1. Home
  2. Vesti
  3. Strašna pretnja za rumunsku privredu: Renault otuđuje fabriku u Mioveniju
Strašna pretnja za rumunsku privredu: Renault otuđuje fabriku u Mioveniju
0

Strašna pretnja za rumunsku privredu: Renault otuđuje fabriku u Mioveniju

2.81K
0
Podelite sa prijateljima:

Francuska automobilska grupacija Renault je 18. februara 2022. godine izašla u javnost s pojedinostima iz strateškog plana nazvanog Renaulution, a kojim je bilo predviđeno da se formiraju dve glavne divizije unutar aktuelnog konglomerata, pri čemu bi linija podele bila ta koja se tiče implementacije električnog ili konvencionalnog pogonskog sklopa. Zamisao je bila da sedište novoformirane divizije koja bi se specijalizovala za razvoj i proizvodnju električnih vozila bude uspostavljena u matičnoj Francuskoj, dok bi na inostranoj teritoriji bilo sedište divizije koja bi se fokusirala na SUS četvorotočkaše.

Prethodnih dana se redakcija čuvenog specijalizovanog medija zvanog Automotive News Europe opredelila da objavi vest da je grupa Renault dobila više ponuda od potencijalnih kupaca većinskog paketa akcija (od 60%) društva koje bi se bavilo konvencionalno pogonjenim automobilima i koje bi bilo osnovano tokom jeseni koja neposredno sledi. Ova vest je posebno uznemirila stanovništvo prijateljske zemlje iz komšiluka gde posluje fabrika za proizvodnju Dacija u Mioveniju, kao i kompanija Renault Technologie Roumanie.

Zašto je nelagoda Rumuna prilično osnovana govori i činjenica da je Dacia najveći izvoznik iz te države, kao i da je kamen temeljac tamošnje automobilske industrije koja zapošljava oko 240 hiljada duša. Kako se jedini baterijski model marke Dacia, jeftini i sklon brzoj koroziji, krosover Spring proizvodi u Kini, dok je drugi jeftiniji model najavljen za 2026. godinu, u proizvodnom planu predviđen za teritoriju Francuske, ostaće jedini Ford u Krajovi, s planovima za sklapanje elektromobila u Rumuniji.

Za razliku od najavljene divizije za razvoj i proizvodnju konvencionalnih vozila, gde će Renault zadržati manjinski paket od 40%, i čije sedište će biti negde u Španiji, Portugaliji, Turskoj ili Rumuniji, kod divizije čiji će predmet interesovanja biti električni modeli, Francuzi su namerni da zadrže većinski udeo u kapitalu.

Činjenica da će po svemu sudeći, na teritoriji Evropske unije, počev od 2035. godine svakako biti zabranjeno da se prodaju vozila pokretana motorima s unutrašnjim sagorevanjem, a da za Daciju ne postoji plan montaže elektromobila na teritoriji Rumunije, strah tamošnje javnosti biva veći i, čini se više opravdan.

AutoRepublika

(2809)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments