguracijama kao što su limuzina, heč i kupe, od baznih benzinskih i dizel motora, pa sve do onih verzija sa ciljem da pruže visoke performanse sa značkom SiR i Type R.

Spomenućemo da se trenutno prodaje u preko 170 država širom sveta i čak i u današnja vremena kada se kupci sve više okreću terencima i krosoverima, Civic i dalje ne pokazuje znake slabosti.


Ovaj model je bitan za Hondu iz još nekoliko razloga i u potpunosti je promenio percepciju svetske javnosti prema celokupnom brendu. Honda se oprobala sa automobilima 1963. godine nakon dugogodišnje vladavine na tržištu jeftinih motocikala, ali oni rani modeli nisu privlačili previše pažnje. Pričamo o automobilima pod imenima N360, 1300 i Life pre nego što je Civic stigao na svetska tržišta 1972. godine. Prodavao se izuzetno dobro i omogućio japanskom gigantu da lansira i one veće i skuplje modele kao što su Accord i Prelude.

Najveće tržište Civica je uvek bilo američko, a najveća prodaja je zabeležena 2017. godine kada je isporučeno 377.266 jedinica. S druge strane, na Starom kontinentu najviše kupaca se odlučilo za Civic deset godina ranije i to 120.799 njih. Odlično se prodaje i u Kini, Australiji, Kanadi (gde je duži niz godina bestseler) i naravno, odlično mu ide u matičnom Japanu.

Kao i što se očekivalo, Civic je tokom godina jako dobio i na dimenzijama, pa je tako sadašnji model dugačak 4,7 metara, što je za čak 1,3 metra duže od originala. Ova legenda je imala i poprilično uspešnu trkačku karijeru, a najznačajnije su titule u tadašnjem Svetskom šampionatu turističkih automobila (WTCC).

I na kraju da i mi vas pitamo… Koga vi poznajete a da je posedovao i voleo Hondu?

AutoRepublika

(241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Kuku kako mi uvrediste automobil 🙂 kolega mrn savijaj tabak 🙂

moron

😃😃😃

Milan Grozdanović

Kupovina Honde je opcija u naredno vreme. @Yankee pozajmi neki dolar 😀