1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Nova automatska spojnica kod Honde (VIDEO)
Nova automatska spojnica kod Honde (VIDEO)

Nova automatska spojnica kod Honde (VIDEO)

302
1
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko meseci pojavio se patent kojim je Honda zaštitila „pronalazak“ nove automatske spojnice. I čini se da upravo ova tehnologija ulazi u serijsku proizvodnju. Sredinom oktobra 2023, Honda je dala neke detalje za E-spojnicu i pokazala funkciju u video snimku. Čini se da pokretanje, prebacivanje u viši i niži stepen i zaustavljanje funkcioniše bez ručne upotrebe ručice za spojnicu. Kao i obično, menjanje brzina se obavlja nogom.

Hondina nova E-spojnica značajno se razlikuje od ustaljenog menjača naziva DCT sa dvostrukom spojnicom i zupčanicima ispred. E-spojnica je elektromehanički sistem koji upravlja ručnim otvaranjem i zatvaranjem. U video snimku, Honda prikazuje novi sistem na četvorocilindrašu koji se okreće na oko 13.000 obrtaja u minuti i radi sa spojnicom povezanom sajlom.

Iako prikazana Honda i dalje ima ručicu spojnice, ona se ne koristi pri startovanju. U kokpitu je prikazan novi simbol sa zelenim „A“, što verovatno znači automatski. Noga jednostavno škljocne u brzinu i uz blago proklizavanje na spojnici Honda „poleće“. Nije jasno da li se spojnica uvek automatski aktivira prilikom prebacivanja u viši ili niži stepen prenosa ili da li brzi menjač prekida vezu za napajanje pogonskom silom.

Na isečenim slikama, Honda prikazuje mehaniku sistema E-Clutch montiranog na poklopac spojnice. Dva aktuatora su povezana sa jednostavnim mehanizmom za otpuštanje preko menjača. Dva koračna motora otvaraju i zatvaraju spojnicu kao i obično okretanjem osovine, koja zauzvrat povlači „pečurku“ za otpuštanje spojnice i odvaja motor od menjača.

Izgleda da je spoljna poluga za otklon sa remenicom povezana sa osovinom preko slobodnog točka. Drugim rečima – u automatskom režimu, poluga se ne pomera; dva dela su povezana jedan sa drugim samo kada vozač povuče ručicu spojnice.

Na video snimku, Honda prikazuje veoma mali četvorocilindraš sa pričvršćenom elektronskom spojnicom. Međutim, ovaj sistem bi mnogo bolje odgovarao novom blizancu u Hornetu, a posebno u Transalpu od već sivih modela 650 CB i CBR. Honda bi takođe mogla da koristi E-spojnicu kao zamenu za DCT, koji je sofisticiran i popularan, ali težak 10 kilograma.

Pogledajte više puta pominjani snimak.

MotoRepublika

(302)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Poslušah savet iz poslednje rečenice, ali sam i posle toga razumeo koliko i pre 😊