1. Home
  2. Vesti
  3. BMW ne odustaje od novih SUS motora
BMW ne odustaje od novih SUS motora
1

BMW ne odustaje od novih SUS motora

586
1
Podelite sa prijateljima:

Za razliku od rivala Audija i Mercedesa, BMW za sada nema nameru da zaustavi programe razvoja nove generacije termičkih agregata. 

Šef BMW-a, Oliver Cipse, istakao je da veruje da će motori sa unutrašnjim sagorevanjem igrati vrlo važnu ulogu još dugo vremena. Očigledno je da hoće, jer ni elektrifikacija neće doći svuda istovremeno, a kako su pomenuti brendovi prisutni na globalnom nivou, izvesno je da će morati da zadrže bar neki vid tradicionalnih pogonskih jedinica.

Audi je nedavno najavio da zaustavlja razvoj novih SUS motora, ali da će nastaviti da usavršavaju postojeće. Slično smo čuli i od Mercedesa, čiji je šef Ola Kelenijus potvrdio da će investicije biti preusmerene sa ICE vozila na EV modele.

BMW je daleko obazriviji po pitanju elektrifikacije od svojih konkurenata iz premijum segmenta. Ne treba smetnuti sa uma da je BMW zapravo pionir električne mobilnosti kada se govori o švapskoj „trojci“. Još od doba kada su se na tržištu pojavili baterijski i3 i i8, ali ovi automobili nisu postigli željeni uspeh. Tako je i8 otišao prošle godine u istoriju, dok i3 nastavlja da opstaje na tržištu, mada je već sada jasno da je isuviše star da bi uspeo da se nadmeće sa mlađom konkurencijom.

Uostalom, rukovodstvo BMW-a više puta je ponavljalo da je uloga SUS pogonskih jedinica velika u budućnosti, pre svega zbog različitog tempa u elektrifikaciji, pa tako očekuju da će plug-in hibridi odigrati veliku ulogu u transformaciji ka električnoj mobilnosti. A takvi hibridi zahtevaju i SUS motore.

BMW grupa ipak nastavlja sa elektrifikacijom. Tako je i dalje sveža vest da će Mini svoj poslednji model sa SUS motorom plasirati 2025. godine, a da će početkom naredne decenije u potpunosi preći na električna vozila.

AutoRepublika 

(586)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Nemac je uvek nemac, čak i kada se pravi da nije.