1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Cadillac Celestiq će koštati 30% više nego Bentley Flying Spur
Novi Cadillac Celestiq će koštati 30% više nego Bentley Flying Spur
2

Novi Cadillac Celestiq će koštati 30% više nego Bentley Flying Spur

669
2
Podelite sa prijateljima:

Postojao je jedan vremenski period automobilske industrije kada je Cadillac zaista predstavljao svetski standard. Pričamo o tridesetim godinama prošlog veka kada je bio veći prestiž posedovati model ovog američkog brenda nego Rolls Royce ili Maybach, a Cadillac je jedan od samo tri brenda koji su ponudili serijski model sa šesnaest cilindara, i to direktno iz fabrike. Takođe nam je podario i motor sa osam cilindara i paljenje na ključ, pa samim tim definitivno zauzima veoma bitno mesto u istoriji.

Takav imidž je uglavnom „ukaljan“ tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, zahvaljujući skandalima sa pouzdanošću i deljenjem mehanike sa Chevroletom, ali se brend definitivno vraća na veliku scenu prethodnih godina. I dalje ne može da parira nemačkim i japanskim rivalima kod kupaca s veoma dubokim džepom, mada novi terenac Escalade-V košta čak 150 hiljada američkih dolara i uveliko je rasprodat.


Cadillac se sprema i izgleda raduje električnoj revoluciji kao i svi drugi brendovi, a da bi dokazao svoje znanje, uskoro će debitovati s novim modelom zvanim Celestiq. Takva vest možda i ne bi privukla toliko pažnje, jer danas svako ima slične planove, ali američki gigant želi da Celestiq predstavlja sam vrh svetske automobilske industrije.

Štaviše, kolege sa sajta WSJ tvrde da će njegova cena iznositi oko 300 hiljada „zelembaća“, što će ga učiniti za oko 30% skupljim nego što je novi Bentley Flying Spur sa svemogućim benzincem sa dvanaest cilindara. Pritom moramo da spomenemo da će verovatno važiti i ono pravilo „potražnje i ponude“ gde će izložbeno-prodajni saloni biti u stanju da zahtevaju daleko veću premijum cenu od svih onih koji žele da pripadaju „ekskluzivnom klubu“ i da poseduju Celestiq. Proizvodnja će inače biti ograničena na svega 300 jedinica na godišnjem nivou.

Pa šta onda jedan četvorotočkaš može da ponudi da opravda takvu cifru? Nismo sigurni pošto Cadillac nije voljan da podeli mnogo informacija, ali WSJ smatra da razlog leži u ručnom sklapanju koje naravno nije jeftino. Za razliku od većine modela koji silaze sa pokretnih traka, Celestiq će se ručno sklapati na zasebnoj lokaciji i neće deliti baš ništa sa ostalom braćom iz General Motorsa.

Zanimljivo je da je za lokaciju izabran centar u gradu Voren unutar američke savezne države Mičigen. Izgrađen je još 1956. godine za testiranje nove tehnologije, a Celestiq će biti prvi serijski automobil iz ovog centra. General Motors je nedavno izjavio da će uložiti oko 80 miliona dolara da modernizuje centar za takav podvig.


Proizvodnja je inače planirana za 2025. godinue i do tada ćemo sigurno saznati više informacija. A za sada uživajte u ovoj ilustraciji kolega sa sajta Auto Evolution gde možemo da vidimo neke ideje u pogledu toga kako bi Celestiq mogao da izgleda, a na osnovu dosadašnjih električnih modela brenda.

AutoRepublika

(669)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovaj Kadilak budi nadu da ce Ameri ponovo nauciti da prave americke automobile! 🙂 Cena od 300.000 dolara zvuci bezumno! Za ove pare auto ce biti udavljen u besmislenom luksuznom kicu! 🙁

Mustang

obzirom na ekskluzivitet od samo 300 jedinica na godišnjem nivou, dužini verovatno preko 5m, nezavisan razvoj u odnosu na osatak gm-a, te ručno sklapanje i verovatno 1000 električnih hp, cena je po meni opravdana
ovo će biti novi svetski standard koji će cadillac vratiti tamo gde mu je i mesto