1. Home
  2. Vesti
  3. Honda i General Motors će zajedničkim snagama proizvoditi jeftine EV
Honda i General Motors će zajedničkim snagama proizvoditi jeftine EV
3

Honda i General Motors će zajedničkim snagama proizvoditi jeftine EV

160
3
Podelite sa prijateljima:

Honda i General Motors su u septembru 2020. godine objavili formiranje alijanse za zajednički razvoj automobila, ali su naknadno izneti ciljevi otkrili jednu površnost u objavi. Sada konačno imamo barem neke pojedinosti u vezi s tim dogovorom. Navedeno je da će u Amerikanci i Japanci u okviru alijanse proizvoditi „pristupačna“ električna vozila, i da će ona biti „štancovana u milionskim serijama“. Predmet deobe bi trebalo da budu platforme, tehnologije i dizajn, ali će sigurno biti korišćena sledeća generacija baterija Ultium. Za njihov razvoj je zadužen američki partner.

Glavni fokus će biti na kompaktnim krosoverima, pa je GM najavio da će zajednički osmišljeni modeli biti jeftiniji od dolazećeg krosovera s oznakom Chevrolet Equinox EV, koji će se inače pojaviti na tržištu tokom jeseni 2023. godine.

Proizvodnja novih električnih vozila će 2027. godine započeti u Severnoj Americi a potom i u Južnoj Americi i Kini, dok će u budućnosti zajednički program postati stvar globalne ponude. Dodatno, GM i Honda istražuju mogućnosti saradnje u oblasti konstrukcije trakcionih baterija: obe kompanije već rade na usavršavanju baterija u čvrstom stanju, dok je Honda već pokrenula i probnu proizvodnju na tlu domovine.

Mora biti rečeno da Honda i GM sarađuju u Americi već nekoliko godina, iako još nema vidljivih rezultata i nema ničeg posebnog što bi ilustrovalo njihov poslovni spoj. Još 2013. godine su se udružili u oblasti tehnologije upotrebe vodonika u industriji i četiri godine kasnije su stvorili zajedničko preduzeće FCSM (Fuel Cell Sistem Manufacturing).

Godine 2018. je formiran tripartitni savez sa Cruiseom, čiji su ciljevi bili u oblasti razvoja električnih bespilotnih letilica. Dve godine kasnije, GM i Honda su potpisali  ugovor kojim je definisano da će američka strana razviti dva električna vozila za Hondu, i da će, pored platforme, dodati i trakcione baterije Ultium i svu General Motorsovu elektroniku. KrosoverHonda Prologue krosover i njegov pandan pod brendom Acura će se pojaviti na tržištu 2024. godine. Njihova ponuda će biti ograničena samo na tržište Amerike.

AutoRepublika

(160)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Sa akcentom na reči „jefitina EV vozila“ 🙂

A sve to planiraju „već“ od 2027. godine …

Iznogud Časni

a da ih neko obavijesti da kinezi prodaju odavno jeftina ev vozila tj dilde? mislim, cisto da budu u toku..daleko je 2027

Mustang

znači gm će da radi za hondu