1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost večeri: Amerikanci se setili tužne godišnjice i nahvalili Yugo?!
Zanimljivost večeri: Amerikanci se setili tužne godišnjice i nahvalili Yugo?!

Zanimljivost večeri: Amerikanci se setili tužne godišnjice i nahvalili Yugo?!

10.17K
42
Podelite sa prijateljima:

Današnji dan većini nas sigurno nije preterano bitan, ali ukoliko ste nostalgični za domaćom Zastavom, možda vam je i ovaj datum ostao u nekako tužnom sećanju. Naime, 11. novembra 2008. godine, poslednji Yugo je sišao s proizvodne trake fabrike u Kragujevcu, čime je kompletirana relativno uspešna karijera. U 28 godina je proizvedeno 794.428 primerka, a pored država na Balkanu, takođe se izvozio praktično na svaki kontinent.

U današnjoj vesti vam nećemo pričati o Yugovoj istoriji i zašto je (ne)bitan. Veliki broj takvih informacija smo izneli u priči o njegovoj američkoj avanturi i to u dva dela. Danas ćemo posvetiti pažnju vesti koju je priredio novinar Miltona Stern, i koju je objavio na uglednom američkom sajtu Hemmings. U toj vesti, on je zapravo ishvalio našeg mališana. Rekli bismo ironično, pošto je Car & Driver pre svega nekoliko meseci ponovo proglasio Yugo za najgori automobil koji se ikada prodavao „preko bare“.


U većinem delu svoje priče, Stern iznosi činjenice o istoriji našeg automobila, i kako je debitovao 1985. godine pod sloganom da se „stara ideja ponovo rodila“, tako što je bio reklamiran pored Forda Modela T i Volkswagena „Bube“.

S početnom cenom od 3.990 dolara (oko 9.650 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca) Yugo je bio ubedljivo najjeftiniji automobil u Americi i u narednih sedam godina je pronašao oko 140.000 kupaca. Većina medija će kritikovati zastarelu mehaniku i nizak kvalitet materijala, ali je Stern odlučio da se koncentriše na pozitivne osobine Yuga.

Posebno napominje da je naš mališan bio žrtva perioda u kom se pojavio, i da je daleko od najgoreg automobila ikada proizvedenog. On se dalje fokusira na poređenje s ostalim jeftinim automobilima u istoriji, gde svakako spadaju Model T i „Buba“. Naime, oba su imala veliku pažnju i stekli kultni status zato što su se pojavili u krizna vremena, onda kada je publika tražila takve četvorotočkaše.

S druge strane, Yugo je stigao u Ameriku u vreme kada je privreda bila na visokom nivou, a benzin jeftiniji od vode. Dovoljno je videti da su u to vreme debitovali, ne samo prvi japanski premijum brendovi, kao što su Acura, Lexus i Infiniti, već i neki drugi sportski kultni modeli poput Honde NSX i Mazde Miate. U prevodu na neki jednostavniji jezik, „Jenkiji“ su imali mnogo dolara da troše, i jeftini gradski automobil se nije uklapao u takvu strategiju. Potrebno je spomenuti da je za sledeći najpristupačniji automobil na listi, Hyundai Excel, bilo potrebno izdvojiti 4.995 dolara (današnjih 11.860 dolara).


Yugo je omogućio mnogim studentima i kupcima sa skromnim budžetom da poseduju novi automobil, što u protivnom ne bi bilo moguće. Stern napominje da svrha Yuga nikada nije bila da vas služi večno, kao neka Toyota i Honda već da vas što jeftinije preveze na željenu destinaciju dok ga ne otplatite, a onda da ga zamenite novim modelom.

Iako je bio izuzetno lošeg kvaliteta po pitanju plastike u enterijeru, na mehaniku se malo ko žalio. Standardni 1,1-litarski benzinac je razvijao 55 konjskih snaga i ubrzavao iz mirovanja do 80 km/h za solidnih 10,6 sekundi. Zašto baš 80 km/h, a ne standardnih 100 km/h?

Pa, Zastava je zaključila da u navedeno vreme, nije bilo niti jednog autoputa u Americi na kom je bilo dozvoljeno voziti brže od 80 km/h, pa tako vlasnicima ne bi trebalo biti bitno koliko je potrebno da se dostigne viša brzina.


Tako da na kraju dana, lako je kritikovati model iz Kragujevca za sve neuspehe, ali sama pojava na američkom automobilskom tržištu je uspeh za sebe. Yugo i dalje čuva „rekord“ po trećem najboljem prodajnom rezultatu u svojoj debitantskoj godini, ispred današnjih giganata kao što su Toyota i Volkswagen. Pride, njegove današnje cene kao polovnjaka nadmašuju većinu, u svoje vreme značajno skupljih konkurentskih takmaca.

Nažalost za Yugo, nedostajala je samo jedna naftna ili ekonomska „preko bare“ da našeg mališana stavi u još veći centar pažnje …

Zoran Tomasović

(10168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

42 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bio je to „avion“ svoga doba 😊

Lala

„Sto miliona Jugovića
Milion Juga 45 „

sami

Šta si ovo pisao o Jugu. Nešto trućao – verovatno si ga nagrdio, vidim zakačio si nekih slika. Ajde napiši ako već praviš članke, koje su razlike Juga za Ameriku i ovog domaćeg, ajde malo se potrudi

Yankee

Procitaj pa ces znati sta sam pisao. 😉 Ili hoces da ti prekopiram celu pricu ovde u komentar pa ces onda procitati posto znamo da ti citas samo komentare?

sami

Samo komentare i slike. Nemam račun da čitam kad znam šta možeš da napišeš.

Yankee

Pa sta me onda pitas u komentaru sta sam pisao o Yugu? Ne mislis valjda da cu ti prepricavati sta gore pise? Procitaj ako te zanima; ako ne, onda produzi dalje … sta drugo da ti kazem …

sami

Reko napiši nešta pametno, a znam da to gore nema. Mada je pitanje kolko to ovu publiku zaima i kolik obi to razumeli. Recimo koje gume su išle za Ameriku, koja ulja, kakvi su bili farovi, kakve izmene na izduvu i karburatoru, koja je razlika na spoljnim retrovizorima, zaštiti, školjki i sl. Eto, kad bi stajao dobro samonom, može biti da bi ti nešto šapno.
Ajmo ovako. Pogledaj malo farove, pa javi ako šta primetiš

Yankee

Kao sto rekoh – procitaj ako te zanima; ako ne, onda produzi dalje … 😉

sami

Evo da ti odam tajnu, da ne misliš da te farbam. Na ovom Jugu Amerika ugrađivani su veći farovi, koji su sa integralnom sijalicom i koji se menjaju celi kad crkne sijalica. Američki standard. Dalje neću da ti odjem tajne, a ima ih dosta. Slab si novinar kao što slabo poznaješ aute.

Yankee

S obzirom da si ti jedini koga interesuju takvi detalji (sam si gore rekao), a pri tom znas takve detalje – sto bi onda ja pisao o njima?

sami

Površno, tanko, ko i ceo Google, Kako koja godina sve gluplji. To me fascinira. Globalna zajebancija. Nastavi da tražiš krntije po svinjarcima, ali posebno one američke za koje se ovde nike ni čulo

Yankee

I pod „niko“ mislis na sebe eksperta. 😉
Hocu, nastavicu, hvala na savetu. Za koji dan te ceka prica o Mustangu GT350 iz 1984. godine. Ne zaboravi da procitas komentare.

sami

Taj me ne interesuje. Tu ni slike ne gledam. Ozbiljno

Yankee

Ne znam kako cu nocas da spavam od sekirancije … Pa kud si mi to rekao?

D_C

Amerika i Evropa su imali i jos uvek imaju gomilu razlicitih standarda. Normalno da ce za americko trziste da idu farovi koji zadovoljavaju americki standard. Imao je i pokazivac brzine u miljama a ne u km. Jel treba da se pise i o tome? Da napomenemo i da su modeli za Veliku Birtaniju, gle cuda, imale volan na desnoj strani?

D_P

Posedovao sam primerak za američko tržište. Pokazivač brzine je imao i u miljama i u kilometrima. Kvalitet u pojedinim segmentima bio na višem nivou, mada za američko tržište na vrlo niskom. U svakom slučaju daleko pouzdaniji od ovog za domaće tržište.

Izmenjeno 3 godine pre od strane D_P
Don

Problem je u pouzdanosti, koja to smeće od auta (imao sam ga 15 godina) nikad nije krasila. Nadalje, nas su odrali sa cijenama a prodavali su u USA za par hiljada dolara, prodajna cijena je nesto viša bila. Morali su i izmijeniti dosta stvari zarad USA standarda, no gledano generalno, kvaliteta proizvoda iliti USA auta i naša, naša auta su kudikamo kvalitetniji proizvod,ali skuplji jer Evropu treba odrat. Kad vidis da se i dan danas tamo fura plastika Ala pljugic, sve ti je jasno, a dizajn potpisuje gospodja sjekira.
Uglavnom, zasluženo je zauzeo visoko mjesto u crticu Auti 2.

D_P

Što se tiče pouzdanosti služio me je dobro dok nisam rešio da eksperimentišem sa jačim motorom 1.8 8V iz Alfe 155.

D_C

‘Pokazivač brzine je imao i u miljama i u kilometrima. ‘ – Da, ko je ziveo u SAD zna da je to propis. Milje velikim brojevima, km malim. Razlog je jer se u Kanadi koriste km. Kod kanadjana je obrnuto, kmph je velikim brojevima, mph malim.

Kiza '75

Ja vozim jedan primerak iz 1994 god. sa integrisanom sijalicom u faru. Farovi su Mađarske proizvodnje i još uvek rade (fabrička ugradnja)

miroslav

Sto lepo ne prodas to smece i pocnes da vozis bar normalan auto, imas jeftinih polovnjaka koji jedu juga

Miki

Tacno se s vremena na vreme pojavi ovde neki bolid sa svojim komentarima, onda nestane, pa se pojavi novi.. Ili je to isti lik sa novim nickom i starom frustracijom.

BB

Kako se zvao onaj iz Lazarevca što terorisao VG?

S mile

Čuveni Dejan L… Nije mogao da prođe tekst bez njegovog opširnog komentara.

Baš se podsetih tog lika.. Xa.. Xa.. Xa

sami

Miki, Miki veliki
Miki, Miki ludi
Miki, Miki veliki

Miki Miki od koje si ti struke i nauke? Pekar, lekar, kolar, stolar?? Ili si i ti veseli gastarbajter?

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
YugoFlorida

Ovaj srebrni GVX… prava bombonica. Da je Zastava uspela da plasira Floridu na američko tržište u većem tiražu, verovatno bi Zastava kao brend duže tamo opstao, i imao bolju reputaciju.
Bilo kako bilo, sjajno je čuti da je neko za promenu pohvalio našeg Jugića.

Zoca

Al je negde tamo doslo do promene plana…

gavrilo

negde sam procitao pricu, da se Florida ustvari trebala zvati Pony… ali su informacije procurile u javnost pre nego sto je ime zasticeno. Imena se docepao Hundai koji se u to vreme probijao na americko trziste. Zastitio ime i izbacio na trziste model ‘pony’ gotovo pa kopiju nase floride. Ostalo je istorija.

D_C

Da, osim sto Hyundai koristi naziv Pony jos od 1975, u Evropi od 1979. a u Americi od 1985. dok je Florida usla u proizvodnju 1988. Hyundai Poni (Excel) koji je ‘gotovo pa kopija nase floride’ se pojavio 1985. Zakljucak izvedi sam…

Kittitelj

Da je Zastava uspela da plasira Floridu, Sanu, na američko tržište obrukala bi se još mnogo više, tako da, po meni, bolje sto nije.

Slavko

Brat pazario novog 1.1 2007 ako se dobro secam. Prevalio taj auto nekih 430.000 dosad, i jos ide. Limariju radio par puta, ali ovo ostalo se pokazalo posve ok, sve i da mora nesto da se menja, kosta smesne pare.
Samo da je imao svoju neku evoluciju, pa da naslednika vozamo i danas, tj da moze da se kupi, a ne da jedan te isti prave 30 godina.

Zoca

Dolar devalvira lepo.Prosle godine (tekst iz februara )Yugo imao protivvrednost 9400 $,a 21 mesec kasnije 9650.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Zoca
S mile

Moj otac i dalje vozi Yugo 55 iz 91god. Ovih dana je imao najveci kvar u njegovoj istoriji voznje. Otislo kvacilo. Posle 30god voznje. Pa da je prelazio po 5000 godisnje. Pa je dosta izdrzao. Ja sam jednog leta, za 6 meseci presao oko 15000km. Prvi posao. Komercijala…

Stari Dejan

Kako stoje stvari sa održavanjem Yugiše sada? Koliko je teško naći delove?

Slavko

Pomenuti brat rece da je sad vec problem za neke delove za nabaviti. Kragujevac valjda vise to ne pravi, a i ovi iz tzv male privrede su (vecina njih) batalili prestankom proizvodnje.

s mile

Uz sve negativne priče o yugu, mi smo zaista prezadovoljni, dal je to do serije, bila dobra, ili do održavanja, mada vožen je svugde, po gradu, selu, do njive.. tovaren svim i svačim. Ali zaista bez nekih bitnijih problema. TNG poslednjih 15 god. Tako da oko jurnjave za delovima..nemam iskustva

sami

Naravoučenje, Mustang je najbolji 🙂

Don

Joca pljugic.

Don

Mislim da si ovaj dvojica trebaju pod hitno razmijenuiti brojeve telefona i onda privatno dopisivati 😂🤗🍻🍻

Daca

13 kljuc klesta parce zice i gotov servis kad strane u snegu otvoris vraata podmetnes fame gurnes I nastavis dalje, a Danas ove polovnjake sa zapada neznaju da poprave aservis 250 evrica PA bar da znaju da poprave nego nagsdjaju ko veterinari radnicka klaso do sledece plate neznam sta ces

Zoca

Krediti,kladionice ,dugovi,problemi – ali iz auta Srbenda ne izlazi.Kako bi ovolike banke opstale u siromasnoj drzavi-sve ovo je privid i lazni spoljasnji sjaj.Zaduzen covek ne sme da se buni-tako rezimi i opstaju.A najposle i drzava je duzna……