1. Home
  2. Vesti
  3. Šef Lancije: Čeka nas veličanstvena budućnost
Šef Lancije: Čeka nas veličanstvena budućnost
5

Šef Lancije: Čeka nas veličanstvena budućnost

983
5
Podelite sa prijateljima:

Prvi čovek italijanske marke najavljuje velike stvari za legendarni brend. 

Luka Napolitano, izvršni direktor Lancije, kazao je u razgovoru sa pripadnicima sedme sile u Italiji da je uveren da dolazi vrlo lep period za tog proizvođača. „Čeka nas veličanstvena budućnost. Planovi su spremni, vredno radimo i rezultati neće izostati“, rekao je Napolitano.

On je još jednom potvrdio da će obnova tog brenda startovati sa narednom iteracijom Ypsilona. Budući hečbek biće u vrlo bliskom srodstvu sa Peugeotom 208 i Opelovom Corsom, a veruje se i da će se proizvoditi u fabrici u Španiji. Novi Ypsilon bi trebalo da startuje karijeru 2024. godine.

U međuvremenu, u Lanciji pripremaju strategiju poslovanja. Kako kažu, ugledaće se na Mercedes. „Smatram da je Mercedes odličan uzor i da imamo mnogo toga da naučimo na njihovom primeru“, rekao je Luka Napolitano.

On je dodao da će se Lancia u bliskoj budućnosti fokusirati na kupce u evropskim gradovima. Cilj je stvoriti mrežu od otprilike stotinu salona u kontinentalnom delu Evrope. U prevodu, to znači da će biti otvoreni saloni u nekih šezdesetak gradova na Starom kontinentu, što ne zvuči kao nešto naročito impresivna cifra.

Umesto razvijene mreže sopstvenih salona u Lanciji će se između ostalog osloniti i na bratske marke iz Stellantisa, ali i na online prodaju. Nakon što stigne nova generacija Ypsilona kroz dve godine, italijanska marka će se okrenuti većim modelima.

Tako bi 2026. godine trebalo da se pojavi nova Aurelia doduše u formi krosovera, dok će ikona Delta dobiti sledeću iteraciju 2028. godine i predstavljaće krunski dragulj brenda iz Pijemonta.

AutoRepublika 

(983)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Isto kao i reklamiran uspeh naše privrede, kada se krene od nule svaki uspeh je veličanstven…

Iznogud Časni

jes, i ja prodao kladu i kupio dildu! za prvi april naravno…kakva bi to vijest ovdje bila.

mkm

1.2L-130HP

:-)))))))))))

Matija

Neka im je Bog na pomoci!
Pre svega neka oslobode „Y“ od ovog Betmen dizajna.

DUDE

OK. Prepakuju jos jednom Peugeot 208, dignu cenu 5000eur i vozi…