1. Home
  2. Vesti
  3. Kamaz planira da sklapa putnička električna vozila u Rusiji i Mađarskoj!
Kamaz planira da sklapa putnička električna vozila u Rusiji i Mađarskoj!
1

Kamaz planira da sklapa putnička električna vozila u Rusiji i Mađarskoj!

1.09K
1
Podelite sa prijateljima:

Baš ovaj crveni primerak ruskog električnog automobila nazvan Kama-1 je bio prezentovan na kraju 2020. godine. Vozilo je razvijeno u Politehničkom institutu Petra Velikog iz Sankt Petersburga dok je novac za razvoj uložio Kamaz, kao i rusko Ministarstvo obrazovanja i nauke, ali je na kraju Kamaz odbio razvoj ovog projekta ali i saradnju s pomenutim institutom. To što je odustao od naučne ustanove, nikako ne znači i da je digao ruke od konstruisanja kompaktnog putničkog elektromobila! Sudeći po najavama direktora Kamaza, Sergeja Kogogina, takva vozila ulaze u maloprodaju već  2024. ili 2025. godine.

Taj model će prema najavama biti oko 4,4 metara dug i posedovaće električni motor sa 150 konjskih snaga i prednjim pogonom. Najavljena autonomija iznosi oko 450 kilometara. Još uvek nije jasno ko će razviti taj model, a posebno ne za ovako kratko vreme predviđeno do komercijalizacije.

Ali, paralelno sa sopstvenim projektom, Kamaz sarađuje i s kineskim preduzećem JAC, a prema navodima lista Rossiyskaya Gazeta, Kamaz je već dopremio u Rusiju najmanje jedan primerak dole prikazanog električnog automobila s oznakom Sihao E10X. Samu rusku fabriku je svojevremeno posetila i delegacija Kineza ispred pomenutog JAC-a.

Gore prikazani model E10X je plod rada zajedničkog poduhvata JAC-Volkswagen. Maleni automobil je 3.650 milimetara dug hečbek koji je debitovao 2020. godine i koji može biti pogonjen elektromotorom od 41 ili 61 kočene konjske snage. Kupci mogu da biraju više verzija trakcione baterije kapaciteta od 15 do 31,4 kWh.

Ova električna vozila u Kini staju između 6,3 i 11,9 hiljada američkih dolara. Pošto u Rusiji nema dovoljno znanja kako bi se razvio i što je najvažnije, pripremio za masovnu proizvodnju jedan električni automobil, mnogo realističnije zvuči epilog u kom bi braća s istoka proizvodila model JAC-a, uz dobijena licencna prava. Povrh toga, Kamaz se već priprema da proizvodi kineske kamione Compass, pa ovo ne bi bio nepoznat poslovni model.

Direktor Kamaza Sergej Kogogin navodi da Kamazova električna vozila neće biti konkurencija onima koje sklope veliki proizvođači, već će biti usmerena na zadovoljenje tražnje taksi službi i servisa deljenih vozila. Što se tiče lokacije gde bi bili sklapani ovi četvrotočkaši, to sigurno neće biti fabrika Kamaza. Prema planu, za te namene bi bila kupljena neka od ruskih fabrika koje su trenutno bez posla. Pored toga, priprema se i proizvodnja koja bi bila organizvoana izvan teritorije Ruske Federacije!

Nedavno su Kamaz i Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Mađarske potpisali memorandum o namerama kojim se najavljuje partnerstvo u „daljem razvoju u oblasti proizvodnje električnih vozila u Mađarskoj“. Navedeno je da bi takva saradnja bila organizovana u dve faze. Prva bi se odnosila na zajednička istraživanja i razvoj za šta bi bilo otvoreno predstavništvo Kamaza u Mađarskoj već ove godine. Druga faza bi podrazumevala pokretanje proizvodnje negde 2025. godine. Čak je i opredeljen godišnji kapacitet i to na nivou od 32 hiljade jedinica, dok bi do 2030. godine on bio udesetostručen.

AutoRepublika

(1088)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ide Orban kod Putina za koji dan, vjerovatno će po povratku donijeti više informacija.