1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Tesla ponovo poskupela
Tesla ponovo poskupela

Tesla ponovo poskupela

227
9
Podelite sa prijateljima:

Juče je objavljena vest koja je otkrila da se trajektorija kretanja cena automobila marke Tesla neće poremetiti. A ona je ustremljena ka nebesima. Dakle, električni automobili amerčkog konstruktora koji ima privilegiju da nosi ime našeg Nikole Tesle, ponovo su skuplji ali se to verovatno neće negativno odraziti na stopu popunjenosti knjige porudžbina.

Naprotiv, čini se da su kupci u nekoj vrsti stokholmskog sindroma spram proizvođača, gde se žrtva emotivno vezuje za svog mučitelja, što je nešto što važi i za odnose među kupcima i automobilskim brendovima, opšte uzev.

Da se vratimo Tesli. Nakon jakog rasta cena vozila objavljeng u martu, a koji je već obezbedio firmu od inflatornih gubitaka, katalog američke marke je ponovo ažuriran, i to bukvalno na svim stranicama. Hoćemo reći da su poskupeli svi modeli firme.

Konkretnije, tako za baterijski automobil s nalepnicom Tesla Model Y treba izdvojiti najmanje 69.771 evra, što je za 2.869 evrića više no ranije, dok se Model X prometuje u rasponu od 110.110 do 115.855 evra. Kod manjeg Teslinog Modela 3 Propulsion, cena je otišla na gore za 5% (+ 2,5 hiljade evra), pa sada „trojka“ košta 53.490 evra. Model 3 Grande Autonomie je skuplji za 2,5 hiljada evra i sada staje 62.490 evra, dok je Model 3 Performance papreniji “samo” za 1,5 hiljadu evrića, pa košta 66.490 umesto nekadašnjih 64.990 evra.

Na ovaj rast cena treba dodati da počinju da jenjavaju i podsticaji koje zapadne države isplaćuju prilikom kupoprodaje elektromobila, a kako bi se popravilo finansijsko stanje kod automobilskih kompanija, pa četvorotočkaši postaju sve manje dostupni običnom čoveku.

Što se tiče Tesle, neverovatno je da tražnja nastavlja s eksplozivnim rastom, iako rastu i cene uz simultani produžetak rokova isporuke naručenih vozila. Profit koji Tesla (a i ostali proizvođači automobila) generiše u doba od kada su počele ove „strašne krize i problemi“ jeste kolosalan i nastavlja da raste.

Dokle će tako, pitanje je bez jasnog odgovora!

AutoRepublika

(227)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Proizvodjaci su ranije dizali cene jednom godisnje ili samo kod promene generacije. Sada cemo morati da se naviknemo na mnogo cesce podizanje cena, vise puta godisnje. Ovo vazi za sve vrste pogona a najvise za elektricare.

Iznogud Časni

Tikola nesla postao ko Dacia. Sa svakim updejtom par hiljadarki vise. Nek se ovce sisaju!

moron

Nemoj tako „po daciji“. Sada prodjoh kroz konfigurator dacije i sandero iz mojih snova dodje samo 16.570 €. Nije to puno za onakav automobil.

TheStig

Kako nije puno?Kakvu novu mehaniku i tehnologiju ima za te pare u odnosu na automobile koji su se mogli kupiti prije 10 god? Koliko su plate realno porasle da bismo mogli da amortizujemo taj porast cijene? Da li smo svjesni da se današnji novi automobili lošije voze nego novi automobili prije 10 god?

BB

A zašto mora biti nova tehnologija i mehanik? Neki vole nov auto sa starom tehnologijom… 😜

moron

Nemaš ti više ni da Dačiji staru tehnologiju

Iznogud Časni

Zar neko sanja daciu?

BB

Ti
Doduše, vjerovatno se preznojiš u snu, k’o da ri se bivša vratila…

moron

Ja sanjam mnoga vozila. Svako vozilo ima neke svoje kvalitete.
Povremeno sanjam i nju.