1. Home
  2. Vesti
  3. Audi: Vodonik nije dobar izbor za energent u sektoru individualne mobilnosti!
Audi: Vodonik nije dobar izbor za energent u sektoru individualne mobilnosti!

Audi: Vodonik nije dobar izbor za energent u sektoru individualne mobilnosti!

798
3
Podelite sa prijateljima:

Markus Disman nema nikakve dileme kada je u pitanju budući koncept mobilnosti, a sada je ponovo potvrdio svoju privrženost baterijskom segmentu, ponovo izražavajući sav arsenal skepticizma u vezi upotrebe vodonika kao energenta u sektoru putničkog saobraćaja. O tome da je želeo da ohrabri evropske zemlje da okrenu leđa fosilnim gorivima, već smo pisali prošle nedelje.

Za prvog čoveka odeljenja Audi Sport i brenda koji je izgradio svoju reputaciju na trkama automobila, prilično je bilo neočekivano i hrabro da zauzme tako radikalan stav protiv motora s unutrašnjim sagorevanjem. Od svog dolaska, što se zbilo 1. aprila 2020. godine, usred globalne zdravstvene krize, Markus Disman je nastavio da afirmiše svoju podršku razvoju baterijskog električnog vozila, prateći put kojim je krenuo njegov nadređeni, Herbert Dis, takođe vatreni branilac ove vrste mobilnosti za budućnost.

U ovom trenutku je zapravo veoma bitno opredeliti se u pogledu toga koji je koncept mobilnosti onaj koji je dobitni za budućnost. Proizvođači su suočeni sa kritičnim izborom koji uključuje milijarde evra ulaganja. Dovoljno je reći da je bolje ne promašiti s ulaganje, inače bi povraćaj investicije mogao biti znatno smanjen! Cela grupacija Volkswagen, gde je uključen i Audi, se opredelila i sve karte su bacili na baterijski segment.

Tokom samita koji nosi ime Ludwig Erhard i koji okuplja „bitne ljude iz političke, ekonomske, naučne i medijske sfere,“ Markus Disman je ponovo izrazio jasan stav, najpre govoreći o energiji. “Ako sav raspoloživ zeleni vodonik iskoristimo za naša vozila, onda ta količina koja preostane neće biti dovoljna da pristupimo dekarbonizaciji u ostali oblastima. Kao primer možemo navesti proizvodnju čelika“.

Vodonik je energent koji izaziva snažne podele, pa čak iako je, na papiru, podesniji za upotrebu u sektoru transporta teškim vozilima (kamioni i brodovi), a koji inače ne bi bili ekonomični kada bi sa sobom vukli tone, čak i desetine tona teške baterije.

Konkretno gorivo „bi se onda logično nametnulo u ovim sektorima, posebno pošto je zapremina rezervoara manje ograničenje kod teškaša nego kod automobila. Sve u svemu, Markus Disman izvlači logično zapažanje sa strogo naučne tačke gledišta, posebno pošto ukupan prinos vodonika (proizvodnja, skladištenje pod pritiskom, distribucija, potrošnja u gorivoj ćeliji) je manji od prinosa baterije koja direktno troši električnu energiju iz mreže.

Ako ste pomislili da izvršni direktor Audija podržava isključivo segment baterijskih vozila, bez podrške dopunjivim hibridima, u pravu ste, jer njih smatra prelaznim rešenjem.

„Po našem mišljenju, nemačka automobilska industrija bi trebalo da se usredsredi na baterijski segment u oblasti individualne mobilnosti, prevashodno zbog toga što su ogromna sredstva neophodna kako bi se izgradila mreža stanica za dopunu baterija. To je ujedno i razlog zbog kog podržavam postepeno ukidanje podsticaja za nabavku  plug-in hibrida, što bi trebalo da se desi s krajem ove godine.”

AutoRepublika

(798)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Glavni menadzer VW korporacije je Dr Herbert Dis, od aprila 2018 godine. Odmah po preuzimanju vlasti krenuo je svom snagom u propagandu baterijskog pogona i istovremeno otvorio razvojne projekte e-automobila, kojih do tada uopste nije bilo u programu VWa. Nije prosao ni jedan dan (!) a da se u strucnim medijima nije pojavila neka njegova propagandna prica na temu e-mobilitet! On je neumorno vrsio pritisak na kompletan vrh nemackog drustva: politicare, strucne institute, proizvodjace i gradjane. Zeleo je da, posle vise od 100 godina postojanja gorivnih motora, preko noci svima promeni shvatanja o mobilnosti. I pored svih napora, to mu… Pročitaj više »

BB

Sa bjesomučnim povećanjem težine, veličine, količine opreme, brzinom zamjene auta i opštim gužvama, bilo koji pogon neće biti ekološki…

Matija

Ako je VW sa Disom i Dismanom na vrhu toliko ubedjen u ispravnost totalne orijentacije ka baterijskom pogonu, zbog cega se onda nisu posvetili masovnoj elektrifikaciji saobracaja vec samo elitnoj klasi? VW ima u programu jedan od najmanjih e-automobila u EU, model Up. Ali ga proizvodi u kolicinama „na kasicicu“, samo zbog imidza! 90% obima proizvodnje e-vozila VW korporacije namenjeno je gornjim slojevima kupaca! Duet Dis-Disman, pre nego sto pocnu da nam ispiraju mozak, trebalo bi da prebroje sva motorna vozila sirom sveta, da izracunaju okvirnu kolicinu sirovina neophodnu za njihovu elektrifikaciju a zatim da taj rezultat uporede sa procenama… Pročitaj više »