1. Home
  2. Vesti
  3. Aditiv za dizel Adblue dostigao rekordne cene u istoriji
Aditiv za dizel Adblue dostigao rekordne cene u istoriji
1

Aditiv za dizel Adblue dostigao rekordne cene u istoriji

2.88K
1
Podelite sa prijateljima:

Mnogo je muka pogodilo globalnu, a posebno evropsku ekonomiju tokom poslednjih godina. Svet se suočio sa zdravstvenom krizom kakva se ne pamti u skorije vreme, a ona je kao nusproizvod pokrenula i niz neželjenih okolnosti koje uključuju i ogoljavanje problema nedovoljne proizvodnje elektronskih komponenti, ali i drugih sirovina i materijala koji su ključni, posebno u automobilskoj industriji. Jedan od deficitarnih artikala je svakako i Adblue, a o genezi nastanka ove drame, mogli ste da čitate u zasebnoj analizi.

Današnji dizel motori su duboko zavisni od procesa SCR. Skraćenica reprezentuje postupak selektivne katalitičke redukcije i u tom ciklusu, Adblue igra kritično važnu ulogu na način što prečišćava izduvne gasove i drastično umanjuje nivo štetnog isparenja, posebno azotnih-oksida. Rezervoar za ovu tečnost se na automobilima uglavnom dopunjuje prilikom redovnih servisnih intervala, uporedo sa zamenom motornog ulja i pratećih filtera, dok se kod šlepera i ostalih teškaša, dopuna mora vršiti osetno češće.

Kao da problema, nastalih kao posledica u uvodu opisanih okolnosti nije bilo preko glave, pre nekih tridesetak dana je nastupio i rat u Ukrajini, što je nanelo dodatni udarac evropskom sektoru transporta roba. Prevoznici još ne mogu da se oporave od šokantnog rasta cena nafte na benzinskim pumpama, a na njih se već naslonio svom težinom i problem skoka cene pomenutog aditiva Adblue. Cena ove supstance je tokom prethodnih nekoliko nedelja naprosto eksplodirala.

U prošlosti, i to u nedavnoj prošlosti, za stotinu litara Adbluea se plaćalo samo trinaest evra, ali je cena počela da raste još od prošle godine, na šta vas opet upućujemo na analizu razloga. Link možete pronaći u uvodnom pasusu. Kako bilo, cena aditiva za dizel je u ovom trenutku u Nemačkoj na nivou od 76 evra za stotinu litara, za šta se može zahvaliti naročito ukrajinskom konfliktu.

Od početka rata do danas, dakle za samo četiri i po nedelje, cena Adbluea je udvostručena, pokazali su podaci kojima raspolaže Argus Media, dok smo mi vest o tome pročitali na sajtu Handelsblatta, koji je praktično za sada jedini i preneo ovaj izveštaj, uzimajući u obzir samo globalno viđenije medije.

AutoRepublika

(2878)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Sve veselije i veselije …