1. Home
  2. Vesti
  3. Sukob u Ukrajini mogao bi dovesti do drastičnog povećanja cena električnih automobila
Sukob u Ukrajini mogao bi dovesti do drastičnog povećanja cena električnih automobila
4

Sukob u Ukrajini mogao bi dovesti do drastičnog povećanja cena električnih automobila

263
4
Podelite sa prijateljima:

Spremaju se tektonski poremećaji u automobilskoj industriji. 

U poslednje vreme proizvođači automobila su pod ogromnim pritiskom. Pandemija korona virusa, ekonomska kriza, elektrifikacija, sve su to noćne more rukovodilaca velikih kompanija iz ove sfere. Poslednja u nizu je rat u Ukrajini koji je sa sobom doneo velike probleme. Jedna od posledica sukoba na istoku Evrope jeste rast cena sirovina.

Neverovatno velika količina sirovina stiže upravo iz Ukrajine, ali daleko više iz Rusije koja je pogođena snažnim sankcijama gotovo čitave Evrope i SAD, Kanade, Australije i brojnih drugih zemalja. Američka banka Morgan Stanley nedavno je uradila analizu i procenila da ukoliko se nastavi ovakav skok cena sirovina, treba očekivati ogromna poskupljenja ionako skupocenih električnih automobila.

Morgan Stanley navodi da je litijum doživeo ogroman skok cena u poslednje vreme i ako se ovaj trend nastavi, električna vozila moraće da poskupe najmanje 25%! Sa takvim rastom cena, sasvim je izvesno da će proces elektrifikacije biti usporen, daleko sporiji nego što je u ovom trenutku.

Ipak, sa drugih strana najavljuju da je u pitanju samo privremeno poskupljenje litijuma, zbog rata u Ukrajini, i da se očekuje skoriji pad cena. Ukoliko do toga ne dođe i litijum zadrži visoke cene, eventualno rešenje biće baterije bez tog materijala, a od takve tehnologije smo još uvek vrlo daleko.

AutoRepublika 

(263)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lako će se kompenzovati taj mogući rast troškova proizvodnje EV-a. Digneš drastično cenu svim neelektričnim.

Iznogud Časni

plus ce natjerati drzave da daju vece poticaje za kupovanje dilda. Koja je to mega akcija, cudo jedno.

DUDE

Ne znam za vas, ali kako automobili svakim danom bivaju sve skuplji a cene benzina idu u nebo, meni polovan Fiat Punto sa pogonom na metan sve lepse izgleda.
100km za 400 dinara, registracija, delovi i odrzavanje jeftini…Ne moramo svi da vozimo elektrik, jel da?

Iznogud Časni

Slažem se