1. Home
  2. Vesti
  3. BMW gradi fabriku za električne automobile u Mađarskoj
BMW gradi fabriku za električne automobile u Mađarskoj
3

BMW gradi fabriku za električne automobile u Mađarskoj

158
3
Podelite sa prijateljima:

Nemačka grupacija BMW je prošle godine ka kupcima otpremila ukupno 2.522.000 vozila širom sveta. U ovu brojku su uključena i vozila s oznakama Minija i Rolls-Roycea, kao i samo 104 hiljada električnih auotmobila, uz 224 hiljada hibrida, što u prevodu znači da se na elektrifikovana vozila odnosi samo 13% prodaje.

Ali, Bavarci planiraju da do 2030. godine, uveća prodaju električnih automobila na 1,5 miliona godišnje, što bi trebalo da bude nekih 50% od prodajnog kontingenta, uz opasku da će Mini i Rolls-Royce uskoro u potpunosti preći na električni pogon. U realizaciji ovih planova bi posobno važnu ulogu trebalo da odigra i nova fabrika kojoj je nadenuto pomodarsko ime: iFactory.

Novo preduzeće bavarske marke će biti locirano u blizini mađarskog grada Debrecina koji se nalazi na severu susedne države. Početak gradnje je najavljen za prvi jun, dok bi nakon 26 meseci, koliko je zamišljeno da traje gradnja, probna proizvodnja trebalo da započne u avgustu 2024. godine.

Prvi model koji će sići s proizvodne trake u novoj fabrici biće krosover BMW iX1, kao baterijski izdanak sledeće generacije konvencionalnog brata s oznakom X1. Ova porodica modela će biti prezentovana krajem ove godine, ali u prvoj fazi će se sklapanje SUV-a s oznakom iX1 odvijati u nemačkom gradu Regensburgu, gde se i pomenuti ugljovodonični X1 već montira.

Već u 2025. godini, nova iFabrika (iFactory) će postati glavna proizvodna lokacije za takozvanu Novu klasu BMW-a (BMW Neue Klasse), Planovi uključuju uvođenje najšire palete električnih vozila na modularnoj platformi, one koja će uključivati analog aktuelne Serije 2 pa sve do krosovera veličine BMW-a X7. Prvi model iz takozvane nove klase će debitovati 2025. godine i biće električni pandan Serije 3, kao sedana srednje klase s internom oznakom NK1, uz obećanu autonomiju od oko 700 kilometara.

U međuvremenu, BMW priprema električne automobile na već postojećoj arhitekturi, pa tako ove godine očekujemo, pored postojećeg modela iX1, i BMW i7 o kom smo juče izveštavali, kao i limuzinu kojoj će se radovati Kinezi a koja nosi naziv BMW i3. Za 2023. godinu je najavljen i veći sedan BMW i5.

AutoRepublika

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Sve se nema…..
Šta će bit sa starim fabrikama kad tamo više neće praviti ništa pa ni dilde, pitam za prijatelja?

TheStig

Ne znam samo sta ce da prave ni ko ce to da kupi. Čelika i uglja nestaje u Evropi, pogoni stali. Ko bude imao da jede 3 puta dnevno biće hadžija 😅Sve zahvaljujuci Ujka Semu.

Iznogud Časni

Čekaj, zar nije ova vijest objavljena ovdje prije jedno 3 godine i bilo riječ o milijardi eura ?!?!