1. Home
  2. Vesti
  3. BMW usled nedostatka elektronskih komponenti ukida HUD
BMW usled nedostatka elektronskih komponenti ukida HUD
7

BMW usled nedostatka elektronskih komponenti ukida HUD

1.10K
7
Podelite sa prijateljima:

Globalna kriza u lancu snabdevanja poluprovodnicima polako ali sigurno razara automobilsku industriju uvodeći mnoge proizvodne linije u stanje hibernacije, a mnoge kupce dovodeći do izbezumljenosti usled predugog čekanja na poručene četvorotočkaše. Skoro da nema automobilske kompanije koja se nije suočila sa ovim izazovom koji će verovatno potrajati da bude aktuelan i narednih godinu dana. Iz tog razloga, mnoge marke redefinišu svoje planove.

Tako marka BMW ima ideju da u Nemačkoj, na primer, odustane od ponude opcionala koji se originalno zove head-up display (HUD) a koji prevodimo kao projekciju bitnih vozačkih informacija na vetrobransko staklo, u vidokrugu šofera. Naravno, ne na svim modelima, ali ponuda bi na ovaj način svakako morala da bude donekle sužena.

HUD predstavlja ključnu stavku integrisanu u takozvanom „Paketu inovativnosti“ koji je osmislio BMW u svojoj otadžbini. Ali, kako se kriza ne šali i možda još i više zaoštrava, ispostavlja se da će sve na ovu temu, privremeno pasti u vodu.

Naime, kako prenosi automobilski sajt Bimmer Today, opcija HUD će biti izostavljena iz ponude u paketu koji uključuje i fenomenalna laserska svetla s prilagodljivim snopom i sistem elektronske asistencije vozaču. Novinari pomenutog portala izveštavaju da navedeni paket staje 3.650 evra, ali da će nakon gašenja ponude važne stavke (HUD) cena istog pasti na 2.500 evra.

Istini za volju, iako simpatičan, HUD zaista i nije od esencijalnog značaja za bezbednost saobraćaja, mada pomaže vozaču da pogledom ostane usredsređen na drumska zbivanja. Prikazuje ključne informacije od značaja za vozača, pa tako olakšava spoznaju o brzini kretanja vozila, navigacionim upuststvima i ostalim pojedinostima, a sve to bez da bude isuviše nametljiv, iako je tačno pred očima osobe za volanom. Na taj način je obezbeđeno da vozač vidi „sve što mu treba“, ne skrećući pogled s puta.

HUD je sve rasprostranjeniji kod masovno proizvedenih automobila, ali mu na ruku ne ide goruća kriza u snabdevanju mikroprocesorima. Kako bilo, predlažemo da pročitate izvanredan članak o ovom sistemu asistencije, koji smo doneli pre više meseci, ali je i dalje živo aktuelan.

AutoRepublika

(1096)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Žalosno vreme za kupovinu novih kola.
Generalno, znaš da ćeš čekati „godinu dana“, ali unapred prihvataš da poručiš vozilo nesaglasno željama (nevezano za HUD).

Balkanboj

Realno, sa ovolikim ekranima ispred vozača HUD gubi svaki smisao.

Dok su svi imali analogne instrumente i nekakav mali displej za eventualnu navigaciju u nivou kolena vozača HUD je bio osveženje. Sada mi se čini beskorisnim.

Btw, ima li ko od vlasnika novih automobila sa ovim televizorima da podeli iskustva noćne vožnje. Smetaju li toliki ekrani noću, danju ili sam postao gunđav više nego obično.

BB

Na Berlingu, ekran od 7″ (daleko od televizora) preko dana radi i obično ga držim na prikazivanju telefona, a po noći ga ugasim, jer svijetli previše. Može i da se smanji osvjetljenje ali bolje je ugašen. Pod ugašen mislim da je neosvijetljen ali u pozadini radi, čim ga pipneš on se osvijetli, izabereš šta ti treba i opet ugasiš.

TheStig

Bez obzira na broj ekrana vožnja noću ne bi trebala biti problem osim ako nemaš baš problem sa osjetljivošću očiju jer većina automobila ima automatsko smanjenje osvjetljenja povezano sa senzorom ili u najgorem slučaju manuelno mozeš smanjiti nivo osvjetljenja. Kod skupljih modela ekrani su kvalitetniji sa boljim prikazom crne boje tako da ne bi trebalo da bude problema. Meni ti ekrani više smetaju estetski, 2 table ili jedna širine Arizone. Fuj. Nije mi više automobil automobil. Voziš se u PC na točkovima.

Balkanboj

Znam ja da se osvetljenje podešava automatski, (pod uslovom da automobil ima senzor dnevnog osvetljenja), mada je moj tv mini dimenzije za ove nove. Noću je full minimum osvetljenje a imam i prečicu za instant gašenje ekrana.

Ali mi ide na qrc što je sve podređeno novim generacijima, kako bih rekao, debilima (da ne kažem ono drugo, imamo kolegu vozača).

Jbg, ja sam previše old-school. Iako volim tehnologiju, mislim da treba ograničiti veličinu televizora u automobilima. Ionako većina ne zna da koristi ni 30% opcija koje se nude. O vozačkim (ne)sposobnostima ne treba ni trošiti reči.

TheStig

Slažem se sa tobom. Jbg današnje generacije samo interesuje dijagonala ekrana i šta ima od opcija za povezivanje. Ne daj Bože da ih se pita nešto od podataka vezanih za motor, prenos itd. Nekad je bilo najvažnije bilo kako se automobik vozi jer si ispred sebe imao cajger, volan bez bilo cega na njemu i mjenjač. Danas je to čini mi se u zadnjem planu. Još malo pa će volan biti istorija.

DUDE

Srce mi je dvaput vece kad god pogledam instrument tablu osnovne verzije Dacije Sandero. Cajgeri i komande klimatizacije i to je to. Pogled i sva paznja usmereni unapred, na put.