1. Home
  2. Vesti
  3. Rumunski kamiondžija 262 puta na prevaru sipao naftu na pumpama u Belgiji
Rumunski kamiondžija 262 puta na prevaru sipao naftu na pumpama u Belgiji
2

Rumunski kamiondžija 262 puta na prevaru sipao naftu na pumpama u Belgiji

15.68K
2
Podelite sa prijateljima:

Vozač kamiona iz Rumunije je, koristeći opremu za elektronsko varanje na terminalima za naplatu na benzinskim pumpama širom Belgije, čak 262 puta mogao da dopuni gorivo bez plaćanja. Natočeno gorivo bi zatim prodavaodrugim vozačima kamiona. Čak je i kupoprodajna cena tako „nabavljenog“ dizela postala poznata, i iznosila je 0,8 evra po litru.

Radnik na industrijskoj benzinskoj stanici na izlazu E19 u belgijskom gradu Mer (Hogstraten) je obavestio policiju dana 4. februara 2020. godine, nakon što je jedan vozač kamiona primetio inkriminišuću opremu. Crna metalna ploča sa baterijom i rupom gde kamera može da snima je pričvršćena na terminalu za plaćanje benzinske pumpe.

Manipulativna oprema je omogućavala nemoralnom vozaču da se podaci na karticama za gorivo kopiraju i prenesu na druge kartice. Istovremeno je kamera snimila kodove koje su uneli vozači koji plaćaju na tom terminalu.

Preko snimaka sa nadzornih kamera benzinske pumpe u Meru, istražitelji su došli do Rumuna Barbarosa I. (51) i Mihaija S. (41). Oni su početkom 2020. godine, kružili lokalnim putevima Belgije u blizini brojnih belgijskih stanica u vozilu s rumunskim registarskim brojem.

Nakon što je pokrenuta istraga na evropskom nivou, policija je pretražila domove osumničenih krajem novmebra prošle godine, gde su inspektori pronašli manipulativne uređaje, kao i sve podatke i fotografije koju bile optužujuće za osumnjičene.

Naknadnom istragom je otkriveno da su optuživani na prevaru točili gorivo između 2015. i 2020. godine, dok se u sudskom procesu došlo i do toga da su gorivo po navedenoj ceni otkupljivali uglavnom vozači iz Irana i Turske. Navedeno je i da su oštećene pumpe u brojnim belgiskim gradovima, dok cenimo da navođenje tih mesta ne bi ni na koji doprinelo poboljšanju kvaliteta priče.

Prvonavedeni osumnjičeni je dobio kaznu od osam hiljada evra, uz petogodišnji zatvor, nakon što je utvrđeno da je u 262 navrata počinio istu prevaru. Drugooptuženi se bavio pitanjima u vezi opreme, pa je njegov greh blaži. Dobio je dve i po godine robije i kaznu od četiri hiljade evra.

Međutim, to nije sve, optuženi i osuđeni će morati i da refundiraju štetu kompanijama koje su propatile, a iznos je utvrđen na nivou od 60 hiljada evra.

AutoRepublika

(15680)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Sitno, 60K eur. Za njih nekoliko. Postoji propis sa koliko goriva u rezervoaru mozes uci u EU, stite oni svoje trziste. Lako je napuniti rezervoar van EU….

Laki

Ćorav posao pa se tako i završio!