1. Home
  2. Vesti
  3. Uzrok loše prodaje automobile Alfe Romeo je sportski imidž?
Uzrok loše prodaje automobile Alfe Romeo je sportski imidž?
58

Uzrok loše prodaje automobile Alfe Romeo je sportski imidž?

3.18K
58
Podelite sa prijateljima:

Italijanska marka Alfa Romeo planira da udvostruči svoju prodaju tako što će se manje fokusirati na to da bude emocionalan brend i umesto toga da privuče širu publiku, rekao je šef kompanije u Velikoj Britaniji.

Demian Dali je rekao novinarima u Autocaru da su trenutni britanski kupci ove marke uglavnom muškarci srednjih godina zavedeni performantnim imidžom automobila Alfe Romeo, a ta uska privlačnost ograničavala je njenu prodajnu performansu.

„Ovo je izazov za Alfu, jer nas doživljavaju kao sportski brend“, rekao je Dali, koji misli da su automobili poput SUV-a Tonalea, prvog hibrida kompanije, i njenog budućeg mlađeg brata pod imenom Brenero, koji će biti prva električna Alfa, će pomoći da proširi svoju privlačnost lepšem polu i porodičnim ljudima. Prestankom proizvodnje Giuliette, Alfa je 2021. prodala samo 25.964 vozila širom sveta, a samo 18.250 u SAD.

„Mislim da moramo da proširimo priču o Alfi široj publici, a da i dalje budemo čisti u onome što radimo“, nastavio je s pričom Dali za Autocar.

Da li to znači da Alfa potpuno okreće leđa svom sportskom imidžu i planira gomilu dosadnih automobila? Nije nužno, kaže britanski šef Alfe, koji je tvrdio da kompanija i dalje veruje u tradicionalni format sportske limuzine sa četvoro vrata koji je pomogao da Alfa postane popularan u drugoj polovini 20. veka, i da je još uvek živ i radi na sadašnjoj Giuliji.

„Tržište se možda udaljava od limuzina, ali mi i dalje verujemo u njih“, rekao je on.

Dali nije spomenuo lošu reputaciju Alfe vezano za nepouzdanost i užasnu uslugu dilera, nešto što je sigurno sputava u Velikoj Britaniji baš kao što je to slučaj u SAD, uprkos tome što britanski automobili dolaze sa solidnom petogodišnjom garancijom, godinu dana dužom od garancije ponuđene u Americi.

Iako je Alfa u ukupnom plasmanu postigla dobre rezultate u anketi Auto Expressa o zadovoljstvu vozača za 2020. godinu sprovedenoj među vlasnicima u Ujedinjenom Kraljevstvu, kada oduzmete subjektivnu ocenu i pogledate čisto broj automobila koji su imali grešku, skoro 29 od 100 Alfa je imalo problema (samo MG i Land Rover lošije prošlo), u poređenju sa samo 8 procenata Minija.

U međuvremenu, američko istraživanje o početnom kvalitetu J.D. Powera iz 2022. godine pokazalo je da su rezultati Alfe Romeo znatno ispod proseka, 26 mesta iza Bjuika i jedno mesto iza Jaguara, iako je zanimljivo da su Audi, Volkswagen i Volvo bili još niže na listi. Ali studija Indeksa korisničkog servisa kompanije J.D. Power stavila je Alfu na drugo mesto među premium brendovima, što je strašna optužnica za stanje Alfine severnoameričke mreže dilera.

Ništa od toga nije novost za Alfinog generalnog direktora, Žan-Filipa Imparata, koji je pokrenuo niz mera za poboljšanje kvaliteta vozila, dok je američka dilerska mreža revidirana – ostali su u poslu samo oni sa zdravim poslovanjem.

Renesansa Alfe Romeo predugo traje, ali nadamo se da će što pre da stane na zdrave osnove, a možda će i pojedini naši čitaoci uzeti učešća u tome i kupiti novi Tonale (😊). Da budemo precizni, mislimo na dva čitaoca koja su nedavno posetila Alfine salone, a čije utiske možete naći ovde i ovde.

AutoRepublika

(3178)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

58 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Nije za Alfu problem što ima sportski imižd, već što ga nema uopšte, a kako će i da ga ima kad su u godinama iza nas zbog neviđene letargije i šlaperaja krug svojih ljubitelja usmjerili umjesto sa zanimljivih novih modela, na bezvremenske, polovne klasike… Ne znam šta će biti s Alfom u budućnosti i hoće li doći u zonu profitabilnosti, ali ove konstantne priče trebamo ovo, trebamo ono, bez praktičnih poteza me neodoljivo podsjećaju na političku demamogogiju „prodajmo se prije izbora, a poslije šta bude“… Živi bili pa vidjeli, ali ako ne znaš kako da prodaš ljepoticu poput Giulie teško… Pročitaj više »

Alex

Ne slažem se uopšte sa komentarom i obrazlozicu zašto: Pre svega ja nisam Alfista vozim BMW dve god starog i kajem se što nisam kupio Novu Giuliu koji je nadmašio BMW 3 u svakom pogledu a pri tome auto je na tržištu od 2016,druga stvar Alfa od 1990 do 2010 je prolazila kroz veliki pakao i tranzicija,da bi sa Mito,Giulietta malo poboljšala reputaciju,Alfa spored mene pričam o Stelvio i Giulia i dalje su sportske i porodične automobile što to do sada niko nije uspeo da uradi,uzmite u obzir Stelvio i dan danas ima odlične performanse u vožnji ponaša se kao… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Sve se slažem prijatelju, 100%.
Krutost djulijine karoserije daje joj znacajnu prednost u vožnji u odnosu na bmw 3 koji jednostavno s njom ne može u istu rečenicu. Jedino mi je žao što su joj nabili cijenu do balčaka.

Matija

Tako je – Alfa jos uvek zivi od lepih secanja. Tokom 80-tih Alfa je pocela da gubi svoj lik i imidz, sve vise je tonula u prosecnost zvanoj „globalizacija“. Nova Djulia je prvi korak posle dugo, dugo vremena da se Alfi vrati sportski oreol. Tehnicki, ovaj korak je uspeo, estetski je, na zalost, nedovoljno ubedljiv. Za opstanak Alfi je potrebna siroka paleta modela a na vrhu svake serije mora da stoji varijanta sa super performansama. Poredjenje sa BMWom bilo bi adekvatno – na vrhu svahe serije modela nalazi se varijanta „M“ koja je nosilac imidza.

moron

Uh, kada bih imao dovoljno veliku garažu (ili, barem neki plac sa bodljikavom žicom ), verujem da bi tu bilo jedno mesto i za neku prelepu Alfu. Naravno, i za još neka vozila drugih brendova.
Ovako, sa veoma ograničenim smeštajnim kapacitetima, kada bih sada resetovao svoj vozni park i krenuo od nule, Tonale bi mi verovatno bio u užem izboru.
Da li bi i pobedio, pojma nemam …

BB

Ne razumijem ovo sa bodljikavom žicom? Ko bi ti ukrao Alfu? 😜

moron

Ma, jok, nije to zbog Alfe. Ja to i zbog jedne prelepe Dačije koja bi takodje bila unutar te „bodljive žice“ … 🙂

Iznogud Časni

Koji triler🤭💪

Iznogud Časni

Jel, ovaj, nisi primijetio da mu pare nisu problem!? Ja kraj sa krajem jedva krpim a on bi veću garažu! Pa iznajmi garažu. Nego, juče legoh u 10, ustah u 2 i u pola 4 put pod noge. Ukupan rezultat 1100km, 13h puta i 4.3litre. skinite sekija sa aparata 🤪😘 jedino što imam glavobolje, nemrem spavati od vrućine, 7 žuljeva na nogama za koje mi nije jasno kako sam ih dobio…abam ti Italiju, uvijek neki k se mora desiti, i onda me pitaju što rijetko dolazim. Zato! 😘😇odoh da kukam joooj, aaaaa, jooooj 😇😇 nego, šta radi zelena Mokka u… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
BB

Jeli to žulj od silnog stisknja gasa? Pa zato se kupuje alfa, taman da ti treba kasnije i parking sa bodljikavom žicom..
A Mokka se i ne kupuje, ona sama dolazi 😜

moron

Eto, koliko stalno kukaš na „francusko smeće“, a da ti u toj mečki nije motora iz renoa, već bi odavno bio u stečaju 🙂

Iznogud Časni

Ih, ne obmanjuj napacenu javnost. Motor je meckin oridjidji. 2.2 litre.

Matija

Neverovatan stav jednog menadzera koji je dobio zadatak da rukovodi jednom od najpoznatijih firmi na svetu?! Ako njegov stav prevedemo na neku od drugih poznatih firmi, onda bi to trebalo da glasi ovako: BMW bi trebalo da ugasi M-program, da smanji performanse svim svojim modelima i da redukuje investicije u upravljanje i oslanjanje, koji su osnova sportskog karaktera jednog vozila! Sve ovo u cilju stvaranja jednog prosecnog imidza za masu prosecnih kupaca kojima je savrseno svejedno sta kupuju. Alfa se vec vise desetina godina muci sa raznoraznim globalizacijama tehnike pod rukovodstvom raznoraznih menadzera. E, ovaj ce da je dotuce! Bravo… Pročitaj više »

Alex

Matija apsolutno se ne slažem i objasniću zašto,korak po korak na tvom komentaru. Al pre svega želim da ti dam do znanja da nisam fan Alfe i da nisam vlasnik automobil Alfa. Manager Alfe se zove Jean Philippe Imparato čovek koji je došao pre 2 godine u Alfu sa ozbiljnim CV om,znači čovek da je daleko od budale i on rukovodi sa Brand Alfa,a ako misliš na Tavares on je CEO komplet grupacije Stelantis,dakle i Tavares nije budala on je 30 godina u auto industriji. Alfa od sl godine neće imati automobila po salonima i placevima da skupljaju prašine i… Pročitaj više »

Iznogud Časni

.

Matija

Alex, nekoliko puta sam procitao tvoj komentar i jos uvek ne vidim nesto sto bi bilo u suprotnosti sa onim sto sam ja rekao. Jedina tacka u kojoj se ne slazemo jeste aktuelni sef Alfe, Jean Philippe Imparato. Tokom 70-tih i pocetkom 80-tih godina Alfa je imala imidz sportske premium marke. Bile su potrebne decenije da se ovakav imidz izgradi sportskim uspesima, atraktivnim i originalnim dizajnom i perfektnom tehnikom. A sada se pojavljuje Jean Philippe Imparato, idiot sa „solidnim CVom“ kako ti kazes, koji taj sirom sveta priznati i postovani imidz smatra preprekom za komercijalni uspeh Alfe?! Za njega nemam… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Si.

Zsxxy

Fenomen je da proizvodjac kao sto je Alfa Romeo jos uopste i postoji na trzistu ?!?Kojom to magijom uspevaju prodavati vozila koja su kao nova sa cenama,manje vise u rangu ostalih(ili cak i skuplja ?!) a za nekoliko godina,kao polovna,vrede gotovo upola manje od istih konkurenata !?!

Iznogud Časni

Ne pričaj svašta. Problem jeste u visokoj cijeni, gledah nešto stranicu pa sve mi bude od 60 000e pa naviše za djiliju. Polovna bolje drži cijenu neg bmw. 2016 ti si već za 42000 moga kupiti julku u top paketu i 180ks dizel automatik, a sad samo felge. Sada polovna rijetko ispod 20000.

BB

Prije dva dana mi priča prijatelj kako se vozio u Đuliji… 2.0 benzin, 280 ks, leži kao pegla, ubrzava kao tane, oduševljen voznim karakteristikama. On posjeduje Tiguan R line sa 190 ks, dakle auta koji ima snage.
Kaže to je ludo auto i za onog ko zna da vozi. Sve u superlativima… Ali zaključak: nikad ne bih kupio takav auto, jer je previše sportski … Ja mu velim, ako hoćeš pravi vozački automobil, ni BMW mu ne može politi na ruke…
Njegova reakcija: Ma BMW je limuzina…

Dakle zaključak je da ovaj vjerovatno i u pravu…

Iznogud Časni

Pijes previše Mokke. Zaključak je da onima koji znaju nisu date pare, Jel ovaj kahm ovdje ovdje, a svakakvim blesanima jesu i onda oni kupe, a pojma nemaju šta i zašto kupuj, i takvi tada daju razne izjave. Problem je što su neke neznalice dočepale alfe pa sad a nj rukovode shodno svojem znanju, ali nikog više nije briga. Ionako će to dildovat pa ga jebi onda.

BB

Pa ovj što je kupio Alfu je znao zašto je kupio, auto staro 4 godine a kupio sa nula kilometara u salonu. Uzeo je za 75 hiljada maraka (ona zaprave nova košta 100) i voli taj doživljaj prepadanja prijatelja 😜

A ovaj Tonalee se i prodavati jer je mali motor sa dildom koji troši samo 8l na 100 km… 😂
Ili si ti laganiji od one debele pa je na tvom testu manje trošio ?
Daj napiši kad ne možeš spavati 😉

Iznogud Časni

Daj email ili nek ti moron proslijedi, ja sam na odmoru.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
BB
moron

Prosledjeno.

Alex

Ovako tvoj prijatelj ima pravo da je auto kao Pegla,savršen auto,ja sam Vlasnik BMW-a iz 2020 godine auto kupljen nov u Srbiji i kajem se što nisam uzeo Alfu iz razloga ne znam koji,zato što sam možda budala eto,dakle Giulia ima posebnu vožnju sasvim drugačiju,BMW je mala beba za nju u vožnji a bogami mogu da parira i u kvalitetu izdate,materijala,kože i ostalo,tvoj prijatelj nema pojma jer BMW je dosta tvrdnji auto još kod mene je i 2x M-Packet felne 19 u seriji i podvozje M,iskreno i dalje mislim da je Giulia najbolja u klasi BMW 3,Audi A4,Mercedes C to… Pročitaj više »

BB

Ma ne može čovjek sve da zna, bombarduju te se sa svih strana raznoraznim informacijama. Koliko puta sam čuo kako je Fiat smeće, a onda pitam: Dali si vlasnik Fiata? Dali si vozio Fiata? Da li sinse vozio u Fiatu? Naravno odgovor je NE. Pa na osnovu čega zaključujemo da je smeće? Prijatelj od prijatelja rekao tako… Sjećam se kada je tek izašla Dacia Logan, veli komšija kako je čuo da hrđaju… Pa odakle tebi to kad je taj auto bio tek 6 mjeseci na tržištu? Tako je i moj prijatelj stekao utisak da je BMW limuzina a Alfa ultrasportska… Pročitaj više »

Matija

„BB“, pre oko tri godine napravio sam probnu voznju sa Djuliom, oko sat vremena. Najtezi momenat je bio kada je trebalo da vratim kljuceve trgovcu. Auto je fantastican, kao da mi cita misli dok vozim, tacno uradi sve sto zamislim! Performanse – raketa na tockovima! Auto mi je bio ponudjen po vrlo pristupacnoj ceni ali sam se plasio visokih troskova odrzavanja. Ovako kompleksna masina trazi sigurno odgovarajuce odrzavanje, sto kosta. Tada sam vec bio u penziji sa mizernom nemackom penzijom. Uzgred: od kako sam u Nemackoj imao sam dva BMWa, trojku i peticu. Bili su to solidni automobili ali –… Pročitaj više »

TheStig

Nema se ovdje ništa ovdje reći ni spoznati. Alfa je brend koji je zapeo u vremenu. Italijani kao strastven narod se ne odriču dna kojeg žele utkati u svaku novu alfu. Vjerovatno su svjesni ali ih nije briga da bi mogli da uspiju kad bi se komercijalizovali. Međutim to bi znacilo gubljenje identiteta sto ne žele.

Doduše, sad kako su pod Stellantisok mislim da ih neće ni pitati za mišljenje. Alfa će vremenom da postaje konfekcija kao i sve drugo. Ko je kupio Guliu barem onu benzinku od 280 ks ima jedan od rijetkih poslednjih dragulja talijanstva i alfizma.

Renault Terminator

Ma kakav sportski imidž,naprotiv…evo šta je uzrok loše prodaje.
comment image

Dragan

Problem sa ovim istorijskim brendom je uverenje, zasnovano na gebelsovskim metodama, da su samo nemački automobili superiorni, a italijanski krš. Na to se nadovezuju ljudi koji misle da imaju smisla za humor i ponavljaju do besvesti šale o Alfi. I tako se stvara imidž da su to automobili za izbegavanje, a to retko ko od vlasnika bi ponovio. Ja nisam upoznao vlasnika nezadovoljnog svojom alfom. U svakom slučaju, to nisu vozila za mediokritete. Njima treba golf II ili BMV serije 3, koga svaki iole nezavisni test ( Autocar itd.) smatra slabijim autom. U SAD na grupama svi vlasnici đulije i… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Tako je.

Alex

Dragane,zaista ovde jedini validni komentar je vaš i obrazlozicu zašto. Alfa je bila u velikom gubitku od 90 tih godina pa do 2010 loših 20 godina zbog loše vladanje u Grupaciji Fijat,dakle da uzmemo u obzir dolazak Sergio Marchionne koji je bio vrhunski manager u automobilskoj industriji ovde na Balkanu pola nisu ni čuli za njega,on je Fiat Grupacija od 2004 godine digao na noge jer je bila pre raspad,tako da Kad je izaso MITO i Giulia alfa je krenula ozbiljno da napada tržišta Golfa i Pola,zašto Golf i Polo jer cene su bile slične,dakle zatim su izašli Giulia i… Pročitaj više »

BB

Njemački marketing je čudo, ako nešto crkne onda treba redovno održavanje, a ako nekom drugom automobilu nešto se pokvari pnda je to krš…
I na tome oni nas drže godinama…

Iznogud Časni

+ 5 godina garancije bez ograničenja km.

moron

Danas sam bio sudionik jedne veoma žučne rasprave oko trajanja Tonale garancije … Kakva je tačno Tonale garancija u Nemačkoj? Da li je (osnovna) fabrička garancija ista u Nemačkoj za sve pakete ili Speziale Edizione ima neki poseban tretman u promo periodu?
Probaj to da proveriš.

Iznogud Časni

Ista brate za sve. Sve skupa 5 godina bez kilometraže.

BB

Još malo pa k’o KIA… Sad će i Stig jednu sebi da oroči, da parkira pred firmu da oni Mercedesi strunu od muke 😂

Iznogud Časni

https://www.alfaromeo.de/mopar/fahrzeuggarantie
Nego, na autoputu slikah neku a kladu sa zamaskiranim prednjim i zadnjim svjetlima. Nemam pojma o čemu se radi. Jel oni rade redizajn?

moron

Može li to Copy-Paste ?

Iznogud Časni

https://www.alfaromeo.de/downloadcenter

Hm…Moracu sebi skočiti u usta ili ova informacija na brošuri nije tacna jer ne spominje 5 godina nikako.
A tu imaš i koliko gume koštaju..itd. jako dobra brošura ali nije up to date.
Copy past cega?

Renault Terminator

BMW ne valja,vozim BMW ali znam da mu pouzdanost nije jača strana,ima primjera na internetu milion a znam i ljude koji su imali problem a i ovde među nama ima veliki ljubitelj BMW koji ih ima nekoliko komada i takođe nije zadovoljan kvalitetom(potpuno opravdano).Znači mnogo je činjenica koje se ne mogu ignorisati,mislim mogu ali lažeš samog sebe.Generalno znači kvalitet nije za pohvalu. Moja dva brata svaki vozi BMW i ćale im vozi BMW,pa već jedno 20 godina voze samo Bembare,nikada nisu imali ni približne probleme sa tim autima kao npr. naš Zvezdan sa potpuno novim Bembarama.Redovno održavanje i pun gas.I… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
'79 DeVille

Alfa ukupna prodaja u USA
Godina Prodaja
==============
2019 18,294
2020 18,585
2021 18,252
2022 6,372

Alfa Giulia
Godina Prodaja
==============
2019 238
2020 128
2021 124
2022 123

BMW ukupna prodaja u USA
Godina Prodaja
==============
2019 324,825
2020 280,297
2021 336,694
2022 152,615

BMW Series 3
Godina Prodaja
==============
2019 47,827
2020 39,290
2021 49,458
2022 14,330

Po gore navedenim brojevima (https://www.goodcarbadcar.net/) sve je problem. Cena, kvalitet, servisna mreza, pouzdanost, itd.

Nisu kupci blesavi, narocito oni koji cene svoj novac.

Iznogud Časni

Najgore se boriti protiv predrasuda.

Renault Terminator

BMW ne valja…ali Alfa je dno dna,nema dalje.Kvalitet,pouzdanost = nula.

Yankee

Setio sam se tebe pre neki dan kad sam gledao ovaj video …

https://www.youtube.com/watch?v=bCp_4uVtT-Y&t=293s&ab_channel=DougDeMuro

Renault Terminator

Lijep primjerak,izgleda da nije „spržen“🙂.Felne mi se jako sviđaju,legle bi na moj F10 kao piletu sise😁

Yankee

A onaj prvi deo gde prica o svim mehanickim problemima koje je imao?

Renault Terminator

Pa Zoki,to je BMW,mora bre biti malo problema🙂.

BB

A koliko si ih imao do sad? 😉

Renault Terminator

A ti ne znaš😁

Yankee

Oni koji cene svoj novac nece sigurno kupiti nemacki automobil u Americi.

TheStig

Da kupis strani automobi) pored tolike domaće auto industrije (Americke i Japanske obzirom da su se Japanci odomaćili odavno u Americi) moras biti bas degenerik. Pored Camara i Mustanga ne bi pogledao ni jednog Njemca.

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
'79 DeVille

Veliki broj BMW i Mercedesovih modela se prave u Americi.

Matija

Zasto ne? Nemacki automobili su u Americi dosta jeftiniji nego kod kuce! Pre 2-3 decenije VW je uspeo da se izbori za zakon kojim se zabranjuje uvoz njegovih izvezenih automobila u Nemacku! Ne znam da li taj zakon jos uvek vazi.

Yankee

Odrzavanje za njih je skuplje nego kajgana Svetog Petra i ubedljivo najvise gube na vrednosti kako vreme prolazi. I obicno traju onoliko koliko i fabricka garancija, posle toga slede skupoceni problemi. Kupuju ih uglavnom oni koji ne znaju sta ce od novca i mogu da priuste da menjaju svake 3 godine.

TheStig

Meni je fascinantno da ako ostavimo po strani afinitete prema bilo kojoj marci iz ma kojih subjektivnih i emotivnih razloga nekakvi Iznogudi, Alexi i druge kojekakvi kvazi poznavaoci iznose budalastine kako Alfa valja i kako je bolja od Njemaca u svakom pogledu. Dovoljno je da znas osnove auto moto istorije i da ti je jasno ko dan sto je Alfa…Alfa. Sve i da au jednako kvarni Alfe i Njemci, Njemci bar imaju mrezu servisa u kojima mozes da otklonis problem i dio neces mnogo cekati, ako uopste. Odem prije par dana da pogledam sahtove Alfa dilera u BiH i Srbiji.… Pročitaj više »

BB

A kako tek zavrću muda kad im dođeš na servis 🤣😂. Auto na dizalicu a tebe na kanal 🤣😜