1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Japanac na italijanski način – Subaru SVX
AR pijaca klasika: Japanac na italijanski način – Subaru SVX

AR pijaca klasika: Japanac na italijanski način – Subaru SVX

428
4
Podelite sa prijateljima:

Subaru je jedan od najbrže rastućih automobilskih brendova već duži niz godina. Japanski proizvođač vozila je stekao slavu kombinacijom dopadljivog stila, visokih bezbednosnih mera i naravno fantastičnog pogona na sva četiri točka. Ali, situacija nije uvek bila takva i pre tridesetak godina, Subaru je bio samo jedan u nizu brendova iz države izlazećeg Sunca, bez identiteta u pokušavajući da pronađe svoje mesto na američkom tržištu punom rivala.

Tek kasnije će model Impreza Sti promeniti situaciju, ali pre nego što je ovaj model krenuo da dominira u Svetskom reli šampionatu, Subaru je predstavio veoma zanimljiv model po imenu SVX.

Proizvodio se samo od 1991. do 1996. godine u jednoj generaciji, i iako nije ostvario komercijalni uspeh, svakako važi za jedan od onih četvorotočkaša koje sigurno prepoznajemo na prvi pogled.

Možda najpoznatiji detalj SVX-a je podatak da zapravo i nije Japanac u onoj meri kako bi odmah pomislili. Dizajnirao ga je čuveni Đorđeto Đuđaro tokom rada za čuvenu italijansku stilsku kuću ItalDesign i doneo je veliku revoluciju kada je debitovao u konceptnom izdanju na Salonu automobila u Tokiju 1989. godine.

Serijski model je bio nešto „civilizovaniji“, ali smo opet videli neke nečuvene detalje, kao što su bočni prozori koji su bili podeljeni na dva dela i samo onaj donji se otvarao. Subaru će kasnije reći da se odlučio za takav potez radi aerodinamike i možemo reći da je uspeo u takvom pokušaju, pošto je SVX pružao otpor vazduha od svega 0,29.


Ispod haube se krio 3,3-litarski benzinac sa šest cilindara u bokser konfiguraciji. Razvijao je 230 „konja“ i maksimalnih 309 Nm obrtnog momenta, dok je menjač bio četvorostepeni automatski. Subaru se danas nudi isključivo sa pogonom na sva četiri točka, ali tokom ranih devedesetih godina ste mogli da naručite SVX i sa pogonom na prednje točkove.

Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 7,3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 248 km/h. SVX nije bio jednako brz kao Toyota Supra ili Mazda RX-7, ali je za standarde Subarua svakako bio veliki napredak.

Japanski gigant će da napravi 24.379 primeraka širom sveta od čega je većina završila na američkom tlu. Svakako nije bio jeftin pošto je koštao 24,4 hiljada dolara ili oko 48.120 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnje priče je proizveden 1992. godine i trenutno se nalazi u gradu Skotsdejl unutar američke savezne države Arizone. Prešao je 140.800 kilometara, a reč je o veoma bogato opremljenom modelu. Poseduje pogon na sva četiri točka, 16-inčne felne, automatsku klimu, kožna sedišta i još mnogo toga. Vlasnik nije objavio detalje o samoj istoriji vozila osim onoga da je ranije bio registrovan u Koloradu i Ilinoisu.

Do kraja aukcije je ostalo još pet dana, a trenutno najviša ponuda iznosi pet hiljada američkih dolara. SVX se inače jako retko nalazi u oglasima, posebno relativno očuvan kao što je ovaj, pa ne sumnjamo da će i ovaj pronaći kupca za daleko veću sumu novca.

Zoran Tomasović

(428)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Grozdan the Great

Lepsi Subaru ne videh

Iznogud Časni

Japanski gigant? Gigant??!?

Bungi

Fudži teška indistrija kojoj pripada Subaru zaista jeste gigant.Svemirska i aero industrija, brodogradnja, čeličane, …Ne znam gdje ih još nema.???

Laki

Karakteran i originalan na prvu loptu.