1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: U Ukrajini postoji eksperimentalni Zaporožec koji je preteča Tavrije
AR pijaca klasika: U Ukrajini postoji eksperimentalni Zaporožec koji je preteča Tavrije

AR pijaca klasika: U Ukrajini postoji eksperimentalni Zaporožec koji je preteča Tavrije

1.19K
0
Podelite sa prijateljima:

Ukrajinski mediji su pre par dana objavili vest o „pronalasku“ unikatnog primerka ZAZ-a iz sedamdesetih godina prošlog veka. Da stvar još lepše legne na automobilsko srce doprinela je i informacija da je kockasta sovjetska limuzina u bezmalo perfektnom stanju, a sve zahvaljujući testnom vozaču koji je nekada radio u fabrici koja ga je i proizvodila.

Neobičan prototip nosi ZAZ-ov pedigre, i do današnjeg dana je preživeo u potpuno izvornoj formi. Eksperimentalni automobil koji vidimo na fotografijama se zvao Perspektiva i proizveden je kasnih sedamdesetih godina prošlog veka. Imao je prednje točkove kao pogonske, formu limuzine uz samo jedan par vrata. Poznavaocima je jasno da ovako kofigurisan automobil nije imao konceptualne dodrine tačke s vozilima koja su tada izlazila iz Zaporoškog automobilskog zavoda.

Neobičan Zaporožec je bio lakši od tone, a ZAZ ih je izradio u kontigentu od samo tri primerka. Kao što vidimo, do pred kraj 2021. godine je preživeo samo jedan jedini. Ovaj konkretan primerak je od prese spasio Ivan Koškin, bivši testni vozač ZAZ-a koji ga je otkupio od preduzeća ne dozvoljavajući da bude uništen. On sam ga skoro nikada nije koristio, ali ga to nije sprečavalo da se o njemu stara tokom svih ovih decenija posedovanja.

Ipak, Koškin je tokom prošle godine otuđio Perspektivu, a do današnjeg dana je vozilo parkirano u gradu Dnjepru, odnosno u tamošnjem muzeju tehnike „Vremeplov“. Raritet će uskoro  biti poslat u radionicu gde će biti izvršeni radovi na obnovi stanja, odnosno na restauraciji. Vozilo će dobiti jednu od tri boje, a to će biti neka oker nijansa, bela ili trula višnja. Kako je preneo portal Drom, sačuvani automobil ispod haube krije uvozni motor i menjačku kutiju, ali nismo uspeli da saznamo čiji konkretno je pogonski sklop u pitanju.

Što se tiče samog projekta, treba reći da, prateći neke izvore saznajemo da je Perspektiva bila zamišljena kao sportski automobil, što se po logici stvari nije moglo dopasti ondašnjim sovjetskim vlastima koje su pričale lažnu priču o jednakosti i gde se ovakve ideje nikako nisu mogle podvesti pod kategoriju narodnih automobila. Verovatno je to i bio glavni razlog odustajanja od daljeg rada na perspektivnom projektu, i to osnovu niskih troškova razvoja i kompaktnosti figure vozila. Međutim, nemoguće je ovo sve tvrditi s ozbiljnom dozom pouzdanosti, mada deluje da je bilo baš tako.

Slučaj pronalaska eksperimentalnih vozila iz bivšeg SSSR-a nije tako redak, a u nekom od sledećih izdanja naše kolekcije klasika ćemo pisati o ovim specifičnim mutantima iz Toljatija. Do tada vam preporučujemo da obavezno pročitate o istoriji legendarnog sovjetskog ZAZ-a, o kojoj smo pisali krajem zime za nama.

AutoRepublika

(1193)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments