1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Oldsmobile Rocket V8 – začetnik moderne V8 revolucije
Zanimljivost dana: Oldsmobile Rocket V8 – začetnik moderne V8 revolucije

Zanimljivost dana: Oldsmobile Rocket V8 – začetnik moderne V8 revolucije

269
1
Podelite sa prijateljima:

Upoznajte Oldsmobile Rocket 88, automobil koji je pokrenuo američku opsesiju moćnim V8 motorima. Rocket 88 danas možda nije poznat kao što to jeste prvi pravi „muscle car“ Pontiac GTO, pa ni kao Chrysler C-300, koji je bio prvi masovno proizvedeni američki automobil s 300 konjskih snaga, ali njegovo prisustvo je igralo još veću ulogu.

Oldsmobile je takođe započeo trend koji su i ostali proizvođači pratili, a do sredine pedesetih godina prošlog veka, gotovo svaki ozbiljniji proizvođač je imao moćan V8 motor u ponudi.

Oldsmobile Rocket 88 je nastao sasvim slučajno i to u periodu kada je sindikat organizovao štrajk radnika protiv General Motorsa u periodu od novembra 1945. do marta 1946. godine. U takvoj situaciji, glavni inženjer kompanije Gilbert Burel je koristio slobodno vreme da razvija nove ideje o mehanici, koje bi mogao da primeni kada masovna proizvodnja ponovo startuje.

Burel je razmatrao mnoge ideje, uključujući i turbo motore (projekat koji će kasnije da preuzme Buick), ali je na kraju zaključio da je Oldsmobilu potreban moderniji V8 motor da bi bolje parirao konkurenciji. Šest sedmica kasnije, Burel je svoje ideje predstavio glavnim ljudima kompanije, koji su se složili da je firmi potrebna modernija mehanika u posleratnom periodu kada je publika želela sve šta je novo i moderno.

Međutim, Oldsmobile je saznao da je Cadillac radio na veoma sličnom motoru još od 1936. godine. Do današnjeg dana nije poznato ko je tu koga kopirao, ali kada se zna da obe kompanije pripadaju General Motorsu, nećemo biti iznenađeni ako su inženjeri sve to i radili zajedno.

Treba takođe spomenuti da u navedenom periodu nije bila retkost da divizije iste kompanije konkurišu jedna drugoj, iako je cenovna razlika između Oldsmobila i Cadillaca bila poprilično velika. Naime, kupci Oldsmobila su uglavnom bili u četrdesetim godinama i želeli su mirniji automobil posle dugo godina vožnje sportskih Pontiaca dok su kupci Cadillaca bili penzioneri, koji su ostvarili životni cilj kupovinom najboljeg američkog automobila.

U svakom slučaju, četiri rana prototipa su bila spremna već posle nekoliko sedmica, ali problemi nisu bili daleko. Naime, General Motors nije želeo da Oldsmobile pruža motor jednako moćan kao onaj koji pokreće Cadillac, a dodatni problem je predstavljao podatak da su mnogi inženjeri kompanije napustili Oldsmobile i prešli kod velikog rivala Forda.

U aprilu 1947. godine, prvi čovek kompanije Čarli Vilson je odlučio da odobri projekat dok je serijska proizvodnja startovala na („katolički“) Božić 1948. godine kao model za 1949. godinu. Glavna karakteristika ovog motora je bila njegova veoma visoka kompresija od 12,5:1, a kada se zna da je u pitanju bio period kada su se Amerikanci i Sovjeti takmičili ko će prvi da stigne u svemir, niko nije bio iznenađen kada je izbor imena pao na reč Rocket.

Prvi serijski motor Rocket je postao dostupan 1949. godine u najvećem modelu kompanije, onom s nazivom 98, zapremine 304 kubna inča (5,0 litara) sa 135 „konja“. Iako je bio značajno veći u poređenju sa starijim I8 motorom koji je zamenio, Rocket je takođe bio značajno moćniji i za oko 10% ekonomičniji. Mnogi veruju da je potencijal ovog motora bio daleko veći, ali da Oldsmobile nije smeo da ga ponudi da ne bi krao prodaju od Cadillaca.

Međutim, pravi šok je usledio sredinom 1949. godine kada je kompanija odlučila da je vreme da ponudi identičan motor i u manjem automobilu. U navedenom periodu, ponuda Oldsmobilea se delila na dve verzije – manji model 88 sa I6 motorom, koji je delio platformu sa Chevroletom i Pontiacom, i veći model 98 sa V8 motorom, koji je delio platformu sa Buickom i Cadillacom.

Kada je 1949. ponuda startovala, Rocket V8 je bio dostupan samo u modelu 98, ali tokom testiranja inženjeri su ubacili spomenuti motor i u model 88 i rezultati su sve iznenadili. Kao rezultat je nastao Rocket 88, koji svakako nije bio mal automobil (dužina 5.131 milimetara, a masa 1.725 kilograma), ali za američke standarde iz navedenog perioda takođe nije bio ni veliki.

Oldsmobile je takođe odlučio da ponudi i menjač Hydra-Matric koji je bio jedan od prvih potpuno automatskih menjača na svetu, a uparen s njim, Rocket 88 je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za ispod trinaest sekundi i da dostigne maksimalnih 156 km/h. Dok navedeni brojevi sigurno nisu impresivni za današnja vremena, tokom kasnih četrdesetih godina ovaj automobil je bio jedan od najbržih u Americi i samo skupoceni sportski četvorotočkaši, kao što je Jaguar XK-120, su mogli komotno da ga pobede.

Kao pravo mesto za zvaničnu promociju, američki proizvođač vozila je izabrao šampionat NASCAR, koji je osnovan iste godine kao i Rocket 88. U ovom šampionatu su se takmičili samo fabrički automobili pa je Oldsmobile smatrao da je najbolji način da pokaže svoju moć, trkajući se protiv ostalih automobila koje viđamo na ulici.

U svojoj debitantskoj sezoni, velikani kao što su Red Bajron, Bob Flok i Kurtis Tarner su odučili da zamene svoje automobile modernim Oldsmobilom, a kao rezultat toga, Rocket 88 je pobedio na šest od osam voženih trka uz ubedljivo prvo mesto u generalnom plasmanu. Sledeće godine Oldsmobile se još jednom prošetao do titule uz deset pobeda u 19 voženih trka, a pobeda je zabeležena i na nadmetanju poznatom pod imenom Carrera Panamericana.

Ova 3.500 kilometara dugačka trka u Meksiku je u svoje vreme važila za najzahtevniju na svetu, a sam podatak da je deset od 12 Rocketa 88 završilo nadmetanje, najbolje govori o kvalitetu ovog automobila. Ako je iko sumnjao da su kupci spremni za sličan automobil, prodaja je više nego opravdala očekivanja.

U 1949. godini Oldsmobile je prodao 294.000 automobila, što je predstavljao rast od 60%, a čak trećina su ispod haube imali motor Rocket V8. Ovaj agregat je uskoro započeo novi trend i do 1955. godine svaki proizvođač u Americi je pružao modernu V8 opciju. Takvi motori će vladati američkim putevima sve do ranih osamdesetih godina, kada je usledila prva kriza, a na putevima se mogu videti do današnjeg dana.

Vladavina Oldsmobilea je trajala veoma kratko i do 1952. godine, model 88 je postao veliki i težak. Iako je i dalje imao moćan motor, koji je do 1955. godine dostigao 200 konjskih snaga, masa od preko dve tone je igrala veliku ulogu i kompanija se mirno povuka iz NASCAR-a. Originalni Rocket V8 je opstao na tržištu do 1964, godine, kada je dostigao zapreminu od 394 kubna inča (6,5 litara) i maksimalnih 345 „grla“ dok će 88 oznaka opstati sve do kasnih devedesetih godina.

Teško je zamisliti kakva bi američka automobilska industrija bila danas, samo da nije bilo motora Rocket V8. Da se era gde su se firme takmičile ko je jači nije ni desila, da li bi motori bili pristojnih dimenzija? Ipak mislimo da bi ova prva opcija realnija, jer američka opsesija pristupačnim V8 motorima datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka, onda kada je Ford predstavio Flathead V8.

I pored toga što je napravio revoluciju u periodu od 1949. do 1951. godine, Oldsmobile nije preterano popularan klasik, najviše zbog svog dosadnog dizajna. On je, ipak, veoma bitan model u istoriji američke industrije proizvodnje automobila, i nepravdano je izostavljen sa liste, zajedno sa spomenutim modelima s oznakama C-300 i GTO.

Zoran Tomasović

(269)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lep auto sa karakteristicnom klinastom haubom iz 50-tih godina! Rado bih ga vozio ili, jos bolje, napravio tzv. „restomod“ sa najmodernijom tehnikom! 🙂