1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se najbrži serijski pikap kamionet na svetu
Prodaje se najbrži serijski pikap kamionet na svetu

Prodaje se najbrži serijski pikap kamionet na svetu

737
0
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da Amerikanci izuzetno mnogo vole pikap kamionete, ali čak i neki njihovi pokušaji da ih učine poželjnijim i više privlačnim su rezultirali na način da bi takva dela mogla da se klasifikuju u (tragikomičnu) kategoriju „pridrži mi pivo i gledaj ovo“. Još od prvog dana su postojali veliki napori da se civilizuju i naprave što bržim za uličnu vožnju, o čemu smo jednom ranije pisali u izdanju o istorijatu sportskih kamioneta.

Ali niko nije otišao toliko daleko kao Dodge koji je u model Ram ubacio kamionski V10 motor iz egzotičnog Vipera i na taj način dobio najbrži serijski kamionet na svetu sa značkom SRT-10 (Street and Racing Technology). Proizvodio se samo tri godine (2004-2006.) i u tom periodu je pronašao 10.143 kupca. Ovaj pikap je mogao da dostigne maksimalnu brzinu od približno 250 km/h.


Na sajtu „Bring a Trailer“ se nedavno pojavio SRT-10 iz 2006. godine koji privlači mnogo pažnje iz razloga što je detaljno modifikovan. Spomenute godine, Dodge je prodao samo 1.973 primerka, što ga je činilo najmanje poželjnim u periodu od tri godine koliko se nudio, pa ćemo pretpostaviti da razlog leži u novom stilu koji nije preterano oduševio kupce.

Dok je fabrički 8,3-litarski motor već razvijao impresivnih (barem za taj period) 500 konjskih snaga, ovaj vlasnik je dodao kompresor i podigao brojku na čak 650 „grla“ i maksimalnih 950 Nm obrtnog momenta. Neko će reći da bi se slična snaga mogla ostvariti i iz daleko manjeg benzinca, ali rasterećen motor kao onaj u Ramu je dizajniran da „večno traje“.

Štaviše, vlasnik kaže da ga nije preterano mnogo „pazio“ u vožnji tokom proteklih 100.000 kilometara, ali i pored toga nije imao ni najmanji mehanički problem. Doduše, takve modifikacije su povećale, ionako već visoku emisiju izduvnih gasova, pa SRT-10 nije legalan za vožnju u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, ali kupci u ostatku Amerike ne moraju da brinu.

Ovaj konkretan model je specijalan iz još jednog razloga. Dok se većina vlasnika opredelila za verziju s automatskom transmisijom, ovaj primerak pruža dosta ređi šestostepeni manuelni menjač. Masa vozila od približno 2,6 tona nikako ne pomaže Ramu, ali i pored toga je u stanju da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 4,9 sekundi, onda kada je u fabričkom stanju, dok bi ovaj modifikovani primerak mogao da bude za oko sekundu brži.

Pet dana pre kraja aukcije najviša ponuda iznosi 25 hiljada američkih dolara, a konačna brojka bi trebalo da bude barem dvostruko viša. Osnivanje Stellantisa je praktično eliminisalo tim SRT, o čemu smo takođe pisali, ali u njihovim modelima ćemo moći da uživamo još duži broj godina.

Ram SRT-10 je otišao u istoriju kao najbrži serijskih pikap, barem dok rekord ne nadmaši neki moderni električni model, i samim tim, uvek će biti popularan među kolekcionarima.

AutoRepublika

(737)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments