1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Renault se cepa!
Renault se cepa!

Renault se cepa!

5.07K
7
Podelite sa prijateljima:

Naravno, pričamo o statusnoj promeni planiranoj za čuveno privredno društvo iz Francuske. Šuška se da će uprava Renaulta doneti odluku o odvajanju uz osnivanje na koji način bi bile razdvojene profesionalne aktivnosti grupacije usmerene na razvoj električnih vozila i onih fokusiranih na prevozna sredstva pogonjena termičkim motorima.

Relativno nedavno postavljeni izvršni direktor grupacije Renault, Luka de Meo je prinuđen da pristupi reorganizaciji društva kako bi unapredio profitabilnost. Grupacija se trenutno sastoji iz četiri poslovne celine koje pokrivaju konkretne delatnosti, pa je tu Renault kao velikoserijski brend, Dacia i Lada kao narodne marke, Alpine kao sportski proizvođač s premijum aspiracijama, a aktivna je i jedinica zadužena za pružanje usluga takozvane nove mobilnosti i ona se zove Mobilize. Međutim, sada se razmatra nova podela, na način naveden u uvodnom pasusu.

Objava je postala javna tokom prezentacije poslovnih rezultata za 2021. godinu, koju je obeležilo ostvarenje dobiti. Tom prilikom se mogla čuti diskretna najava „mogućnosti objedinjenja aktivnosti profitnih centara iz oblasti elektromobilnosti“ kako bi se „ubrzao razvoj“ i kako bi deo timova bio izdvojen. Istovremeno, razmatra se i analogna ideja za deo grupacije koji se bavi razvojem „termičkih i hibridnih pogonskih sklopova, kao sistemima transmisije. Opet, cilj je jačanje potencijala i ekspertize unutar grupacije.

Ovakva podela bi mnoge navela na pomisao da Renault kreira „labudov ples“ za entitet koji se bavi SUS motorima i proizvođača sutrašnjice koji bi preuzeo primat u bliskoj budućnosti. Međutim, to odlučno odbacuje de Meo navodeći da će oslonci razvoja grupacije biti oba profitna centra i da nema govora o favorizovanju jednog na teret drugog.

Povrh toga, direktor Renaulta je naglasio da „motor s unutrašnjim sagorevanjem ima sutra“. Ako njegova kompanija namerava da od 2030. godine i postane električni brend, to će se odnositi samo na Evropu, ali ne i na ostale kontinente. Naposletku, Dacia će odložiti tranziciju ka EV i u Evropi, dokle god je to izvodljivo. Kao i mnogi drugi, i Luka de Meo se zalaže za odlaganje smrti SUS motora u Evropi za pet godina, pa bi onda to trebalo da bude 2040. godine, ako bi bilo po njegovom.

Reorganizacija je stoga dizajnirana da odvoji dve grane čiji razvoj više nije na istoj talasnoj dužini. Luka de Meo objašnjava da su „električna motorizacija i termička motorizacija dva različita sporta“. U prvom, treba napraviti tehnološki napredak, a tržište snažno raste. U drugom, ne postoje masovne investicije koje treba napraviti, i aktivnost već decenijama generiše izdašne marže“.

Aktuelna je i ideja o geografskom razdvajanju aktivnosti. Električna divizija bi bila sa sedištem u Francuskoj, što je usklađeno s postavkama plana Renaulution, dok bi centrala za aktivnosti vezane za termičke motore bila izmeštena van matične države.

AutoRepublika

(5073)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Od smijeha? 🙂

Renault Terminator

Vrati se Ghone i rastjeraj bandu ovu..

BB

Misliš: Vratiti Ghona da ratjera g…na… 😜

Iznogud Časni

🙂
Ijaoooo, igra vješala!
Cika Beba, jel ima mozda slovo A?

BB

Ima naopačke 😉

Renault Terminator

Tako nekako😁…

moron

I jeste labudova pesma buduće SUS divizije.