1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Premijum limuzinske perjanice se suočavaju s ozbiljnom pretnjom SUV/krosovera i EV
Premijum limuzinske perjanice se suočavaju s ozbiljnom pretnjom SUV/krosovera i EV
3

Premijum limuzinske perjanice se suočavaju s ozbiljnom pretnjom SUV/krosovera i EV

559
3
Podelite sa prijateljima:

Neka od najvećih imena, kada je reč o premijum limuzinama u Evropi, doživljavaju pravi prodajni brodolom, u najvećoj meri zahvaljujući kombinaciji pritiska od strane novih velikih SUV i krosover modela, padu potražnje za nekim elektrifikovanim modelima i činjenici da sportski izražajniji karoserijski stilovi nadmašuju tradicionalne limuzine.

Mercedes-Benz S klase je i dalje bio vodeći u segmentu u maju, uprkos padu prodaje od čak 22 odsto, kažu podaci JATO Dynamicsa. Slabije se prodavao i trećeplasiran BMW serije 7 (-9 odsto), dok je Porsche Panamera pala na peto mesto nakon očajnih pet meseci, uz pad od 31 odsto.

Međutim, jedan od najvećih gubitnika je Tesla, čiji je Model S zabeležio „minus“ od čak 52 odsto, što pre svega može da se pripiše okretanju kupaca ka manjem Modelu 3. Tako je Model S, lider u segmentu tokom 2017. i 2018., pao na šesto mesto.

Kupe stil

Najimpresivniji rast u kategoriji je ostvario Mercedes-Benz CLS, kupe s četvoro vrata, koji je s novom generacijom nastupio 2017. Prodaja od 4.689 primeraka je označila rast od 76 odsto, što je CLS-u donelo drugo mesto u segmentu. S druge strane, Audi A7 je bio slabiji s „minusom“ od 1,7 odsto, što mu je bilo dovoljno da zauzme četvrtu poziciju ispred Panamere.

U međuvremenu, BMW se priprema za postepeno ukidanje serije 6 Gran Coupe, koju će zameniti varijantom serije 8, koja će u prodaju krenuti u septembru. „Osmica“ GC će, pored četvoro vrata, prvi put ponuditi pet mesta za sedenje, tako da je realno očekivati da će „otkinuti“ deo prodaje tradicionalnim limuzinama kao što su serija 7, S klasa i A8.

„Današnji kupei s četvoro vrata kupcima pružaju sportski imidž i performanse, i to uz iskoristivo sedište pozadi, koje obično nedostaje u ovoj niši“, rekao je Sem Fjorani, potpredsednik AutoForecast Solutionsa.

Mercedes takođe širi svoju ponudu u segmentu kroz AMG brend, odnosno lansiranje GT sedana, čija cena startuje s 91.808 evra u Nemačkoj, što je neznatno više od ulazne cene S klase. Za sada je prodaja impresivna, dostigavši 2.220 primeraka, što AMG GT stavlja zaključno s majem na osmo mesto.

BMW cilja istu grupu kupaca sa serijom 8 Gran Coupe. Startna cena je 91.500 evra (u Nemačkoj), što je više od 84.900 evra serije 6.

Više električnih automobila

Segment prestižnih premijum sedana se ubrzano širi na tržište električnih automobila. Počev od sledeće godine, rivali vremešnog Tesla Modela S će na raspolaganju imati Porsche Taycan, dok će Jaguar zameniti komercijalno propali XJ novim električnim modelom. Audi se priprema za početak proizvodnje e-trona GT, baziranog na Taycanovoj platformi, krajem 2020.

„Teoretski, električni modeli bi trebalo da dominiraju ovim segmentom“, rekao je Tim Urkhart, analitičar u IHS Markitu. „Veće mehaničke platforme obezbeđuju dovoljno prostora za veće baterijske ćelije, što naravno pruža veću autonomiju, a u ovoj klasi proizvođači mogu da odrede više cene s kojima bi apsorbovali troškove baterija.“ Takođe, električni automobili pružaju uglađeniju vožnju, viši obrtni moment i niži nivo buke i vibracija, što kupci u ovom segmentu posebno vrednuju.

Nulta emisija može da igra sjajnu ulogu u imidžu čelnika kompanija, koji žele da se predstave ekološki osvešćenijim. „Kada trošite tone kompanijskog novca, teško je opravdati postojanje V12 motora, ali onaj električni šalje pravu poruku“, kaže Urkhart.

Plug-in hibridi takođe postaju sve popularniji u segmentu. Tokom maja, prodaja 740e verzija BMW-a serije 7 porasla je 41 odsto, tako da se na elektrifikovani model sada odnosi 19 odsto ukupne prodaje „sedmice“, dok „plug-in“ hibrid S klase zauzima tek šest odsto ukupne prodaje perjanice iz Štutgarta. Mercedes kaže da planira i lansiranje plug-in hibridne verzije AMG GT-a.

Prodaja hibridne Panamere je nadmašila plasman konvencionalnog modela u Evropi, otkada je Porsche izbacio dizel motore iz ponude, februara 2018. Međutim potražnja za Panamera E-Hybridom je pala 45 odsto u prvih pet meseci na 1.853 prodate jedinice. Na E-Hybrid verzije se i dalje odnosi 52 odsto Panamerine ukupne prodaje, ali je pad alarmantan.

Porsche je rekao da je razlog pada prodaje sporo isporučivanje filtera čađi za benzince, koji su Panameri E-Hybrid neophodni da prođe novu ekološku legislaturu, dodavši da je sada „sve na mestu“. „Mi stoga očekujemo značajno povećanje udela E-Hybrid modela u mesecima koji slede“, rekao je Porscheov glasnogovornik.

SUV pretnja

Tržište prestižnih limuzina bi moglo da bude pod dodatnim pritiskom, izazvanim lansiranjem novih krosovera kao što su Audi Q8 i BMW X7, rekao je Felipe Munjoz iz JATO Dynamicsa. „Treba da sačekamo na potvrdu ovog trenda, ali prodaja 1.042 primerka, koliko je ostvario X7 u maju, primera radi, sugeriše da bi kupcima mogao da se menja ukus.“

Gornji dom premijum tržišta doživljava ubrzan rast, dovoljan da se apsorbuju i SUV/krosoveri i limuzine, rekao je Semi Čen, analitičar iz LMC Automotivea. „Aktivnost SUV modela u okviru premijum segmenta mu zapravo povećava ukupan obim, ali ne tolikona račun konvencionalnih automobila, kao što je slučaj kod ’mejnstrim“ marki.“

LMC predviđa da će prodaja velikih premijum sedana dostići brojku od 100.000 do 2022. što je prilično više u odnosu na 78.000 iz 2018.

AutoRepublika

(559)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Od svih Mercedesa (u njih ne računam FWD modele) najmanje mi se dopada baš glomazna S klasa, ali naslovna fotografija je ipak poetična….

J4ZZER

U mom gradu (NP) S klasa se upotrebljava kao zamena za vozila A, ali i isto tako i B segmenta 🙂 Brat je uzeo S320 na operativni lizing i sad realno za grad nije, za regionalni put (krivudava Ibarska) isto niie… Jedino ostaje sat dva vremena autoputa po Srbiji, tako da je iskoristivost i amortizacija upitna.

Udobnost jeste za pricu, kao da se covek vozi na barsunastom oblaku koji i nase oranice pretvara u moderne piste, ali… Mene isto umara ona glomaznost i onaj „pramac“, kao gliser da isparkiravas, ali jedno 200 kilometara.

Zvezdan Božinović

Bravo, znam da je u Novom Pazaru Mečka ikona, posebno S klasa. Ogroman, ogroman automobil….Taj dizajn je super, ali pristaje manjim modelima, ne i tako velikom