1. Home
  2. Zelene strane
  3. Istraživanje: Benzin je ekološki podobnije gorivo od etanola dobijenog od kukuruza
Istraživanje: Benzin je ekološki podobnije gorivo od etanola dobijenog od kukuruza
0

Istraživanje: Benzin je ekološki podobnije gorivo od etanola dobijenog od kukuruza

422
0
Podelite sa prijateljima:

Iako je zaključak pre tri godine objavljene studije bio potpuno suprotan, sada na Reutersu čitamo nalaz jednog novog naučnog istraživanja koji govori o tome da je benzin prilikom sagorevanja bezazleniji za prirodu u odnosu na istu situaciju s etanolom dobijenim iz kukuruza.

Reuters je dakle objavio rezultate studije koju su zajedničkim snagama sproveli Američki odsek za energiju i Amerčka federacija za život u divljini. Eksperti su izvršili poređenje uticaja sagorevanja čistog, to jest običnog benzina i na kukuruzu utemeljenog etanola i zaključili da je tradicionalno gorivo manje štetno u odnosu na prirodno okruženje u odnosu na ono što uzrokuje opisani etanol. Nalazi stručnjaka će neminovno usloviti i prilagođavanje, reformu američke politike u vezi upotrebe biogoriva.

Novi podaci koje prezentuju stručnjaci sugerišu da je kukuruzni etanol za 24% ugljenično intenzivnije gorivo od benzina. To znači da proces proizvodnje goriva s biološkom osnovom, a koji uključuje sve faze, počev od pripreme zemlje pa sve do obrade finalnih sirovina, uslovljava ogromnu količinu štetnih isparenja u atmosferu. Nasuprot tome, tri godine stara studija koju je potpisalo američko telo USDA (Američki odsek za poljoprivredu) sadrži tvrdnju da je biološko gorivo utemeljeno na kukuruzu, za 39% ekološki podobnije s aspekta ugljeničnih emisija, od klasičnog benzina.

S ovim u vezi je važno naglasiti da američke vlasti, počev od 2005. godine, insistiraju na tome da naftne kompanije dodaju oko 55 milijardi litara kukuruznog etanola u benzin, i to na godišnjoj osnovi. Tako su stručnjaci mislili da će inicirati smanjenje štetnih emisija, uz istovremenu podršku američkom seljaku.

Takva politika je uslovila i da se zasadi novih 28 hiljada kvadratnim metara kukukuruza, na rok od deset godina, uz rast samog uzgoja roda za 9%. U isto vreme, razvoj zemljišta je doveo do značajnog rasta ugljeničnih emisija, pa je verovatno da će novi zaključci dovesti do redefinisanja nacionalne politike u oblasti proizvodnje i upotrebe goriva s biološkim poreklom.

Za kraj još da dodamo, a i pisali smo svojevremeno, da je Porsche tokom prošlog septembra započeo s gradnjom novih pogona za proizvodnju sintetičkog goriva eFuel. Inovativno preduzeće bi trebalo da počne s radom u Čileu već tokom 2022. godine.

AutoRepublika

(422)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments