1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Dopunjivi hibridi više neće moći da budu hvaljeni zbog „nestvarno male potrošnje“
Dopunjivi hibridi više neće moći da budu hvaljeni zbog „nestvarno male potrošnje“

Dopunjivi hibridi više neće moći da budu hvaljeni zbog „nestvarno male potrošnje“

7.63K
47
Podelite sa prijateljima:

Nikada nije naročito popularno hvaliti se, ali to posebno dobija na značaju ako su pohvalni navodi neutemeljeni. Ovo se može odnositi i na deklaracije energetske efikasnosti vozila iz segmenta PHEV, izrečene u skladu s pravilima propisanim u ciklusu WLTP. Naime, poznato je da proizvođači plug-in hibrida profitiraju usled egzistencije „rupe“ u načinu obračuna potrošnje goriva tog tipa vozila, a sada birokratija Evropske unije hoće da tome stane na rep.

Podsetićemo da dopunjivi hibridi, potpuno usklađeno s aktuelnom regulativom, mogu iskazivati potrošnju goriva u urbanim sredinama tako što će se kretati na desetine kilometara bez uključivanja SUS motora, pa onda proizađe da takva vozila troše između 1,5 i 2 litra na 100 kilometara, čak i kada poseduju izrazito snažne pogonske sklopove.

Kako rekosmo, EU je namerna da okonča praksu koja kupce dovodi u zabludu. Kako su dva izvora navela novinarima Reutersa, evropska birokratija će ukloniti mogućnost da se deklarisana potrošnja toliko razlikuje od onoga što se ostvaruje u realnim uslovima potrošnje. Već i same objave cifara dobijenih u uslovima RDE (vožnja u stvarnim saobraćajnim okolnostima) otkrivaju da polazne premise nisu dobro postavljene, iako je uslove tokom RDE nemoguće ponoviti u laboratorijskim okolnostima.

Kako bi se smanjilo neosnovanje favorizovanje potrošnje vozila iz PHEV segmenta, kriterijumi bi trebalo da veći ponder dodele takozvanom „faktoru korisnosti“ (utility factor) u ciklusu WLTP. Ovaj faktor je utemeljen na statistici upotrebe pogonskog sklopa PHEV-a i smišljen je kako bi uprosečio ukupnu potrošnju dopunjivog hibrida. Direktor odeljenja održivog transporta unutar Asocijacije evropskih proizvođača automobila (Association of European Automobile Manufacturers – ACEA) Petr Dolejsi je potvrdio da će „pomenuti faktor biti modifikovan“.

Potvrdu ovih navoda je Reutersu pružio i zvaničnik Evropske komisije koji je naveo da je bilo priča u vezi izmena testnih procedura WLTP, kako bi se deklarisana potrošnja hibrida približila stvarnim ciframa, ali taj izvor nije želeo da ulazi u detalje. Kako bi do promene i došlo, ideja je da ACEA prikupi i temeljnije razmotri podatke koje će dobiti na osnovu korišćenja na hiljade prodatih dopunjivih hibrida. Kako bilo, teško da će promene moći da stupe na snagu pre 2025. godine, prenosi ovaj izvor.

Samo ažuriranje homologacionog ciklusa, ili faktora korisnosti, neće proći bez posledica, kako po kupce, tako i po proizvođače. Uvećanje deklarisane potrošnje, na papiru uvećava i nivo emisija CO2, što vodi ka težim fiskalnim opterećenjima u (zaista) naprednim zemljama. U tom duhu je isto tako jasno da više super snažna vozila s asistencijom elektromotora neće biti u poziciji da izbegnu visoke maluse po osnovu nenaklonjenosti prirodnom okruženju.

Teško da bi ovako nešto moglo da prođe bez posledica i po proizvođača, uz najjasniji efekat na obračun ukupnih emisija na nivou game kompanije. Taj prosek je veoma bitan zbog uspostavljenih ciljeva u pogledu redukcije ugljeničnih emisija. Dakle, izmena WLTP-a dovodi i do potencijalnih enormnih kazni za mnoge automobilske proizvođače. Zato do izmena i neće doći u tako skorom roku.

Rana najava bi trebalo da ima i upozoravajući efekat na proizvođače, kako bi se što brže skinuli sa zavisnosti od dopunjivih hibrida. Podsetićemo da je ekološka organizacija Transport&Environment (T&E) nedavno objavila studiju koja je otkrila da vozila s pogonskim sklopom PHEV troše do četiri puta više goriva nego što piše u knjigama. O ovome smo i mi pisali nekoliko veoma zanimljivih i poučnih analiza. Predlažemo i ovo na istu temu. Ali, i ovo.

AutoRepublika

(7629)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

47 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
peki

Logicno, bilo je i vreme.

da11

Biti ce i vrijeme kada budete kupovali baterije od 20 000 eura pa cete se onda radovati.
https://youtu.be/Qo-l_CIfPFw
Mercedes a klasa plug in hibrid 65 km deklarisana prelazi 71km.
Sljedeca generacija plug in hibrida ce imati baterije koje prelaze 100km bez punjenja. Tako da ovi ponovo mogu mahati usima jer ce onda pisati 0l na 100km.
Range na 120km/h je 50km na struju.

Izmenjeno 2 godine pre od strane da11
moron

Da, krajnje je smešno čitati WLTP deklaracije za PHEV vozila. Npr, otvoriš neki katalog i u njemu piše ovako: Toyota RAV4 Hibrid 2,5 l Plug-in Hybrid e-CVT Snaga 306 KS (DIN) Potrošnja goriva* 1,0 l/100 km Emisija CO₂ 22 g/km 0–100 km/h 6,0 sekundi Ukupan domet na struju* 75 km * Ako napunjenost baterije i uslovi vožnje dozvoljavaju. I to je osnov za reklamiranje. Ali, ako bi pogledao WLTP podatke za pojedine faze WLTP testa, ja bih rekao: – da on „u gradu“ troši 7,7 ( ako nije u EV režimu ), kao i – da na auto putu troši… Pročitaj više »

moron

Što je najsmešnije, kada pogledate WLTP deklaracije na običan hibridni RAV, kao i za onaj nehibridni, nema dileme da Plug-In, ako mu nije napunjena baterija (spoljnim priključkom):

– on troši više od običnog hibridnog RAV-a

– on u nekim režimima troši maltene kao nehibridni RAV.

Samo primera radi, u najbržem režim WLTP vožnje ( efektivni prosek 94 km/h ), označen kao „Veoma velika brzina“, potrošnja je:

– Plug-in 7,7
– HEV 6,7–6,9 ( AWD )
– običan SUS 7,5–8,0

https://www.toyotaadria.com/rs/pdf/katalog_vozila/Katalog_RAV4_MY22_SRB.pdf

https://www.toyotaadria.com/rs/pdf/katalog_vozila/katalog_rav4Plugin.pdf

moron

Birokratska prevara u cilju činjenja PHEV vozila fiktivno ekološkim deklarisanjem niske prosečne emisije CO2 je očigledna i bazira se na pretpostavci da će u proseku svaki PHEV oko 80-90 posto životnih kilometara preći u EV režimu ( npr, kreneš na more i onda svakih 50-60 km stajes da malo dopuniš bateriju ). Na primeru WLTP deklaracija HEV i PHEV vidi se da u svim fazama testa HEV RAV troši 10-20 posto manje od PHEV verzije u hibridnom modu, pri čemu je za HEV verziju deklaracija za mešoviti režim 138 grama. Drugim rečima, PHEV u hibridnom modu ima mešovito bar 155-160… Pročitaj više »

Branko

Morone, hajde nemoj spominjat Toyotu, posebno ne RAV4 PHEV. Evo udri po Mitsubishi-ju…😂😂😂

moron

Branko, nisam ja mrzitelj Toyote, ali, „namestilo se“ da RAV postoji u sva tri pogonska sklopa, a u katalogu na sajtu uvoznika imaju jasne WLTP deklaracije za sve tri verzije, pa na primeru RAV-a i slep može da vidi koliko ovo „ponderisanje“ za PHEV verziju stvara potpuno pogrešnu sliku o deklarisanij mešovitnoj emisiji CO2 za PHEV, a sam znaš da ti je danas na Zapadu (pa i u HR kao delu EU ) za svako vozilo važnija deklarisana emisija nego bilo šta drugo ( kao što si svestan koliko svakom proizvodjaču za prosek flotne emisije znače ove PHEV manipulacije ).… Pročitaj više »

BorisB

Ovde definitivno nemamo realne rezultate, ali ovo nikako nije birokratska prevara, pošto proizvođači automobila koriste rupe u zakonu da se relativno lažno reklamiraju.
Ipak, sve ovo je moguće ako klijent vozi svoj hibrid u malom mestu nekih 50 km dnevno i dopunjava ga sa mreže. Naravno da postoje razni korisnici, ali upravo birokratija treba da propiše neki metod merenja koji bi doveo prikaz potrošnje na normalu i eliminisao ove smicalice proizvođača.

moron

Pa, tekst AR-a i jeste o regulatornom problemu i birokratskom pogrešnom razumevanju na koji način će plug-in hibridi pretežno biti uobičajeno („mešovito“ ) korišćeni.

Goran Jurkovic

Meni rav4 plugin troši 0 litara na 100 kilometara većinu dana u godini. Osim kad se rapistoljim pa se idem utrkivati po gradu na benzin. Čak i tako tada ukupna potrošnja na cijeli rezervar nije preko deklarirane 1 litre na 100km.

Ako si stalno na autoputu onda sigurno nećeš kupiti suv nego neku limuzinu sa turbo dizel motorom.

Za moj stil života da se kako sam rekao ne utrkujem po gradu benzin bi se pokvario u rezervoaru.

moron

Dragi Gorane, j
a vozim običan CRV AWD.
Dakle, vozim trovač koji ima WLT deklaraciju od skoro 180 gr CO2 mešovito.
Tvoj RAV ima deklaraciju CO2 od 22 grama.

Ali, tamo gde tvoj plug-in u „veoma visokom režimu“ ima WLTP deklarisanih 7,7, moj CRV ima 8,4. To nije ni 10% razlike.

A to „veoma visok režim“ iz prakse ( 100 puta sam „probao“ ) je brzina na auto putu od 130 km/h ( mada je to u smislu WLTP testne procedure, deonica sa dosta ubrzanja i kočenja, a uz prosek od 94 efektivno ).

Jug

Ja mislim da je suština price voziti sa laganom nogom po gradu za 2€ struje na 100 pređenih km. Motor ugašen, ne troše se komponente, maziva. Ne radi u prazno. Na otvorenoj cesti V8 nece preci 10L. Kosilica sa 2.0 T benzinom, svakako neće preci 5-6L otvorene. Jedino me zanima pošto živim u BiH kako to izgleda 80-90km/h voziti uz brdo 90% prazne baterije u mild hybrid modu, 2.0 benzin sa 2t. Hoce li tada ,,nadomiriti“ sve što je uštedio za mjesec dana. I dalje mislim da kupcu nisu bitne emisije, nego debljina novčanika poslije 100 pređenih km 🤷‍♂️

moron

Pa, pogledaj one WLTP dekleracije za Plug-in.
On u hibridnom modu ( a ne u EV modu ) u gradu troši 7,7.
On po gradu troši više nego klasičan hibridni RAV !!!
I jedva 2 litra razlike WLTP deklaracije u tim uslovima od običnog SUS RAV-a.

moron

A, pošto je emisija CO2 ( kao osnov za poreze, penalizacije, subvencije … ) direktno srazmerna potrošnji goriva, pri čemu PHEV, ako nije u EV modu, troši više od HEV, a maltene kao nehibrid, kako onda ti da PHEV deklarišeš sa 20 gr CO2, a običan (nehirbidni) RAV sa „162-172“ gr CO2 ???

BB

Suština priče je da ćeš se uzbrdo svakako voziti na benzin ali je fora da se dio te potrošene energije vrati u bateriju kroz motorno kočenje, pa da možeš dobar dio ravnice ispod brda preći na struju (ili neki kombinaciju), ili da ti pripomogne uz sljedeće brdo. E sad nikako mi nije jasno zašto ovaj princip ne koriste na kamionima, ko je vozio šlepera nizbrdo zna o čamu pričam. Ako nema retarder, non stop radi motorna kočnica i klasične kočnice se izuzetno troše. Ako ima retarder, zna se desiti da digne temperaturu motora nizbrdo, većinom je sistem hlađenja retardera povezan… Pročitaj više »

Laki

Setra u aktuelnoj seriji ima novi sistem retardera!Tačno je da je na nizbrdici prilikom korištenja retardera temperatura išla do kuvanja kod ranijih modela teretnih vozila.

Risto

Ovaj Goran Jurković me podseća na sektine botove. Poprilično sam siguran da u svojoj garaži nema nijedan auto a verovatno nema ni garažu.

TheStig

Hajde dobro je, samo se benzin ubuđao. Ja sam mislio da ćeš reći da si našao više u rezervoaru nego što si nasuo 🤣

Laki

Gorane dali će Toyota nastaviti sa „klasičnim“ hibridima u budućnosti zanima me tvoje mišljenje?

BB

Možda bi pravilno bilo 1L na 100 km plus 15 kg uglja na 100 km? 😉😂

moron

Taj deo priče oko uglja je gore potpuno zanemaren …

da11

Bio visoki ili ne bio rezim goran je u pravu. 5 dana moze ici na posao i vracati se bez paljenja benzinca.
Ako to nije usteda onda ne znam sta je. Tvoj crv u gradu nema sanse da trosi manje od 8 litara. Sto znaci ako mu je posao udaljen 20km dnevno prelazi 40km. 40×5= 200km
On potrosio 0l a ti 16l. Ako to nije manje zagadjenje.
Pogotovo zato sto ljudi koji zive u zgradama mogu kupiti plug in hibrid i puniti ga na poslu, a elektricno ne moze.

BB

A ako ja idem papučama na posao, koliko je to ušteda u CO2? 😜

Iznogud Časni

0- dišeš i izdises dakle ušteda bi bila kada bi te koknuli …. Sad, jel vidis zašto ne zagovaramo štednju? 🙂

da11

Jel jedes crveno meso, mogao bi u buducnosti jesti umjetno meso da zadovoljis euro8 normu.

da11

Sto znaci mjesecno radnim danima on potrosi 0 litara a ti 56 i to smo uzeli da 8 trosi u gradu, a 8l po gradu trosi golf a da ne trosi crv. trosi 10 u gradskoj guzvi.

moron

Nije članak u osnovi priča o potrošnji, već o emisiji ( kao funkciji potrošene količine goriva ).
Ali, ako te baš interesuje, za razliku od PHEV RAV-a, koji u hibridnom modu po gradu ima deklarisanu potrošnju 7,7, CRV AWD ima 9,8, a 2WD ima 9,4 ( sve sa 6MT).

da11

Nema od ovoga nista mercedes u a klasi ima bateriju koja moze preci realnih 71km. Mercedes tvrdi 64km Sto znaci da proizvodjaci ne lazu. https://youtu.be/Qo-l_CIfPFw Dosta je vise maltretrianja od strane debila,Europa zagadjuje ukupno samo 17,5%, a od tih 17,5% samo 14,5% je ukupan saobracaj. Brodovi avioni i auta. Maltretiraju samo normalne ljude. Turisticki brodovi koji bezveze vozaju putnike trose najlosiji dizel( loz ulje) sto njima ne uvedu da idu na vodik. Ionako krenu iz luke u Italiji pa stanu u Francuskoj pa u Spaniju. Sto se ne ugradjuju dpf i ostalo na brodske motore, sto se za teretne brodove… Pročitaj više »

BB

Ali će opet biti najbrži od semafora do semafora…😉
I da, ovo kreće pd 2025. godine, do tad Jurković ima pravo da se hvali a poslije toga će svejedno da proda svoj Rav4 i dankupi nešto efikasnije 😉😜

TheStig

Najbrzi je u Zagrebu kad skloniš sve Golfove R-ove, Yaris Gr-ove, Mercedes A45-ice i sve druge sportiste koji imaju pogon na sve tockove 🤣

BB

Ne misliš na ona Yaris što je izazvao udes u Zagrebu? 😉

Iznogud Časni

Falit će se djoku, i u hr dižu cijene struji, nisi u toku. Juce mi Vice komsija, radi u dbahnu, narucit će sad pljugic dildu samo dal pasat il Audi, rekoh isti kurac, dbahn ulaze 1500€ mjesecno za dilde (radnicima) nisam shvatio dje će ga puniti ali 1500 € će imati za struju/benzin mjesecno plaćeno. Lijepo.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Iznogud Časni

Ovdje je samo hajka na ovog dildu zbog – sus motora, s ciljem da se iskorijene isti iz njima znanih razloga , pa vidimo da medijska mašinerija uporno udara po tome i satanizira kao i dizel, i ovog dildu. Ti ti je istina.
Kad smo kod dilda, kako vidim neki dan za 63k € prodan dildo Volvo iz 93 koji ima plinsku turbinu a u gepeku k za struju tak da ide na struju.

BorisB

Dragi Iznogude,
Tvoji postovi su neverovatno dosadni jer deluju kao da ih piše neki nabeđeni tinejdžer od 15 leta ili osoba sa turetovim sindromom.
Da li postoji neko normalno objašnjenje za postove opsednute raznin seksualnim pomagalima umesto da pišeš nešto razumljivo o kolima?
Hvala Bogu na istoriji, koja je srpski jezik sasvim dovoljno obogatila da iskažeš razna osećanja bez upotrebe seksualnih pomagala.

Izmenjeno 2 godine pre od strane BorisB
garbage

Jedan velik problem Plug In-a je mala baterija. Za Li Ion baterije se računa da mogu recimo 1000 ciklusa punjenja / pražnjenja. Sa Plug in baterijom i dometom od 50tak kilometara, efektivno kroz životni vijek auta možeš na struju (original baterija) proći 50.000 km; auto na struju sa dometom od recimo 300 km bi imao ekvivalentan doseg od 300.000 km. Dodatno te male baterije na plug in sa relativno velikom snagom (i velikom masom auta) su značajnije opterećene od čisto električnih i moguće traju još kraće -tj. brže im se smanji kapacitet. Tko vozi službeni i misli ga promjeniti za… Pročitaj više »

da11

Ako uzmemo Mercedes a250e on ima bateriju od 15,4 a iskoristivo 10,4 sto znaci da ce ta baterija sigurno trajati. Tako da ti teorija nije tacna.
Kod elektricnih se ostavi samo od 5 do 10 posto. A ovdje je to 30.
Bukvalno sve ovo sto si napisao ti mogu ponistiti. A klasa plug in je samo 120kg teza od a250, tako da ti ta teorija pada u vodu.
Apsolutno je nebitna velicina baterije sto se vidi i kod obicnih hibrida kao prius, bitno je to sto se ona ne prazni niti brzo puni. Kod opterecenja se pali sus motor.

BB

Evo ga, još jedan ljubitelj super automobila za svaki dan… Jurković je svoj kupio, pa i testirao ga. Kad očekujemo test A klase sa Plug-ovima?

da11

Nisam ja nikakav ljubitelj nicega osim supersportskih auta, ali plug in hibridi moraju postojati. Ako ne znas Eu planira za 12g ugasiti klasicna auta na sus pogon, a plug in hibride 5 godina nakon toga.
E sad mi ti objasni kako ce ljudi u zgradama puniti svoje automobile. Ja da se pitam ne bi postojao ni elektricni, ni plug in, ni hibrid. Ali ne bi NI DIZEL.
Samo benzin.
Ono sto je svrha ovakvih takozvanih testiranja je da se plug in hibridi uniste i da se za 12g samo koriste elektricna vozila.

BB

Onda pređi na sportske konje 😉, možeš ga na balkonu držati…😄

Iznogud Časni

Rekoh ja, kukuruzna stanica i BL. Ma nema, vidovit čovjek! Vidovit!

garbage

Evo naslov od neki dan, jest da nije plug in vec običan hybrid. ŠTO KAD OSTARI?
‘Košta više od auta‘! Vlasniku hibridnog Mercedesa izdali račun za novu bateriju od 136.000 kn

Iznogud Časni

A šta ćeš sa ostalim dildama!? Al ta mala baterija alias baterijica košta 20keka, koliko košta u dilde!? Eno tesla oće 20k pa lik razvalio auto. Kad sam ja krenuo da uzmem Volva dizel sa baterijom, rekoh, jeftin, malo prešao, dje kvaka…a Volvo traži 20keka za bateriju. Fala!od sveg ti srca fala!(znamo mi kome).

Branko

Nije baš tako; u firmi smo imali Outlander PHEV iz 2013. koji je prešao 240.000 km kad je prodan. Kupio ga je jedan poznanik i trenutno ima 290.000 km, a baterija je na 89%. Btw, kapacitet baterije je 12 kWh.

Garbage

Super da tako dobro stari – to je jako ohrabrujuće. Imaš li otprilike procjenu koliko km je bilo na struju a koliko na benzin ?

Branko

Pa on ga vozi uglavnom Zagreb – Samobor, tako da sada vjerojatno 50:50. Kada smo ga mi vozili, rekao bih 70:30 u korist benzina.

driveM

Plug-in hybrid ima svoju namenu – da ga svake veceri dopunjavas (kao mobilni) i vozis po gradu sa 0l goriva. Tada zaista i ne zagadjuje. A ako ga poteras na put 3-4 puta godisnje samo tada ce zagadjivati i u proseku si super. Ako ga koristis mimo tog rezima sve pada u vodu.
Trenutno je najbolje resenje elektro za po gradu i rent-a-car za putovanje (limuzina/van na dizel).

Djordje Pesic

Kako stoje stvari, uskoro ce u EU biti najlakse voziti biciklu, koristiti javni prevoz ili ici pesaka. A, kome trebaju kola (iz bilo kog razloga), da se iseli u Ameriku ili van EU, tu nema ovih retardiranih ogranicavanja (bar jos uvek).

Izmenjeno 2 godine pre od strane Djordje Pesic