1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Francusko remek-delo vredno 13,4 miliona dolara
AR pijaca klasika: Francusko remek-delo vredno 13,4 miliona dolara

AR pijaca klasika: Francusko remek-delo vredno 13,4 miliona dolara

382
2
Podelite sa prijateljima:

Kada pomislimo na francusku automobilsku industriju verovatno nam prvo padnu na pamet inovativni modeli razvijeni od strane Citroena, i štedljivi gradski četvorotočkaši pod značkom Renaulta i Peugeota. Ali, sumnjamo da bi neko pomislio na luksuzne brendove, iako je Francuska nekada imala možda najjaču automobilsku industriju u ovom sektoru na evropskom tlu.

Pričamo o brendovima kao što su originalni Bugatti, zatim Talbot-Lago, Delahaye, Delage, Facel Vega, Hotchkiss i mnogi drugi koji su dominirali među premijum proizvođačima u predratnom periodu, ali većina nije uspela da preživi posleratna vremena kada se razrušena Evropa oporavljala, a kupovna moć bila jako slaba.


Predmet današnje rasprave je model Talbot-Lago T150-C-SS Goutte d’Eau iz 1937. godine, a u svetu je poznatiji pod nadikom „Teardrop“ (Suza). Ne, ne pričamo o Opelu sa istim nadikom, već o jednim od najlepših automobila u istoriji.

Ovaj brend je poslovao od 1916. do 1959. godine sa sedištem u Parizu i uglavnom se mogao pohvalti prelepim četvorotočkašima pogonjenim motorima sa šest cilindara. Talbot-Lago je takođe prodavao kompletnu šasiju sa mehanikom, na koje bi samostalne dizajnerske kuće ugradile sopstvenu školjku po želji kupaca.

Istorija firme će se izmeniti u velikoj meri 1933. godine, kada je čovek po imenu Antonio Lago kupio firmu Automobiles Talbot-Darracq, preimenovao je u Talbot-Lago, i godinu dana kasnije predstavio prelepi model T150 Grand Sport na Salonu automobila u Parizu.

Da bi učestvovao u profesionalnom auto-moto sportu, industrijalac je predstavio i specijalno izdanje sa oznakom T150-C-SS koji je pokretao 4,0-litarski motor sa 140 konjskih snaga. Sa cenom od 78 hiljada franaka, ovaj sportista je konkurisao legendama kao što su Alfa Romeo 8C 2900 i Bugatti Type 57S, a firma je nudila samo šasiju sa mehanikom na koju bi partneri postavili školjku.

Jedan od tih partnera je bila firma Figoni et Falaschi i napravila je između deset i dvanaest jedinica. Zanimljiv je detalj da je spomenuti Lago rođen u Italiji, dok je i dizajner Jozef Figoni takođe bio iz ove države, pa se šarm zemlje s najlepšim četvorotočkašima na svetu svakako osetio.

Svaki od primeraka završenih od strane društva Figoni et Falaschi je bio poseban, a onaj sa brojem šasije 90107 sa priloženih fotografija se danas smatra najlepšim. Automobil je originalno kupio profesionalni vozač Fredi Mekvoj, da bi 1939. godine uvezen u Ameriku i prodat televizijskoj zvezdi Tomasu Stjuartu.

To ga je verovatno spasilo pošto je Evropu uskoro zahvatio rat gde su mnoga remek-dela uništena ili sakrivena da se zavara trag nacistima. Ovaj ga je prefarbao u crvenu boju i lično njime dostigao brzinu kretanja od 187 km/h.

„Suza“ je promenila nekoliko vlasnika sve do ranih šezdesetih godina prošlog veka, pre nego što ga je kupio kolekcionar francuskih automobila Lindli Lok u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Vozio ga je povremeno pre nego što ga je pakirao u hangaru svog imanja, i tu je ostao netaknut sve do početka ovog veka.

Tada ga je njegova udovica donirala muzeju nazvanom Nethercutt Collection, a u međuvremenu je restauriran u originalno stanje pre nego što se pojavio na akciji.

Kada je aukcijska kuća Amelia Island sprovela javno nadmetanje za pazar vozila, što se desilo pre nekoliko dana, jedan kupac je izdvojio čak 13,4 miliona dolara kako bi postao vlasnik ovog četvorotočkaša.

Ne znamo šta pomisliti u takvoj situaciji – ili biti impresioniran time što su Francuzi nekada imali ovako nešto ili pak koliko nisko su pali u današnja vremena, dopustivši Nemcima, Italijanima i Britancima da preuzmu kontrolu nad tržištem skupocenih egzotika.

Zoran Tomasović

(382)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Lepota poroka.

Tako će se i buduće generacije diviti današnjim superautomobilima…

Lazar

Prelepo !