1. Home
  2. Video
  3. Rimac Nevera ulazi u serijsku proizvodnju (VIDEO)
Rimac Nevera ulazi u serijsku proizvodnju (VIDEO)
7

Rimac Nevera ulazi u serijsku proizvodnju (VIDEO)

976
7
Podelite sa prijateljima:

Rimac je u utorak najavio početak proizvodnje električnog superautomobila Nevera u svojoj fabrici u Hrvatskoj.

Proizvođač automobila pokazao je, kako kaže, prvu Neveru spremnu za proizvodnju — poznatu kao „000“ — na Festivalu brzine u Gudvudu prošlog meseca. Ali dok će kompanija zadržati taj automobil u svrhu demonstracije i marketinga, Rimac je u saopštenju za javnost rekao da sada proizvodi automobile za kupce.

Kompanija nije spomenula tačan datum isporuke za prve automobile kupcima, a osnivač Mate Rimac je u nedavnoj objavi na Facebooku naveo da će kompanija dozvoliti kupcima da preuzmu vođstvo u prikazivanju automobila kada budu isporučeni.

Svaki automobil će se ručno proizvoditi do tiraža od 50 automobila godišnje, kaže Rimac. Tim tempom biće potrebno tri godine da se završi planirana proizvodnja od 150 jedinica. Rimac je rekao da je prva godina proizvodnje rasprodata, ali porudžbine za naredne godine mogu su još uvek otvorene. Cena počinje od oko 2,4 miliona evra.

Prvobitno je planirano da proizvodnja počne 2020. godine, ali je odložena zbog pandemije koronavirusa, Nevera se gradi u novom objektu koji je otvoren 2021. Svakom automobilu je potrebno pet nedelja za kompletnu proizvodnju, iako se neke komponente proizvode mesecima unapred u drugim objektima Rimca, saopštila je kompanija.

Nevera je serijska verzija Rimca C_Two koji se prvi put pojavio na Salonu automobila u Ženevi 2018. i naslednik je Rimca Concept_One. Sa 1.940 konjskih snaga i 2.360 Nm obrtnog momenta, bio je u stanju da pređe četvrt milje (400 m) za 8,58 sekundi pri 270 km/h na testu od prošle godine – što je rekord serijskih automobila, tvrdi Rimac.

Najava početka proizvodnje dolazi ubrzo nakon što je Rimac potvrdio zvanični sertifikat o emisiji od strane Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) i Kalifornijskog odbora za vazdušne resurse (CARB). To znači da Rimac ima dozvolu za isporuku automobila u Sjedinjenim Državama.

Rimac je rekao da je bilo potrebno pet godina i 1,6 miliona sati istraživanja i razvoja da se Nevera pripremi za proizvodnju. To je uključivalo testiranje sa 18 prototipova i 45 testova sudara.

Pošto je proizvodnja Nevere u toku, Rimac će preći na razvoj automobila u saradnji sa Bugattijem. Rimčeva automobilska divizija spojila se sa Bugattijem prošle godine da bi formirala Bugatti Rimac, a novo korporativno lice je već najavilo četiri automobila, od kojih bi prvi mogao da stigne kasnije ove godine.

Pogledajte video…

AutoRepublika

(976)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Bravo Mate! Konačno neko u regionu radi nešto ozbiljno sa 100% posvećenosti.Nas žabari 2 decenije je… u u Kragujevcu, te malo će da piške, te malo će da kake.Trebalo je govna davno odjebati i sa Kinezima krenuti u ozbiljnu priču oživljavanja marke Yugo kao električne marke u vlasništvu BYD ili nekog drugog, krupnog igrača kineskih strujaša.

S mile

Nikad nije kasno, cudi me da AV ne pregovara sa nekim kineskim brendom. Mada bi to bio dobar samar EU…

BB

Mislim da pregovara, to je čak javno najavio da u dogledno vrijeme treba još jedan svjetski proizvođač automobila da dođe u Srbiju. To ne mora biti KG, može biti i „zelena livada“ investicija. Ali ako dođu, ond abi i KG mogao promojeniti vlasnika vrlo brzo…

Matija

Sigurno pregovara, dokle je dosao jos se ne zna. Pocetkom godine poslao sam mu elaborat na temu litijum i novi brendovi u EU. To bi bio nizak udarac za EU jer su vec bacili oko na nas litijum.

Branko

Ma sve je to super, ali je u 2021 ostvario 72 mil. EUR gubitka uza sve silne državne i EU subvencije. Serijska proizvodnja 150 jedinica? Hmm, pomalo granično. Hajde, rade na razvoju software-a za auto industriju i zapošljavaju nešto mladih inženjera (koje uglavnom slabo plaćaju)… U svakom slučaju, za pohvalu je PR pothvat i činjenica da je to uglavnom njemački kapital…🙄

Matija

Neverovatno je sta je ovaj mladi covek uspeo da stvori. Moje postovanje i najbolje zelje za uspeh!!!

Laki

Mate kao da nije sa ove planete kapu do poda!