1. Home
  2. Vesti
  3. Vidimo se u čitulji – Acura ILX
Vidimo se u čitulji – Acura ILX
2

Vidimo se u čitulji – Acura ILX

280
2
Podelite sa prijateljima:

Hondina premijum divizija Acura ima dugačku istoriju proizvodnje kompaktnih automobila u premijum klasi. Zapravo, prvi model brenda u trenutku kada je osnovan tokom 1986. godine je bio onaj s oznakom Integra, zamenio ga je RSX, pre nego što ILX ugledao svetlost dana 2012. godine. Svi spomenuti modeli su imali jednu zajednički karakteristiku, a to je da su delili platformu sa Hondom Civic, i da su se izvan američkog tržišta često prodavali sa njenom značkom.

U vremena kada se kupci okreću prema krosoverima i terencima, Acura je pomalo iznenađujuće najavila povratak Integre krajem ove godine, što znači da ILX mora u penziju. Sumnjamo da će neko uopšte primetiti pošto ova limuzina nikada nije privlačila posebnu pažnju, čak ni među najvećim ljubiteljima brenda, a i malo koji automobilski mediji se uopšte dosetio da prenese ovu vest.


Mnogi će reći da je sama Acura najviše kriva za takvu sudbinu. Kada je ILX debitovao pre desetak godina, delovao je baš onako kakav je i bio, to jest kao „fensi Civic“. Kompanija se nije preterano potrudila da bi ga publika razlikovala, s izuzetkom nekoliko poznatih Acurinih detalja poput maske hladnjaka.

Na kraju dana ILX jeste bio bogato opremljen, ali istovremeno nije pružao ništa što kupac već nije mogao da dobije u Civicu za daleko manje novca. Spomenućemo da se rana ponuda zasnivala na dva atmosferska benzinca i to 2,0-litarskom sa 150 konjskih snaga, odnosno 2,4-litarskom sa 200 „grla“. Onaj bazni model je pružao petostepeni automatski menjač dok se moćnija verzija mogla naručiti i sa šestostepenim manuelnim menjačem. Acura će kasnije ponuditi i 1,5-litarski hibrid kao i opcioni osmostepeni automatski menjač.


Prodaja će dostići najveći nivo 2013. godine kada je isporučeno 20.430 jedinica, ali će nakon toga postepeno padati. U upravo završenoj 2021. godini će iznositi samo 13.900 primeraka. Nismo sigurni zbog čega Acura smatra da će nova Intregra biti uspešnija, posebno ako se pogledaju popularni trendovi u automobilskom svetu, ali možda japanski proizvođač vozila zna nešto sa čime javnost nije upoznata.

Međutim, kako stvari stoje, sve ekspertske analize nam govore da ćemo uskoro pisati čitulju i za Integru i da će Acura postati brend koji prodaje samo krosovere.

AutoRepublika

(280)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Uh, kad se setim tog petostepenog automatskog menjača,iz poslednjeg accorda koji se kod nas prodavao. Još i tada sam ( maltene pre decenije) to smatrao „pregaženim“, ali i redovno dobijao po nosu od dvojice dobrih prijatelja Hondista ( jedan je povremeno vozio 2,4 Executive ) kada bih se usudio da to prebacim svetoj Hondi …

Iznogud Časni

Šteta što nije kod nas ponuđen, djeluje ugodnije nego CIVIC.