1. Home
  2. Vesti
  3. Nemačka isplatila 4,6 milijardi evra na ime podsticaja za EV
Nemačka isplatila 4,6 milijardi evra na ime podsticaja za EV
4

Nemačka isplatila 4,6 milijardi evra na ime podsticaja za EV

163
4
Podelite sa prijateljima:

Volkswagenov brk najmasniji

Nemački list Spiegel je objavio zanimljivu informaciju. Počev od 2016. godine, kada su subvencije za nabavku ove robe uvedene, skoro milion elektromobila je prodato uz stimulans na teret budžeta germanske države. Podatak je proizašao na osnovu informacija koje je plasiralo lokalno Ministarstvo privrede. Jednom proizvođaču je ova politika izuzetno pogodovala, i nije teško pogoditi koji je to.

Savezna vlada Nemačke je isplatila ukupnu sumu od fascinantnih 4,6 milijardi evra na ime promocije električnih automobila, piše u odgovoru pomenutog ministarstva na pitanje upućeno od strane poslanika skupštine (Bundestaga). Od te sume, samo Volkswagen je dobio 798 miliona evra, jer je podstaknuta nabavka oko 160 hiljada baterijskih vozila koje je sklopila pomenuta grupacija.

Međutim, po ovom osnovu nije profitirao samo VW, već je 406 miliona evra završilo i na tekućem računu Mercedesa koji je isporučio 104 hiljada vozila na struju, dok je BMW dobar za 339 miliona evra, po osnovu isporuke 90 hiljada vozila s tim znakom. Radovali su se politici nemačke vlade i u Tesli gde se slilo 304 miliona evra na ime ispomoći pri kupovini 59 hiljada vozila našeg slavnog imena. Počev od 2016. godine, uz subvencije je prodato oko 965 hiljada baterijskih četvorotočkaša.

Uslovi za isplatu subvencija pri pazaru čisto električnog vozila su podrazumevali bonuse od najviše 6 hiljada evra za vozila čija vrednost ne premašuje 40 hiljada evra, iz državnog budžeta, dok su i proizvođači dodatno „žrtvovali“ svojih 3 hiljade evra u korist kupaca. Podsticaj za kupovinu dopunjivih hibrida ukupno nije premašivao iznos od 6.750 evra.

Crno-crvena savezna vlada se opredelila da ojača subvencije tokom 2019. godine i da ih drži na snazi do 2025. godine. Korona je uslovila udvostručenje udela države u finansiranju promocije električnih vozila, a nov podsticaj je stigao u vidu inovacione premije. Nova vlada ne želi da menja uspostavljenu politiku sve do kraja ove godine. Šta će posle toga biti, ostaje neizvesno…

AutoRepublika

(163)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„dok su i proizvođači dodatno „žrtvovali“ svojih 3 hiljade evra u korist kupaca“

Kod nas uvoznik najpre podigne cenu najmanje za iznos subvencije. Da se ne bi, „ne daj Bože“, kupac na neki način okoristio o subvencije.

Bungi

Kod nas auto saloni kupce vide kao ovce za šišanje i to ovce koje su prinuđene da se kod njih šišaju jer nemaju gdje drugo.Žalosna istina.

BB

Subvencije treba ukinuti

Garbage

Slažem se čak i ja koji sam dobio poticaje.

Zbog subvencija proizvođači namjerno dižu cijene – zato što ima potražnje. Hvale se da su uspjeli dobiti ugovore sa dobavljačima gdje baterija košta 85 $ po kWh i to je kao najskuplji dio.

Prosječan auto od 50kWh – jedva 5.000$. – a on skuplji kupcu bar 15.000 $ ili EUR (Npr. Kona, 208 ili bilo koji drugi koji ima SUS i elektro verziju). Sam elektromotor je sigurno višestruko jeftiniji od SUS; dodatno nema mijenjača ni kvačila. Tko je tu lud ?

Mislim da poticaji služe samo proizvođačima kao extra profit.