1. Home
  2. Vesti
  3. Kasni proizvodnja Riviana R1S
Kasni proizvodnja Riviana R1S
1

Kasni proizvodnja Riviana R1S

254
1
Podelite sa prijateljima:

Pre svega nekoliko godina se činilo da je Rivian na krovu sveta i mnogi su ga ocenjivali kao realističnog pretendenta da zaista sahrani Teslu. Kompanija je dobila narudžbinu od velikog Amazona da isporuči stotinu hiljada električnih kombija, a onda je i Ford uložio ogroman novac sa željom da Rivian razvije novi model za njegovu premijum diviziju Lincoln.

Sve do prošle godine sve je delovalo idealno pošto je američki proizvođač vozila krenuo sa proizvodnjog električnog pikap kamioneta R1T i na taj način nadmašio Ford F-150 Lightning, Teslu Cybertruck i ostale rivale. Ali nakon relativno lošeg tromesečja ove godine, kada je isporučeno samo 1.227 vozila uz gubitak od 1,59 milijardi dolara, investitori su počeli da napuštaju Rivian kao miševi brod koji tone.


Ni današnja vest nije srećne prirode pošto su čelnici kompanije upravo objavili da će kasniti proizvodnja novog modela R1S. Reč je o terenskom izdanju spomenutog pikapa, a kolege sa sajta Autoevolution kažu da su svi oni koji su naručili R1S već obavešteni o tome, i da će im njihovi primerci stići na kućnu adresu između avgusta i decembra ove godine.

To je zakašnjenje u trajanju od oko tri meseca u poređenju sa ranijim planovima, ali u današnja vremena, kada ni mnogo veći i poznatiji proizvođači ne uspevaju da održe obećanja, teško da će neko imati kritike na račun Riviana.

R1S će inače pružati bateriju zapremine 128,9 kWh i omogućavati vožnju na distanci od 507 kilometara između punjenja, a za takvo zadovoljstvo će kupci morati izdvojiti 84,5 hiljada američkih dolara. Američki gigant nudi samo jedan paket opreme ove godine, i to onaj nazvan Launch Edition dok plan zahteva dodavanje nekoliko jeftinijih konfiguracija sledećeg leta. Rivian planira i veću bateriju za R1T i R1S krajem 2023. godine i ona će omogućavati vožnju od 640 kilometara između punjenja.


Intervju medijima je dao i prvi čovek kompanije Ar Džej Skarindž i pričao je kako Rivian ima problema sa dobavljačima, pošto je ipak reč o relativno novoj kompaniji koja nema dugačku istorija partnerstva sa drugim firmama. Dodaje da je problem nedostatka materijala i kompjuterskih čipova velika muka za sve kompanije, a posebno za njegovu i ostale „sitne ribe“.

Rivian se trenutno orijentiše ka tome da ispuni spomenuti ugovor koji je potpisao sa Amazonom, pa i pored svih problema možemo da zaključimo da ovaj proizvođač ipak ima svetlu budućnost.

AutoRepublika

(254)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Bila bi velika steta da ovaj lepi SUV ne zazivi! Rivian je potpuno izgradjena firma, njihov problem je nestasica komponenti na trzistu. U vreme kada je Rivian nastao, problemi sa snabdevanjem jos nisu postojali. Ovo je samo los tajming za pocetak proizvodnje!