1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Dejan Hristov ponovo briljirao: Citroën 2CV
Dejan Hristov ponovo briljirao: Citroën 2CV
3

Dejan Hristov ponovo briljirao: Citroën 2CV

1.75K
3
Podelite sa prijateljima:

Hvala majstoru iz komšiluka koji nam je omogućio da oživimo sećanje na legendu iz prošlog veka, a i da vidimo kako bi mogla da izgleda kada bi, barem u stilskom smislu, bila prevedena na današnji dizajnerski jezik. Dakle, pred nama je virtuelna reinkarnacija Citroëna s oznakom 2CV. Zamišljen je kao moderni urbani četvorotočkaš, ali skockan u potupno retro fazonu.

Mnogi modeli nastali na popularnosti retro-talasa koji je zahvatio automobilsku industriju su bili i jesu prilično uspešni, pa tu kao najupadljiviji primer navodimo Fiat 500. Međutim, brend Citroen nije čak ni reinkarnirao jednu od svojih najvećih legendi, model 2CV. Tako da je to bio prinuđen da uradi naš nezavisni dizajner Dejan Hristov. Naš jer je iz Severne Makedonije, a i „prijatelj je naših prijatelja“.

Kako bilo, čovek je krenuo od klasičnog modela i jednostavno ga preveo u 21. vek. Render lepotan poseduje veće, u stvari velike točkove, tanane farove dok su sveukupne linije vozila elegantnije, uz izbegavanje narušavanja originalno zamišljenog oblika četvorotočkaša o kom smo u prošlosti puno pisali na našem sajtu.

Da se nije odstupilo od rešenja viđenih na legendi, vidi se i po tome kako se otvaraju ulazna vrata ili prozori u suprotnom smeru. Pride, pomenuti prozori se ne otvaraju u celini, već ostaju samo manji delovi kao pokretni. Obratite pažnju i na odsustvo klasičnih retrovizora – oni su zamenjeni kamerama pričvršćenim na C stubovima oživljenog kulta.

Veliki deo krova se otvara slično krovu originalnog četvorotočkaša, a tu je i savremena oprema poput klima-uređaja, info-zabavnog sistema, pa i električnim putem pokretanih prozorskih stakala. Moderan je i pogonski sistem, što će reći da je i on električni. Ipak, nemamo zamišljene tehničke specifikacije, pa ni sveukupne gabarite, ali ipak znamo da je s dužinom od 4.241 milimetar, nešto superiorniji od sadašnje Škode Fabije, na primer.

Naravno, sve ovo je hipotetička priča, a lepotan će najverovatnije ostati na hard diskovima brojnih automobilskih medija koji su preneli Dejanov novi rad. Mada… Ko zna, možda i uprava Citroena odluči da oživi ovo kultno ime na isti način, i daće Bog, s istim uspehom koji se smeši menadžmentu Renaulta s prelepim baterijskim hečom u najavi, s „peticom“.

AutoRepublika

(1751)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Bravo Dejane! Napravio si lep i jednostavan dizajn koji se ne udaljava od originala vec na elegantan nacin istice njegovu prvobitnu estetiku! Dimenzije su realne, samo jos da ga Citroen primeti. Preporucujem nasem krugu posetilaca AR da obavezno pogleda ovu galeriju:

https://www.behance.net/gallery/144149865/Citroen-2CV-EV

Miloje

Prelepo.. Retro. Možda podseća na PT Cruiser, naročito onaj Cupe concept ali super je

Matija